Autor: Sara Nica
Verificare medicală: Farm. Oltea Roman
Doriți să aflați ce alimente sănătoase pentru acnee să consumați? Atunci ați venit la locul potrivit!
În acest articol vom discuta despre 10 alimente ce pot reduce coșurile și vă pot îmbunătăți sănătatea pielii!
După cum știți deja, alimentația joacă un rol esențial în sănătatea organismului, dar și în tratarea diferitelor boli ale pielii.
De aceea, este important să știți ce alimente să consumați dacă vă confruntați cu acnee. Exact despre asta vorbim în rândurile de mai jos:
- cele mai benefice 10 alimente în lupta cu coșurile
- ce diete sunt recomandate
- un plan de alimentație pe care îl puteți urma
Haideți deci să aflăm secretul unei alimentații sănătoase, benefice pentru tenul acneic!
Acnee este una dintre cele mai deranjante probleme ale pielii, fie că afectează adolescenții sau adulții. De cele mai multe ori, ea provoacă disconfort atât la nivel fizic cât și psihic.
Bineînțeles, factorii care o declanșează sunt numeroși, dar alimentația joacă și ea un rol important.
Cu alte cuvinte, alimentația poate ajuta la ameliorarea sau chiar înrăutățirea acneei.
De aceea, noi am decis să vă prezentăm 10 alimente sănătoase pentru acnee care vă vor ajuta să reduceți o parte dintre simptomele pe care le aveți.
Câteva dintre aceste alimente sunt următoarele:
- fructele de pădure
- peștele
- leguminoasele
- avocado
- legumele cu frunze verzi
Mâncărurile acestea sunt bogate în nutrienți și vitamine, deci sunt alegerea perfectă pentru cei cu un ten acneic.
Prin urmare, dacă vreți să aveți o alimentație benefică pentru sănătatea pielii voastre, este de dorit să includeți aceste alimente în mesele voastre zilnice.
Însă, nu vă bazați doar pe alimentație pentru a vă trata coșurile. Deși anumite alimente vă pot ajuta, nu vor face totuși minuni.
Dacă vreți ca fața voastră să fie cu adevărat curată, trebuie să folosiți anumite produse ce tratează acneea din interior (nu doar din exterior).
De aceea, noi vă sugerăm să încercați setul ClearPores System, ce conține 3 produse special create pentru nevoile voastre.
Are niște rezultate excelente în multe cazuri de acnee, motiv pentru care a ajuns și în Europa de câteva luni (în SUA este considerat aproape un produs minune).
Cu ajutorul lui, aveți șanse mari să vă tratați acneea, chiar dacă vorbim de o formă mai severă. Asta pentru că e cu mult peste majoritatea produselor de la noi, care nu reușesc să facă prea multe în materie de acnee.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
1. Fructe De Pădure
Fructele de pădure sunt cu siguranță incluse în dieta celor pofticioși, dar nu numai.
Pe lângă faptul că sunt delicioase, fructele de pădure conțin numeroși nutrienți benefici pentru sănătatea pielii voastre.
De fapt, se știe deja că fructele de pădure sunt pline de antioxidanți, printre care se află următorii:
- vitamina C
- quercitină
- vitamina E
După cum puteți observa, vitamina C și E sunt deseori incluse în produse cosmetice. Motivul este unul simplu. Atât vitamina C, cât și vitamina E susțin sănătatea pielii și o protejează de factorii nocivi din exterior. [1]
Totuși, fructele de pădure nu conțin numai antioxidanți, ci și alți nutrienți ce vă ajută să vă păstrați pielea curată.
Nutrienții din fructele de pădure:
- antioxidanți
- vitamine (precum A, C, K)
- fibre
- magneziu
Vitamina A este esențială pentru regenerarea pielii, de aceea este indicat să o consumați cât mai des, mai ales dacă suferiți de diverse forme de acnee.
Însă și ceilalți nutrienți sunt benefici pentru sănătatea voastră. Dar care sunt cele mai bune fructe de pădure pentru coșuri?
