Niacinamida Pentru Acnee – 3 Motive De Ce NU O Recomandăm

✔ Autor: Sara Nica
✅ Verificare medicală: Farm. Oltea Roman

E utilă niacinamida pentru acnee? Exact despre asta vom discuta în cele ce urmează. 

Așa cum poate știți, niacinamida este una dintre substanțele des întâlnite în produse, în special în tratamentele topice pentru acnee.

Deci în acest articol, vom analiza atât avantajele, cât și dezavantajele niacinamidei și vom vedea dacă  vă poate ajuta să scăpați de coșuri.

PS: Dacă vreți un răspuns rapid, capitolul "Rezumat" de mai jos vă explică pe scurt dacă niacinamida chiar poate să vindece acneea.

Rezumat

crema cu niacinamidă

Cunoscută și sub numele de vitamina B3, niacinamida face parte din compoziția multor produse cosmetice, dar și tratamente pentru acnee. Însă cât de mult vă poate ajuta în lupta cu acneea?

Ei bine, răspunsul este simplu: niacinamida nu poate trata de una singură acneea. Într-adevăr, aceasta are destul de multe beneficii pentru piele în general, dar nu le e prea de folos celor care se confruntă cu acneea.

Haideți să vedem de ce:

  • deși ajută la reglarea sebumului, efectul său este slab
  • are o acțiune antiinflamatoare, dar interacționează cu alte produse pentru acnee
  • este antioxidant, dar poate provoca iritații sau chiar reacții alergice

Practic, niacinamida nu numai că e destul de slabă, dar trebuie folosită cu precauție împreună cu alte produse. Ne referim în principal la acidul salicilic și la vitamina C. În unele cazuri, dacă e folosită simultan, poate provoca iritații.

Tocmai de aceea, în loc de niacinamidă, vă recomandăm să folosiți un alt produs (mai eficient) pentru acnee. Un astfel de tratament este ClearPores System, un set de 3 produse create în SUA pentru a vă ajuta să scăpați de coșuri.

Astfel, produsele ClearPores System acționează atât din interior, cât și din exterior și reușesc să trateze majoritatea tipurilor de acneea. Să nu mai vorbim de faptul că efectul lor ține pe termen lung, nu e doar temporar.

Deci, ce spuneți? Care dintre cele două merită încercate, niacinamida sau ClearPores System?

Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

ClearPores System

  • Tratează acneea din interior spre exterior
  • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

Cum Se Folosește Niacinamida?

Niacinamida este cunoscută și sub numele de vitamina B3 sau nicotinamidă, fiind unul dintre ingredientele uzuale pentru prepararea cosmeticelor, dar și a tratamentelor anti-acnee. [1]

Dacă vreți să folosiți niacinamida pentru coșuri, tot ce trebuie să faceți este să cumpărați un produs cu această substanță. Iată deci ce opțiuni aveți.

cremă cu niamicidă
Exemple de produse cu niacinamidă:
  • creme
  • loțiuni
  • seruri
  • tratamente pentru tenul acneic sau cu tendință acneică

Există numeroase cosmetice cu niacinamidă pe care le puteți încerca. Bineînțeles, unele sunt mai bune decât altele, deci e necesar să vă asigurați că alegeți  unul de calitate.

Apoi, este foarte important să folosiți produsul exact cum spun instrucțiunile. 

Însă țineți minte că un produs care conține doar niacinamidă (ca ingredient activ principal) nu va putea să vă scape de coșuri... cel puțin nu de unul singur. Într-adevăr, această substanță are anumite beneficii, dar nu este foarte eficientă în acnee.

Niacinamida este mai eficientă pentru riduri și semne, dar nu pentru coșuri.

Dar haideți să vedem care sunt punctele sale forte, dar și cele mai slabe.

PE SCURT

Niacinamida se găsește în compoziția multor cosmetice sau tratamente pentru acnee (și nu numai). Dacă vreți să o folosiți, există multe variante de produse pe piață.

