Masca Cu Argilă Pentru Acnee – Are Vreun Efect?

✔ Autor: Sara Nica
✅ Verificare medicală: Farm. Oltea Roman

Se merită să folosiți masca cu argilă pentru acnee? Vă poate ajuta în lupta împotriva coșurilor?

Poate știți deja că argila este unul din ingredientele des întâlnite în produsele cosmetice, mai ales în măști. Mai mult decât, se utilizează și pentru coșuri.

Dar dacă ne referim strict la masca cu argilă, oare merită efortul?

Haideți să vedem cât de bine funcționează aceasta în tratarea acneei.

PS: Dacă vreți un răspuns rapid, capitolul "Rezumat" de mai jos vă explică pe scurt dacă măștile cu argilă chiar pot să trateze acneea.

Rezumat

Argila este deseori folosită ca ingredient al cosmeticelor și produselor destinate îngrijirii pielii. 

Mai mult decât atât, ea este considerată un tratament bun pentru acnee.

Întrebarea este dacă masca cu argilă pentru acnee chiar funcționează. Ei bine, răspunsul este NU - nu poate trata acneea complet, mai ales dacă vorbim de forme mai severe. 

Cu toate acestea, poate avea un efect local chiar bun dacă este folosită corespunzător:

  • contribuie la reducerea sebumului
  • are acțiune antibacteriană
  • calmează pielea
  • curăță porii

Acestea sunt beneficiile de care veți bucura dacă încercați masca cu argilă. Însă, ca orice alt remediu, aceasta are și dezavantaje:

  • are efect temporar
  • poate provoca reacții alergice
  • când e folosită incorect, usucă excesiv pielea
  • nu tratează cauza din spatele acneei

După cum puteți observa, principalul dezavantaj al măștii cu argilă este acela că nu poate trata acneea "de la rădăcină", ci doar simptomatic, ceea însemnă că efectul său este unul slab.

De aceea, aveți nevoie de un produs care să acționeze pe toate planurile. Noi vă recomandăm ClearPores System, un set de 3 produse care nu numai că funcționează, dar are și un efect de lungă durată.

Acest set este cel mai bun mod de a scăpa de acnee, mai ales că funcționează pentru majoritatea formelor (chiar și cele mai severe). Nu o spunem doar noi, ci și cei peste 2000 de utilizatori mulțumiți de rezultate.

Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

ClearPores System

  • Tratează acneea din interior spre exterior
  • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

Cum Se Utilizează Masca Cu Argilă

Înainte de a discuta despre beneficiile și limitările măștii cu argilă, haideți să vedem cum se prepară corect.

Bineînțeles, există mai multe tipuri de măști. Puteți chiar să cumpărați măști cu argilă gata preparate sau le puteți prepara chiar voi, acasă. [1]

În cele ce urmează, vă vom învăța cum să preparați o astfel de mască cu argilă, dar și cum să o aplicați pentru a beneficia cât mai mult de proprietățile sale.

Pentru început, haideți să vedem de ce ingrediente aveți nevoie pentru a o prepara.

Ingredientele necesare:
  • 1 lingură argilă (verde sau de care doriți)
  • 1 linguriță miere de albine
  • 2 picături ulei esențial de jojoba
  • apă călduță (în cazul în care amestecul e prea uscat)
  • După cum poate știți deja, argila poate fi de mai multe feluri. Pentru a prepara această mască, puteți folosi următoarele tipuri de argilă:

    • argilă verde
    • argilă roșie
    • argilă albă
    • argilă galbenă

    Puteți cumpăra toate aceste tipuri de argilă, deoarece toate se folosesc pentru prepararea produselor cosmetice. De exemplu, argila albă se află în compoziția produselor anti-acnee din gama CeraVe, iar argila roșie este și ea utilizată de multe branduri de skincare.

    Însă argila verde este cea mai accesibilă și este cel mai des folosită pentru prepararea măștilor anti-acnee. De aceea, în acest articol ne vom referi în principal la aceasta.