După cum probabil deja, există o varietate de fructe de pădure, de aceea haideți să vedem care sunt cele pe care ar trebui să le consumați cât mai des.
Cele mai bune fructe de pădure pentru acnee:
- afine
- zmeură
- mure
- coacăze
Atunci când selectați fructele de pădure pe care să le include în dieta voastră, este important să țineți cont de un lucru: acestea trebuie să aibă un indice glicemic cât mai scăzut.
Atât zahărul, cât și fructoza din fructe, cresc cantitatea de insulină produsă de organism, ceea ce poate duce la mărirea sebumului secretat de glandele sebacee.
O cantitate prea mare de sebum poate înrăutăți acnee cu care vă confruntați deja.
Nu vă îngrijorați, însă. Fructele de pădure menționate aici nu conțin mult zahăr, deci au un indice glicemic scăzut. Prin urmare, sunt perfecte pentru nevoile voastre.
Cum puteți include aceste fructe în alimentația voastră? Simplu! Preparând diverse mâncăruri și băuturi cu ele.
Haideți să vedem niște rețete potrivite în acest caz.
Rețete ce conțin fructe de pădure:
- smoothie-uri
- salată de fructe
- iaurt cu fructe de padure (prepart in casă)
- terci de ovăz cu fructe de pădure
Atenție însă! Nu adăugați zahăr în niciuna dintre rețetele de mai sus, pentru că vă va înrăutăți acneea. E clar că gustul ar fi mult mai bun - dar credeți-ne, nu se merită!
De asemenea, trebuie să menționăm că, deși fructele de pădure pot ajuta, nu pot trata acneea singure. Asta mai ales dacă vorbim de forme mai serioase de acnee, cum e cea produsă de hormonii androgeni.
De aceea, pe lângă dietă, vă recomandăm să folosiți anumite produse special concepute pentru tratarea coșurilor (din interior).
PE SCURT
Fructele de pădure sunt surse importante de antioxidanți și vitamine, de aceea pot ajuta la reducerea coșurilor și la îmbunătățirea pielii. Astfel, vă recomandăm să consumați fructe de pădure cât mai des, însă fără a adăuga zahăr sau alți îndulcitori.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
2. Legume Cu Frunze Verzi
Dacă până acum am vorbit de fructe, e timpul să vorbim și despre legume și beneficiile lor pentru piele. Mai specific, vom discuta despre legumele cu frunze verzi.
Dacă sunt verzi, trebuie să fie și sănătoase, nu? În cazul de față, chiar se aplică acest lucru.
Legumele cu frunze verzi sunt printre cele mai sănătoase alimente pe care le puteți consuma.
Asemenea fructelor de pădure, acestea sunt pline de nutrienți benefici pentru piele. Haideți să aflăm care sunt aceștia!
Nutrienții din legumele cu frunze verzi:
Am vorbit deja despre felul în care antioxidanții contribuie la sănătatea pielii, deci nu cred că este cazul să mai menționăm încă o dată aceste detalii.
Însă trebuie să știți că vitamina K și acidul folic din legumele cu frunze verzi contribuie la reducerea inflamației, unul dintre simptomele asociate cu acnee. [2]
De asemenea, fibrele vă păstrează sistemul digestiv sănătos. La o primă vedere, nu există nicio legătură între digestie și acnee. Însă, acestea două sunt interconectate, astfel că atunci când sistemul vostru digestiv funcționează bine, și pielea voastră arată mult mai bine.
În plus, dezechilibrele florei intestinale pot cauza coșuri și probleme de piele, așa că este esențial să ați grijă la acest aspect.
Dar hai să ne întoarcem la legumele cu frunze verzi. Care din ele trebuie consumate cel mai des, în cazul în care suferiți de acnee:
- spanacul
- varza kale
- salata verde
- pătrunjelul
Încercați să le consumați pe acestea regulat și asigurați-vă că sunt proaspete înainte de a le mânca.