E-Book Gratuit: 

"Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"

Avantajul #1: Reglează Sebumul

Unul dintre principalele beneficii ale niacinamidei este că ajută la reglarea cantității de sebum de pe suprafața tenului. [2]

Astfel, tenul vostru nu va mai avea acel aspect uleios. De ce este important să scăpați de excesul de sebum? În caz că nu știați, sebumul în exces poate contribui la apariția acneei.

ten gras, acneic
Cum contribuie tenul gras la apariția coșurilor:
  • un ten cu prea mult sebum este mediul ideal pentru înmulțirea bacteriilor
  • acest sebum duce la înfundarea porilor 
  • atât porii înfundați, cât și bacteriile cauzatoare de acnee contribuie la apariția coșurilor

Dacă aveți coșuri pe fondul unui ten gras, este esențial să reglați producția de sebum. Altfel, e puțin probabil să scăpați de ele în viitorul apropiat...

În acest sens vă poate ajuta și niacinamida, care însă nu are un efect foarte puternic, după cum am spus deja. Deci nu o recomandăm ca singurul remediu, fie că aveți o formă mai ușoară sau mai severă de acnee.

Tocmai de aceea, niacinamida nu prea există de una singură în produsele anti-acnee. De obicei, se află în combinație cu ingrediente ceva mai puternice, cum e acidul azelaic de exemplu. 

PE SCURT

Unul dintre cele mai importante avantantaje ale niacinamidei este că poate regla sebumul de pe suprafața tenului. Însă efectul său este prea slab, deci trebuie folosită în combinație cu alte ingrediente mai puternice.

Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

ClearPores System

  • Tratează acneea din interior spre exterior
  • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

Avantajul #2: Reduce Inflamația

Inflamația apare exact când te aștepți mai puțin, nu-i așa? Nu scapă nici cei care se confruntă cu acneea... Așa că dacă vă luptați cu problema coșurilor, probabil deja știți că inflamația vine la pachet cu acneea.

Cum vă ajută un produs cu niacinamidă, care reduce inflamația? Ei bine, haideți să vedem!

Cremă față
Beneficii ale produselor antiinflamatoare:
  • pot fi folosite și de către persoanele cu un ten sensibil, predispus la iritații
  • ajută și la ameliorarea roșeții ce apare împreună cu inflamația (de multe ori și cu acnee)

Practic, niacinamida are două beneficii: ajută atât la reducerea inflamației, cât și a roșeții ce apare odată cu acneea. Tocmai de aceea, este recomandată și persoanelor cu un ten mai sensibil. [3]

Dacă aveți nevoie de un produs antiinflamator, niacinamida poate fi ceea ce căutați.

În schimb, vă trebuie un tratament pentru acnee, atunci va trebui să o folosiți în combinație cu un alt produs. Sau puteți opta pentru un produs care conține și alte ingrediente mai potente, nu doar niacinamidă - de exemplu, cremele de la Gerovital sau CeraVe.

PE SCURT

Pe lângă alte beneficii, niacinamida poate ajuta și la ameliorarea inflamației și a roșeții din acnee, dar și în cazul tenului sensibil, de exemplu.

Avantajul #3: Este Antioxidant

Ultimul avantaj al niacinamidei este că are proprietăți antioxidante. Toată lumea a auzit de antioxidanți și de faptul că sunt benefici sănătății. Însă cu vă ajută aceștia dacă suferiți de acnee?

Înainte de afla asta, haideți să vedem ce sunt antioxidanții. Pe scurt, sunt niște substanțe ce protejează celulele de efectele negative ale radicalilor liberi. Radicalii liberi se produc după ce corpul este expus la diverși factori nocivi:

  • radiațiile ultraviolete
  • poluarea
  • stresul, etc.

Bineînțeles, acest factori influențează negativ și pielea fără coșuri, să nu mai vorbim de tenul acneic. Deci cu siguranță că antioxidanții sunt benefici atât pielii sănătoase, cât și celei cu probleme... sau mai ales celei cu probleme!

Așadar, proprietatea de antioxidant a niacinamidei constituie într-adevăr un avantaj major.

Însă, la fel ca alte substanțe, și aceasta are suficiente dezavantaje și puncte slabe. Exact despre acest lucru vom vorbi în cele ce urmează.