    Deci, iată instrucțiunile pe care trebuie să le urmați pentru a prepara această mască:

    1. Puneți toate ingredientele într-un bol și amestecați-le bine.
    2. Curățați-vă fața în prealabil și apoi aplicați masca pe tenul curat.
    3. Lăsați masca să acționeze timp de 20 de minute.
    4. Apoi îndepărtați masca cu apă călduță sau cu un gel blând de curățare.
    5. După folosirea măștii, aplicați o cremă hidratantă.

    Cât de des puteți folosi aceasta mască pentru acnee? Ei bine, o puteți folosi de două ori pe săptămână sau chiar într-o cură de 7 zile în care o folosiți zilnic.

    Asta depinde de programul vostru și de cât sunteți de ocupați. Însă, dacă doriți într-adevăr să vedeți ce efect are asupra tenului vostru, ar trebui să o folosiți de cel puțin două ori pe săptămână.

    Bineînțeles, puteți adăuga și alte ingrediente la această mască sau puteți chiar să simplificați rețeta. Argila este versatilă, așa că poate fi folosită în combinație cu multe alte remedii.

    Deci, ce spuneți? Merită să încercați acestă mască? Dacă nu v-ați hotărât încă, haideți să vedem ce benefici și ce limitări are argila, iar apoi puteți lua o decizie.

    PE SCURT

    Masca cu argilă se poate prepara acasă sau se poate cumpăra gata preparată, în funcție de nevoile voastre. Totuși, nu uitați că pentru a vedea o schimbare, trebuie să o folosiți regulat, de cel puțin două ori pe săptămână.

    E-Book Gratuit: 

    "Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"

    Beneficiul #1: Reduce Sebum-ul

    Unul dintre principalele beneficii ale argilei este faptul că poate reduce cantitatea de sebum de pe suprafața pielii. [2]

    De ce este o cantitate excesivă de sebum dăunătoare tenului?

    Ei bine, răspunsul este simplu. Atunci când pe suprafața tenului vostru se află prea mult sebum, porii pielii se înfundă, iar astfel, bacteriile se dezvoltă mai ușor. Cu alte cuvinte, un ten prea gras este un mediu propice pentru bacteriile cauzatoare de acnee.

    De aceea, persoanele care se confruntă cu un ten gras au un risc mai mare de a dezvolta acnee, mai ales în zona T și pe frunte.

    Care sunt bacteriile ce cauzează acnee? Ei bine, în majoritatea cazurilor - două tipuri de bacterii sunt responsabile pentru apariția acneei.

    Bacterii cauzatoare de acnee:
    • Propionibacterium acnes (pe scurt P. acnes)
    • Staphylococcus aureus (care poate cauza un anumit tip de acnee)

    Deci pentru a reduce din coșuri, este necesar să reduceți și cantitatea de sebum de pe suprafața pielii. 

    Datorită proprietăților sale, argila (și în mod special argila verde) poate absorbi excesul de sebum de pe suprafața tenului. Astfel, contribuie la reglarea cantității de sebum de pe fața voastră.

    Cum am spus, tenul acneic este de cele mai multe ori un ten gras. Prin faptul că argila absoarbe sebumul, aceasta ajută și la reducerea acneei și la îmbunătățirea sănătății pielii. 

    Însă trebuie să luați în considerare și faptul că argila nu este suficient de puternică pentru a trata o acnee severă, cum e cea vulgară. Are totuși rezultate foarte bune în cazul acneei ușoare.

    O altă posibilitate este să o combinați cu alte ingrediente locale ce au efect mai puternic asupra excesului de sebum. Într-adevăr, asta poate fi destul de greu de realizat într-o mască. 

    Din acest motiv, există produse gata preparate ce conțin anumite forme de argilă (gama Ivapur, de exemplu), tocmai pentru efectul său asupra sebumului.

    PE SCURT

    Unul dintre beneficiile argilei este că poate absorbi excesul de sebum de pe suprafața tenului și astfel contribuie la reducerea coșurilor ce apar în urma erupțiilor acneice.

    Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

    ClearPores System

    • Tratează acneea din interior spre exterior
    • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
    • Recomandat de mai mulți dermatologi
    • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

    Beneficiul #2: Curăță Porii

    Un alt beneficiu al argilei este faptul că ajută la curățarea porilor.