În acest fel, veți reuși să vă îmbunătățiți nu numai pielea, ci și sănătatea organismului vostru.
PE SCURT
Legumele cu frunze verzi sunt bogate în vitamine, antioxidanți și fibre, de aceea pot contribui la reducerea inflamației cauzată de acnee. Mai mult decât atât, acestea sunt utile pentru reducerea coșurilor și îmbunătățirea aspectului pielii.
E-Book Gratuit:
"Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"
3. Nuci Și Semințe
Cui nu-i plac nucile, să își reevalueze decizia!
Atât nucile, cât și semințele fac parte din lista noastră, ceea ce însemnă că sunt benefice celor cu un ten acneic.
Mai mult decât atât, ele sunt versatile și pot fi integrate în alimentație foarte ușor.
Deci, printre beneficiile nucilor și ale semințelor menționăm următoarele:
- bogate în acizi grași omega-3
- o sursă excelentă de vitamina E
- conțin zinc
Nucile și semințele sunt bogate în acizi grași omega-3, ceea înseamnă că pot contribui la reducerea inflamației cauzată de apariția coșurilor. [3]
Mai mult decât atât, conțin vitamina E și zinc. Vitamina E este un antioxidant care ajută la regenerarea și vindecarea pielii, iar zincul are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii.
Acum că ați aflat toate aceste lucruri, haideți să vedem ce semințe și nuci trebuie să consumați cât mai des.
Nuci și semințe de inclus în alimentație:
- semințe de floarea soarelui și dovleac
- migdale
- nuci braziliene
- alune
Așa cum am spus deja, nucile și semințele sunt ușor de inclus în alimentație deoarece sunt versatile. Ele pot fi adăugate în salate de tot felul sau pot fi mâncate pur și simplu ca o gustare la un film.
Alegeți varianta care vi se pare mai apetisantă și nu uitați să le includeți în dieta voastră!
Singurele persoane care ar trebuie să evite nucile și semințele sunt cele alergice la acest tip de alimente. Dacă nu faceți parte din această categorie, vă puteți bucura și în același timp beneficia de toate avantajele ce vi le oferă.
PE SCURT
Nucile și semințele sunt bogate in antioxidanți, zinc și vitamina E. Datorită acestora, cele două alimente contribuie la reducerea inflamației și a coșurilor provocate de acnee.
4. Cereale Integrale
Obișnuiți să mâncați cereale integrale cu miere la micul dejun?
Dacă nu faceți asta, e timpul să includeți în micul vostru dejun și aceste alimente care vă pot ajuta să țineți acneea sub control.
Mai mult decât atât, cerealele integrale sunt o alternativă excelentă la produsele cu făină albă.
Pe lângă acest avantaj, ele au alte numeroase beneficii, precum cele ce urmează:
- au un indice glicemic scăzut
- sunt o sursă excelentă de fibre
- sunt bogate în vitamina B și E
- conțin zinc și seleniu
Deja știți cum influențează câțiva din acești nutrienți sănătatea pielii, pentru că se regăsesc și la celelalte alimente din lista noastră. Seleniul, la fel ca alte vitamine, contribuie la regenerarea și vindecarea pielii, astfel că cerealele integrale sunt benefice pentru cei cu ten acneic.
Deoarece categoria cerealelor integrale este una vastă, vom menționa câteva tipuri de cereale pe care le puteți încerca.
Cereale integrale recomandate:
- grâu
- porumb integral
- ovăz integral
- fulgi de ovăz
- orez brun
Deci, în cazul în care doriți să mâncați mai sănătos, puteți încerca diferite tipuri de cereale integrale. Acestea sunt excelente mai ales pentru micul dejun, dar pot fi incluse în mai multe feluri de mâncare.
Dacă le consumați regulat, cu siguranță veți observa cum sănătatea voastră se va îmbunătăți, inclusiv aspectul pielii.