PE SCURT

Niacinamida este cunoscută și pentru efectul său antioxidant. Asta înseamnă că e benefică tenului acneic prin faptul că îl protejează de factorii nocivi precum radicalii liberi, contribuind astfel la sănătatea sa.

Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

ClearPores System

  • Tratează acneea din interior spre exterior
  • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

Dezavantajul #1: Efect Slab

Care ar trebui să fie cel mai important aspect atunci când evaluăm un produs pentru acnee? Eficacitatea sa, nu-i așa?

Ei bine, niacinamida nu stă foarte bine aici. Aceasta are un efect destul de slab (în comparație cu alte remedii pentru acnee). Nu negăm faptul că are beneficiile sale, dar din punctul nostru de vedere, efectul său este supraestimat de cele mai multe ori.

Asta pentru că niacinamida nu acționează asupra cauzei acneei. Aceasta ameliorează eventual din simptome și contribuie la îmbunătățirea sănătății pielii voastre în general.

Pentru a elimina definitiv coșurile, trebuie să identificați prima dată factorii ce au cauzat apariția lor. Iată deci care sunt cele mai întâlnite cauze alte acneei.

acnee cauze
(Posibile) cauze ale acneei:
  • dezechilibrele hormonale
  • excesul de bacterii
  • sebumul în cantități prea mari
  • anumite alimente

Tocmai de aceea, sfatul nostru #1 este să mergeți la medicul dermatolog și, eventual, să vă faceți un set de analize care vă pot indica mai multe.

Revenind însă la niacinamidă, aceasta nu poate să elimine definitiv niciuna dintre cauzele acneei de mai sus. Nu poate acționa prea bine nici măcar asupra sebumului, deși contribuie la reducerea lui.

Deci cel mai bine ar fi să folosiți acest produs în combinație cu alte tratamente pentru acnee.

PE SCURT

Cel mai important dezavantaj al niacinamidei este efectul slab. Aceasta nu poate să vă scape de coșuri de una singură, indiferent de tipul și de severitatea lor.

E-Book Gratuit: 

"Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"

Dezavantajul #2: Interacționează Cu Alte Produse

Spuneam la un moment dat că se recomandă combinarea niacinamidei cu alte produse (mai eficiente) pentru acnee, din cauza efectului său slab.

Însă ar trebui să fiți atenți cu ce produse o combinați. Niacinamida nu interacționează bine cu toate ingredientele.

niacinamida și acidul salicilic
Folosiți niacinamida cu precauție în combinație cu:
  • acidul salicilic (BHA)
  • vitamina C

Ce se întâmplă dacă folosiți niacinamida în combinație cu aceste ingrediente? Ei bine, se prea poate ca substanțele să nu se potrivească prea bine. 

Astfel, în anumite cazuri există riscul de reacții adverse:

  • roșeață
  • iritații ale pielii
  • uscarea tenului

După cum vedeți, aceste efecte secundare nu sunt foarte grave. Nu vorbim de nimic foarte serios.

În plus, nu toată lumea care combină niacinamida cu cele două substanțe va experimenta vreo reacție adversă. Depinde și de gradul de toleranță pe care îl are tenul vostru, dar și de concentrația ingredientelor. 

Așa că cel mai bine ar fi să vorbiți cu medicul dermatolog pentru a vedea ce produse puteți folosi în același timp cu niacinamida.

PE SCURT

Niacinamida nu interacționează bine cu toate ingredientele. Astfel, aceasta trebuie folosită cu precauție mai ales alături de acidul salicilic sau vitamina C. În combinație cu ele, niacinamida s-ar putea să vă provoace iritații sau să vă usuce tenul.

Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

ClearPores System

  • Tratează acneea din interior spre exterior
  • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

Dezavantajul #3: Poate Provoca Iritații

Niacinamida poate provoca iritații nu numai în combinație cu alte substanțe, și ci dacă este folosită de una singură. 