    După cum am spus deja - atunci când porii sunt înfundați, suprafața pielii devine un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. În consecință, apar coșurile chistice și punctele negre sau albe.

    Sigur că nu vă doriți asta, nu-i așa?

    Pentru a preveni și a reduce simptomele acneei, este important să vă curățați porii. Din fericire, argila poate contribui la curățarea porilor și astfel, la îmbunătățirea frumuseții tenului vostru.

    Cum face acest lucru? Ei bine, argila are capacitatea de a penetra porii și de elimina toate impuritățile ce se află acolo.

    Cu ce se înfundă porii?
    • celule moarte
    • murdărie din mediul exterior
    • sebum

    La curățarea porilor contribuie și acțiunea ușor exfoliantă a argilei.

    După cum probabil știți deja, exfolierea este foarte importantă pentru menținerea sănătății pielii voastre, fie că vorbim despre un ten acneic sau un ten normal.

    Deci, exfolierea poate contribui la curățarea tenului și, implicit la reducerea coșurilor.

    Însă, nu trebuie să exagerați cu exfolierea în cazul în care suferiți de acnee. Acest lucru nu va face decât să vă înrăutățească problema, nu să o rezolve (cum spun unele surse).

    Prin urmare, argila este exact ce vă trebuie. Este un exfoliant blând, deci nu vă va irita pielea (dacă o folosiți corespunzător), ci vă va curăța tenul fără să provoace alte neplăceri.

    PE SCURT

    Un alt beneficiu al argilei este că poate contribui la curățarea porilor prin acțiunea sa exfoliantă. Porii înfundați duc la apariția punctelor negre și albe, de aceea este important să vă păstrați pielea curată. 

    Beneficiul #3: Acțiune Antibacteriană

    Știați că pe suprafața pielii noastre se află zilnic bacterii?

    Problema intervine atunci când acestea încep să se înmulțească excesiv. Cu alte cuvinte, înmulțirea lor excesivă duce la apariția coșurilor și a acneei pe fond bacterian.

    Așa cum am spus deja, una dintre bacteriile cauzatoare de acnee este P. acnes. Această bacterie se află în mod normal pe suprafața tenului, însă atunci când se înmulțește foarte mult provoacă acnee.

    Din fericire, argila (mai ales cea verde), are și o ușoară acțiune antibacteriană.

    Asta înseamnă că poate contribui la reducerea bacteriilor ce duc la acneee.

    Desigur, acțiunea sa nu este atât de puternică precum a altor produse, de aceea nu vă va ajuta prea tare în cazul unei acneei severe.  

    Deci, folosiți masca de argilă împreună cu un alt produs mai eficient, special creat împotriva coșurilor. Acesta vă poate ajuta mult mai mult decât o mască de argilă.

    Indiferent de câte alte ingrediente secundare ați adăuga pe lângă argilă, acestea vor acționa doar local, nu intern. Prin urmare, nu pot regla eventualele dezechilibre hormonale ce pot sta la baza acneei voastre.

    PE SCURT

    Acțiunea antibacteriană a argilei o face potrivită pentru cei care se confruntă cu acneea. Însă, efectul său este prea slab pentru a putea fi folosită ca singurul tratament pentru acnee, mai ales dacă aceasta este una severă.

    Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

    ClearPores System

    • Tratează acneea din interior spre exterior
    • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
    • Recomandat de mai mulți dermatologi
    • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

    Beneficiul#4: Calmează Pielea

    Tenul acneic este deja un ten sensibil. Deci inflamația și iritația sunt simptome comune în rândul celor care suferă de acnee. 

    Acestea nu numai că afectează aspectul pielii voastre, dar vă și creează o stare de disconfort, nu-i așa?

    De aceea, cu siguranță vă doriți să scăpați cât mai repede nu numai de coșuri, dar și de iritație și inflamație.

    Ei bine, argila are un alt atu. Aceasta poate calma pielea și reduce inflamația. Astfel, nu veți mai experimenta simptome precum:

    • disconfort 
    • mâncărime

    De fapt, argila vă poate fi un aliat de nădejde în ceea ce privește reducerea inflamației.