PE SCURT
Cerealele integrale sunt surse excelente de seleniu și zinc, contribuind astfel la vindecarea și regenerarea pielii. De aceea, vă recomandăm consumul acestora regulat.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
5. Pește
Când vine vorba de pește, părerile sunt împărțite. Unii îl urăsc, alții îl adoră.
Cu toate aceste, peștele rămâne un aliment sănătos ce nu ar trebui să lipsească din alimentația nimănui, dar mai ales din alimentația celor care au probleme cu acneea.
Motivul este unul simplu. Peștele este bogat în Omega 3 și astfel poate reduce inflamația, contribuind totodată la îmbunătățirea sănătății pielii.
Deși nu sunt o soluție clasică împotriva coșurilor și inflamației, acizii omega-3 au o reputație de "remediu bun la toate". Iar acneea sigur nu face excepție!
Dar întorcându-ne la pește, tipurile pe care le recomandăm împotriva inflamației sunt următoarele:
- somon
- ton
- macrou
- sardine
Pentru a avea o dietă echilibrată, sfatul nostru este să consumați pește odată sau de cel mult două ori pe săptămână.
În acest fel, vă veți putea bucura de beneficiile acestui aliment minune! Cu siguranță că vă va ajuta să aveți o piele cât mai curată, dar și un organism cât mai sănătos.
PE SCURT
Datorită faptului că are acizi grași omega-3 în compoziție, peștele poate reduce inflamația din corp, inclusiv cea de la nivelul feței. De aceea, este bine să consumați pește odată sau de două ori pe săptămână.
E-Book Gratuit:
"Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"
6. Leguminoase
Chiar dacă leguminoasele nu sunt pe placul tuturor, ele pot fi de ajutor celor care vor să aibă o piele sănătoasă.
Deci ar fi bine să vă împrieteniți cu ele, asta dacă nu ați făcut-o până acum.
Explicația este cât se poate de simplă. Leguminoasele conțin o mulțime de substanțe ce vă pot ajuta în lupta cu acneea.
Astfel, la fel ca alte alimente menționate aici, ele au o mulțime de beneficii:
- au un indice glicemic scăzut
- sunt bogate în fibre și proteine
- sunt o sursă importantă de vitamine și minerale (vitamina B, E, zinc, magneziu)
De asemenea, un alt avantaj al leguminoaselor este faptul că sunt variate, astfel că nu trebuie să mâncați același fel în fiecare zi.
Leguminoase benefice pentru acnee:
- fasolea
- mazărea
- lintea
Prin urmare, tot ce trebuie să faceți este să preparați felul vostru preferat de mâncare cu leguminoase și să vă bucurați de toate beneficiile acestora.
Astfel, veți avea ocazia nu numai să descoperiți cât de delicioase pot fi mâncărurile cu mazăre sau fasole - dar și să vedeți cât se sănătoase sunt acestea, în ciuda părerilor unora.
PE SCURT
Leguminoasele sunt incluse în această listă deoarece au o mulțime de beneficii pentru sănătatea pielii (și nu numai). De aceea, noi recomandăm consumul acestora cât mai des.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
7. Avocado
Avocado este un fruct devenit popular în ultima vreme (și pe bună dreptate).
Motivul pentru care avocado este atât de îndrăgit nu este doar gustul unic, ci și faptul că are are numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv cea a pielii.
Pe scurt, avocado vă poate ajuta să aveți un ten curat, fără a putea însă să vă scape în totalitate de acnee. De exemplu, dacă aveți coșuri pe timpul sarcinii, acest fruct nu le va preveni sau trata, dar poate reduce inflamația cauzată de acestea.
Însă, vă asigur că avocado este unul dintre alimentele pe care le căutați:
- este sursă excelentă de acizi grași monosaturați
- conține fibre
- este bogat în vitamine și nutrienți precum vitamina C și E
Mai mult decât atât, avocado este atât de versatil încât poate fi inclus în nenumărate rețete, fie că sunt dulci sau sărate. Deci, îl puteți mânca oricând doriți și cum doriți, doar asigurați-vă că face parte din alimentația voastră.