Desigur, nu toate persoanele vor experimenta astfel de reacții, deci nu vă îngrijorați dinainte, pentru că nu e cazul. Însă dacă vreți să urmați un tratament cu niacinamidă, trebuie să știți că există riscul acesta. Pe lângă iritații, niacinamida poate provoca și reacții alergice

Care persoane sunt mai predispuse la a experimenta astfel de efecte adverse?:

  • cele cu un ten sensibil
  • cele care de obicei sunt alergice la diverse cosmetice

Ceea ce puteți face pentru a preveni aceste reacții sau iritații este să faceți un test de sensibilitate. Ideal, ar trebui să faceți asta înainte de a folosi produsul cu niacinamidă pentru prima dată.

Acest test este ușor de realizat acasă și vă poate scuti de anumite probleme. Sigur nu vreți ca tenul vostru să se irite și mai tare, deci mai bine preveniți asta!

PE SCURT

Printre dezavantajele niacinamidei se numără și iritațiile sau chiar reacțiile alergice. Persoanele mai predispuse la astfel de efecte adverse sunt cele cu un ten mai sensibil. 

Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

ClearPores System

  • Tratează acneea din interior spre exterior
  • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

Verdict: Niacinamida Poate Trata Acneea?

Răspuns scurt: Singură, în niciun caz.

Niacinamida are anumite avantaje pentru tenul acneic, e adevărat. Dar din păcate, aceasta nu vă poate trata de una singură coșurile. Asta deoarece acționează asupra simptomelor acneei, fără a reuși să elimine factorii care au declanșat-o.

Deci avantajele sale sunt mai mult teoretice, pe cât dezavantajele sunt cât se poate de reale:

  1. Contribuie la reglarea sebumului, dar are un efect slab în comparație cu alte produse.
  2. Are un efect antiinflamator, dar poate interacționa cu alte ingrediente.
  3. Este antioxidant, dar poate provoca iritații sau chiar reacții alergice.
niacinamidă pentru față

Deci de una singură, niacinamida nu poate trata acneea. Însă și atunci când este combinată cu alte produse, trebuie folosită cu atenție. Folosită simultan cu acid salicilic sau vitamina C, s-ar putea să provoace iritații de piele.

De fapt, în anumite cazuri, sunt șanse să experimentați reacții alergice sau iritații și dacă o folosiți singură. Asta ca să știți la ce riscuri vă expuneți înainte de a apela la niacinamidă.

Din fericire, există o grămadă de alte produse care vă pot ajuta mult mai mult. Cel mai bun dintre ele (la ora actuală) este ClearPores System, un set de 3 produse special create în SUA pentru a trata acneea. 

Astfel, ClearPores System acționează asupra celor mai des întâlnite cauze ale coșurilor. Asta înseamnă că poate fi de ajutor în majoritatea tipurilor de acnee. De asemenea, ClearPores System este printre puținele produse ce tratează acneea atât din interior, cât și din exterior.

Așadar, atât noi, cât și cei care l-au utilizat deja vă putem spune că acest produs merită încercat. Cu siguranță vă va ajuta mai mult decât niacinamida, care nu este nicidecum un tratament minune pentru coșuri, ci are problemele sale (care sunt destul de multe).

Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

ClearPores System

  • Format din 3 produse pe bază de plante
  • Tratează cauzele interne ale acneei
  • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 2000 recenzii pozitive de la utilizatori
  • 67 zile garanție 

Surse & Referințe Științifice:

[1] Niacinamida - mecanismul său de acțiune și folosirea sa în dermatologie, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24993939/

[2] Efectul a 2% niacinamidă asupra producției de sebum de pe față,  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16766489/

[3] Aptitudinile cosmetice ale niacinamidei, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34844552/

Sara Nica

Despre Autor

Sara Nica este autor în cadrul echipei Suplimentis și este pasionată de cercetare, în special pe nișa de sănătate. Domeniile sale de bază includ cosmetologia, sănătatea pielii și a părului, dar și remediile naturiste. Este întotdeauna la curent cu noutățile ce apar în domeniul medical, făcându-le cât mai accesibile și ușor de înțeles cititorilor noștri.


ETICHETE

niacinamida acnee, niacinamida coșuri, niacinamida pentru acnee, niacinamida pentru coșuri


Articole similare

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>