    Așa că noi vă recomandăm să folosiți masca de argilă (homemade sau cumpărată), dar nu singură, ci împreună cu alte produse pentru acnee - fie că vorbim de ceaiuri sau infuzii, pastile, produse topice sau toate trei.

    Unii oameni preferă să combine argila cu drojdia sub formă de mască, datorită proprietăților calmante ale ambelor. Dar chiar dacă o folosiți singură, argila poate calma tenul suficient de bine.

    PE SCURT

    Acneea este deseori însoțită de simptome precum iritație sau inflamație. Din fericire, argila poate calma pielea și reduce aceste simptome. De aceea, recomandăm folosirea ei alături de alte produse (pentru un efect mai puternic).

    E-Book Gratuit: 

    "Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"

    Limitarea #1: Efect Temporar

    Dacă vă confruntați cu acneea, probabil vă doriți un efect de durată, nu unul temporar, nu-i așa?

    Cine ar vrea ca punctele negre și coșurile să reapară după ce ați încetat tratamentul?

    Ei bine, argila nu numai că nu funcționează în cazul tuturor tipurilor de acnee, dar are și un efect temporar.

    Asta înseamnă că s-ar putea să observați îmbunătățiri numai atâta timp cât continuați să o folosiți. Când veți înceta să o mai utilizați, cel mai probabil, coșurile și punctele negre vor reîncepe să apară.

    De asemenea, așa cum am menționat deja de câteva ori, masca de argilă nu va avea un efect prea puternic dacă este folosită ca tratament unic pentru acnee.

    Când funcționează masca de argilă?:
    • în faza incipientă de dezvoltare a acneei
    • când aveți puține coșuri
    • în cazul formelor ușoare de acnee

    Deci, dacă suferiți de o acnee mai severă (precum cea chistică), cel mai bine este să folosiți un tratament mai puternic.

    Desigur, puteți folosi și masca de argilă, dar ea nu vă va aduce rezultate prea satisfăcătoare de una singură. În combinație cu alte produse însă, cel mai probabil vă poate ajuta. Dar singură cu siguranță nu va face minuni.

    PE SCURT

    Masca de argilă are un efect temporar. Asta înseamnă că nu va trata complet acneea, iar coșurilor vor reapărea după ce nu o mai folosiți. De asemenea, aceasta nici nu funcționează în cazul tuturor tipurilor de acnee.

    Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

    ClearPores System

    • Tratează acneea din interior spre exterior
    • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
    • Recomandat de mai mulți dermatologi
    • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

    Limitarea #2: Posibile Reacții Alergice

    Deși argila este un compus (mai mult sau mai puțin) natural, aceasta poate totuși provoca reacții alergice, mai ales în cazul persoanelor cu un ten predispus la astfel de probleme.

    Prin urmare, dacă știți că faceți alergie la diverse produse cosmetice, este mai bine să folosiți masca cu argilă cu precauție. Asta mai ales dacă știți că sunteți alergici la minerale.

    Este adevărat că riscul de reacții alergice la argilă este scăzut în comparație cu alte remedii. Dar chiar și așa. este bine să folosiți produsele cu argilă cu atenție.

    Cum puteți ști dacă aveți o reacție alergică la argilă? Ei bine, haideți să vedem care sunt simptomele la care să fiți atenți.

    Simptomele unei reacții alergice:
    • erupții cutanate
    • iritare sau mâncărime
    • senzație de arsură
    • umflarea pielii

    Pentru a vă asigura că nu sunteți alergici la argilă, este important să faceți un test de sensibilitate înainte de a o aplica pe ten. 

    Nu vreți ca pielea feței voastre să fie supusă și mai multor riscuri, nu-i așa?

    Pentru a face testul de sensibilitate (sau patch test), urmați instrucțiunile următoare:

    1. Preparați o soluție din argilă și apă (cât să formați o pastă).
    2. Aplicați pasta preparată pe o mică porțiune de piele (preferabil nu pe față).
    3. Lăsați pasta pe suprafața pielii câteva ore, chiar 24 de ore.
    4. Dacă nu apar semne ale vreunei reacții alergice, atunci puteți masca de argilă.
    5. În schimb, dacă observați că mâncărimi, iritații sau vi se înroșește pielea, înseamnă că sunteți alergici la argilă și este mai bine să nu o folosiți. 