Cu siguranță după ce îl veți încerca, nu vă veți mai putea sătura de gustul și beneficiile sale.
În plus, avocado este foarte benefic și aplicat ca tratament local, sub formă de măști. Efectul său nu este unul miraculous, dar poate ajuta în cazul coșurilor mai puțin agresive.
PE SCURT
Un alt aliment pe care merită să îl încercați este avocado, care are numeroase proprietăți benefice. De exemplu, este bogat in vitamine precum vitamina C și E. De aceea, noi vă sugerăm să-l includeți neapărat în alimentația voastră.
8. Morcovi
Morcovii probabil fac parte dintre legumele cel mai des întâlnite în alimentația noastră. Dacă vă plac supele cu siguranță știți despre ce vorbesc. Ei bine, se știe că aceștia sunt buni pentru sănătatea ochilor.
Însă știați că morcovii pot fi benefici și pentru pielea voastră, chiar pentru tenul acneic? Desigur, nici aceștia nu pot trata acnee, dar sunt în lista noastră cu un motiv.
Beneficiile morcovilor pentru acnee:
- sunt bogați în vitamina A
- conțin antioxidanți
- îmbunătățesc sănătatea pielii
- ajută la reglarea sebumului
Vitamina A este esențială pentru sănătatea pielii. Pe lângă asta morcovii conțin și antioxidanți care ajută la protejarea tenului de efectele negative ale radicalilor liberi.
Tocmai de aceea, vă încurajăm să includeți morcovii în alimentația voastră, dacă nu îi consumați deja cu regularitate. Cu siguranță nu veți regreta această decizie!
PE SCURT
Morcovii pot fi benefici sănătății tenului vostru deoarece sunt bogați în vitamina A și antioxidanți. Deci, asigurați-vă că îi includeți tot mai des în alimentația voastră.
9. Derivate Apicole
Sunteți cumva iubitori de miere? Dacă zahărul nu este recomandat celor care suferă de acnee, mierea cu siguranță vă poate fi de ajutor. De fapt nu numai ea, ci și alte derivate apicole pot fi utile în lupta cu acneea.
Totuși, nu vă entuziasmați prea tare. Aceste produse nu sunt tratamente pentru acnee, ci eventual le puteți folosi pentru a îmbunătăți sănătatea pielii voastre.
Exemple de derivate apicole:
- miere
- propolis
- polen
După cum bine știți, unele derivate apicole se folosesc și în compoziția produselor cosmetice. Însă de data aceasta vă sugerăm să consumați aceste produse. Ele pot susține sănătatea tenului vostru:
- au proprietăți antibacteriene
- ajută la reducerea inflamației din corp
Deci cu siguranță se merită să încercați aceste produse. Pe lângă aceste beneficii pentru ten, acestea susțin și sănătatea voastră în general.
PE SCURT
Datorită proprietăților lor antibacteriene și antiinflamatorii, produsele apicole pot fi benefice tenului acneic și nu numai. Deci, sfatul nostru este să vă îndreptați atenția și asupra lor.
10. Usturoi
Apelați la usturoi doar atunci când sunteți răciți? Sau îl includeți mai des în alimentația voastră?
Știm, usturoiul nu este pe placul tuturor, mai ales din cauza mirosului puternic. Însă acesta, alături de alte alimente, își poate aduce contribuția la sănătatea tenului vostru.
La fel ca multe alimente din lista noastră, este cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante, dar nu numai:
- luptă împotriva bacteriilor
- reduce inflamația
Totuși, țineți minte că ustuoiul nu este potrivit pentru toată lumea. Acesta poate provoca arsuri la stomac mai ales în rândul celor care au probleme digestive. Mai mult, nu este bine să consumați usturoi în exces.
Deși are anumite beneficii pentru sănătate, trebuie folosit cu precauție.
Plan De Alimentație Anti-Acnee
A venit timpul să aflați cum puteți integra toate aceste alimente în dieta voastră zilnică.
Ei bine, am pregătit pentru voi un plan de alimentație săptămânal, în care am inclus toate alimentele pe care vi le-am prezentat deja.
Prin urmare, acest plan vă va ajuta să mâncați cât mai sănătos, pentru a minimiza urmele acneei cât de mult. În plus, veți găsi multe idei de mâncăruri pe care le putea prepara chiar voi!
Iată deci ce ar trebui să consumați în fiecare zi în lupta cu acneea.
ZILE | MIC DEJUN | PRÂNZ | CINĂ |
---|---|---|---|
LUNI | Porrdige de ovăz cu afine și migdale | Mâncare de fasole verde | Salată de roșii cu tofu |
MARȚI | Smoothie cu avocado | Legume la cuptor cu carne de pui | Mâncare de spanac cu usturoi |
MIERCURI | Budincă de chia cu mango | Pește proaspăt cu ardei la cuptor | Broccoli în stil cajun |
JOI | Iaurt cu zmeură | Supă cremă de mazăre | Salată mediteraniană |
VINERI | Sandviș cu pâine integrală | Tocăniță de cartofi cu legume și salată verde | Paste cu sos de roșii și busuioc |
SÂMBĂTĂ | Orez brun cu scorțișoară | Supă de curcan cu verdeață | Mâncare de ciuperci |
DUMINICĂ | Ouă fierte cu legume | Mâncare de linte cu salată verde | Salată cu ton și avocado |
Bineînțeles, pe lângă acestea, există multe alte rețete ce merită încercate și care vă vor răsfăța papilele gustative.
Așa că nu vă limităm la opțiunile de mai sus! Ceaiurile din plante sau smoothie-urile pot fi oricând adăugate pe listă. În plus, produsele apicole ca mierea, propolisul sau polenul sunt mereu binevenite.
Însă ele sunt potrivite dacă vreți să adoptați un stil de viață mai sănătos imediat și nu aveți timp să căutați sugestii.
Totuși, asigurați-vă că nu includeți în dieta voastră alimente interzise ce vor influența negativ pielea voastră, poate chiar o vor deteriora și mai mult.
Vestea bună e că toate mâncărurile prezentate aici sunt potrivite pentru tenul acneic, deci le puteți prepara cu încredere.
PE SCURT
Planul de alimentație creat de noi se bazează pe alimentele pe care vi le-am prezentat deja și vă oferă câteva idei de preparate pe care le puteți găti și integra în alimentația voastră.
Verdictul Nostru
Acneea este cu siguranță una dintre probleme pielii cu care se confruntă multe persoane, atât adulți cât și adolescenți. Aceasta are numeroase cauze, dar alimentația joacă și ea un rol important în ameliorarea sau dimpotrivă, înrăutățirea ei.
De aceea, este important să știți ce alimente sunt sănătoase pentru acnee.
Din fericire, numărul lor este foarte mare. Câteva dintre ele se găsesc aici:
- fructe de pădure
- legume cu frunze verzi
- pește
- nuci și semințe
Deci, încercați să le includeți pe acestea în alimentația voastră și vă veți bucura de o piele mai sănătoasă.
Însă nu vă bazați doar pe alimentație pentru a trata acnee. Alimentația este într-adevăr importantă, dar pentru a scăpa de coșuri, aveți nevoie de un tratament puternic și eficient, ce acționează din interior și acționează direct asupra cauzei declanșatoare.
Astfel că noi vă recomandăm să folosiți un set de 3 produse numit ClerPores System. Este de departe cea mai bună soluție împotriva acneei de pe piața noastră, deoarece funcționează în cele mai multe forme de acnee și tratează cauza declanșatoare, nu doar simptomele (cum fac celelalte produse).
În acest fel, acneea nu mai revine la fel de ușor iar rezultatele sunt de lungă durată.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Surse & Referințe Științifice:
[1] Utilizarea vitaminei C in tratarea acneei vulgare, https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/524114
[2] Efectul zincului și a vitaminei A în acnee, https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/536705
[3] Dieta și acneea, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0190962209009670