    Acest test este recomandat tuturor persoanelor care folosesc argila (indiferent de tipul ei) sau masca de argilă pentru prima dată.

    Dacă deja ați încercat acest tip de mască și nu ați observat niciunul simptomele de mai sus, înseamnă că nu sunteți alergici la argilă și o puteți folosi fără probleme.

    În cazul în care vreți să adăugați și un ulei esențial în acea mască, vă sfătuim să repetați testul de sensibilitate și pentru el. Uleiurile esențiale au un risc destul de crescut de reacții alergice, din cauza concentrației lor.

    PE SCURT

    Deși riscul de reacții alergice la argilă este destul de mic, acest lucru se poate întâmpla în cazuri mai rare. De aceea, dacă este prima dată când o încercați, este recomandat să faceți un test de sensibilitate.

    Limitarea #3: Usucă Pielea

    Vă mai amintiți că argila are un efect ușor exfoliant și poate absorbi sebumul în exces?

    Ei bine, acest beneficiu vine la pachet cu un dezavantaj...

    Argila poate usca pielea în exces. Dacă aveți un ten gras, cum se întâmplă des în cazul persoanelor cau acnee, poate vă gândiți că asta e chiar situația ideală. Totuși, lucrurile nu stau chiar așa. 

    Aveți nevoie de un produs care să vă reducă din sebum, nu să vă usuce excesiv pielea. 

    O piele uscată nu înseamnă o piele mai sănătoasă. Din contră, dacă pielea voastră devine prea uscată atunci rezultatul s-ar putea să fie unul neașteptat:

    • când pielea devine prea uscată, organismul începe să secrete și mai mult sebum
    • prin urmare, acneea voastră s-ar putea să se înrăutățească

    În schimb, dacă aveți tenul deja uscat, sigur nu vă doriți un produs care să vă usuce pielea și mai tare. Tocmai de aceea suntem împotriva derivaților de vitamina A pentru tenul uscat, deorece îl pot deshidrata extrem de tare.

    Revenind la argilă, nu este nici pe departe la fel de periculoasă ca retinozii (când vine vorba de uscarea pielii). Chiar și așa, recomandarea noastră este să o folosiți în cantități moderate.

    Nu exagerați cu ea crezând că veți reuși să scăpați de coșuri mai repede. Acest lucru nu se va întâmpla, ci rezultatul s-ar putea să fie unul chiar neplăcut.

    PE SCURT

    Un alt dezavantaj al argilei este faptul că poate usca pielea excesiv dacă este folosită necorespunzător. O piele prea uscată poate duce la creșterea cantității de sebum și, implicit, la înrăutățirea acneei.

    Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

    ClearPores System

    • Tratează acneea din interior spre exterior
    • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
    • Recomandat de mai mulți dermatologi
    • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

    Limitarea #4: Nu Tratează Cauza Acneei

    Tratarea acneei ar trebui să înceapă cu identificarea și tratarea cauzei acesteia.

    Cum veți putea reuși să scăpați definitiv de coșuri dacă nu știți ce a cauzat apariția lor?

    Acneea este o problemă comună în rândul atât a adulților cât și a adolescenților, iar factorii care contribuie la apariția ei sunt numeroși. Iată câteva posibile cauze:

    • dezechilibru hormonal
    • tenul gras
    • produsele nepotrivite
    • excesul de bacterii

    Deci primul pas pe care trebuie să faceți este să identificați cauza acneei. Analizele constituie punctul de plecare, pentru că vă pot indica cel mai ușor de unde vine problema coșurilor.

    În cele mai multe cazuri, excesul de hormoni este cel care determină apariția acneei, dar și alți factori trebuie luați în considerare. 

    Din păcate, argila nu poate trata cauza acneei voastre, indiferent de tipul acesteia. Efectul ei este, în primul rând, prea slab. Iar dacă acneea voastră este cauzată de excesul de hormoni, în mod sigur argila nu vă poate ajuta prea tare. 

    Eventual, folosirea regulată a măștii cu argilă poate ajuta la reducerea simptomelor, dar în niciun caz la tratarea cauzei acneei. 

    De aceea, prima dată asigurați-vă că știți de ce a apărut acnee și că folosiți un tratament adecvat, care este suficient de puternic încât să trateze cauza, nu doar simptomele.

    PE SCURT

     Pentru a reuși să tratați acneea complet, este nevoie să identificați ce a cauzat-o și să tratați corespunzător acea cauză. Argila nu poate trata cauza declanșatoare a acneei, ci poate cel mult să reducă din simptome, motiv pentru care nu este cel mai bun remediu anti-acnee.

    Verdict: Masca Cu Argilă Poate Trata Acneea?

    Răspuns scurt: Nu, cel puțin nu de una singură.

    Cu alte cuvinte, masca cu argilă (indiferent de tipul ei), nu este suficient de puternică pentru a trata complet acneea dacă nu este folosită în combinație cu alte tratamente.

    Aceasta are un efect relativ bun în reducerea coșurilor ușoare, dar cu siguranță nu vă va ajuta prea tare în cazul altor tipuri.

    Mai mult decât atât, deși are avantaje, masca cu argilă pentru acnee vine cu o serie de probleme:

    1. Poate ajuta la reducerea sebumului, dar dacă nu este folosită corespunzător, usucă excesiv pielea.
    2. Curăță porii, dar poate provoca reacții alergice (mai ales în rândul persoanelor sensibile).
    3. Acționează ca antibacterian, dar efectul său este unul temporar.
    4. Calmează pielea (dacă este folosită corespunzător), dar nu poate trata cauza acneei.

    Deci, dacă vreți să beneficiați cât mai mult de proprietățile argilei și totodată să scăpați de acnee, cel mai bine ar fi combinați masca de argilă cu un alt produs pentru acnee.

    Bineînțeles, atât pe piața românească, cât și pe cea internațională, există multe astfel de produse. Însă majoritatea nu funcționează prea bine.

    De aceea, noi vă recomandăm un set de 3 produse care este de departe cel mai bun remediu anti-acnee pe care îl cunoaștem.

    Acest set se numește ClearPores System și care poate face ceea ce masca de argilă nu poate.

    Mai precis, ClearPores System tratează acneea atât din interior, cât și din exterior, ceea ce înseamnă că poate trata și cele mai multe din are cauzele ei, nu numai simptomele.

    Mai mult decât atât, efectul său este unul de lungă durată și nu dispare după ce încetați să folosiți produsele din pachet.

    Deci, în opinia noastră, ClearPores System este cea mai bună opțiune disponibilă împotriva acneei. Este exact ce vă trebuie dacă vreți să îmbunătățiți efectul măștii cu argilă și să scăpați de coșuri odată pentru totdeauna, tratându-le direct cauza. 

    Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

    ClearPores System

    • Format din 3 produse pe bază de plante
    • Tratează cauzele interne ale acneei
    • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
    • Recomandat de mai mulți dermatologi
    • Peste 2000 recenzii pozitive de la utilizatori
    • 67 zile garanție 

    Surse & Referințe Științifice:

    [1] Formule cu argilă verde pentru pielea predispusă la acnee, https://www.alies.pt/BBR%20Editions/Vol%2011-2-2014/Article11_11n2.pdf

    [2] Caracterizare și un studiu clinic despre măștile faciale pe bază de argilă, http://rcfba.fcfar.unesp.br/index.php/ojs/article/view/7

    Sara Nica

    Despre Autor

    Sara Nica este autor în cadrul echipei Suplimentis și este pasionată de cercetare, în special pe nișa de sănătate. Domeniile sale de bază includ cosmetologia, sănătatea pielii și a părului, dar și remediile naturiste. Este întotdeauna la curent cu noutățile ce apar în domeniul medical, făcându-le cât mai accesibile și ușor de înțeles cititorilor noștri.


    ETICHETE

    masca argilă acnee, masca cu argilă beneficii, masca cu argilă pentru acnee, masca cu argilă verde, rețetă mască cu argilă


    Articole similare

    {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >