Autor: Sara Nica
Verificare medicală: Farm. Oltea Roman
Care sunt cele mai bune vitamine pentru tratarea acneei? Și oare vă puteți trata acneea doar cu ajutorul lor?
Dacă v-ați pus și voi aceste întrebări, hai să discutăm despre eficiența anumitor vitamine în lupta cu problema coșurilor.
Însă din start vă putem spune un lucru. Oricât de des le-ați folosi, vitaminele nu sunt tratamente propriu-zise pentru acnee, deci eficiența lor este pusă sub semnul întrebării. Iată de ce!
PS: Dacă vreți un răspuns rapid, capitolul "Rezumat" de mai jos vă explică pe scurt dacă vitaminele chiar pot să vindece acneea.
Cât de mult vă pot ajuta vitaminele în tratarea coșurilor? Care sunt cele mai bune vitamine pentru tratarea acneei? Se merită să apelați la vitamine dacă vreți să scăpați de coșuri?
Răspunsul este unul simplu: nu, nu se merită să apelați la vitamine pentru a vă trata acneea.
Vitaminele au mai degrabă un efect pozitiv asupra pielii voastre în general, decât asupra acneei.
Desigur, datorită beneficiilor lor, se poate ca unele dintre simptomele acneei voastre să se amelioreze, dar cu siguranță nu veți reuși uitați de coșuri doar cu vitamine. Iată totuși 4 dintre cele mai bune vitamine pentru acnee:
- vitamine E
- vitamina A
- vitamina C
- vitamina D
Dintre acestea, cea mai puternică este vitamina A. Retinoizii, o formă de vitamina A, pot reduce coșurile, însă usucă glandele sebacee foarte tare, ceea ce poate duce la apariția unor efecte adverse severe. Mai mult, efectul retinoizilor este unul doar temporar,
Deci nu vă recomandăm să încercați retinoizii decât dacă medicul vi-i recomandă. Cât despre celelalte vitamine, le puteți integra în alimentația voastră sau în rutina voastră de îngrijire a pielii (după caz). Însă din start vă spunem că nu veți avea rezultate impresionante.
Așadar, cel mai bine ar fi să folosiți vitaminele alături de un produs eficient și sigur, cum este ClearPores System. Acesta e un set de 3 produse special create în SUA pentru a vă ajuta să scăpați de coșuri (tratându-le cauza declanșatoare).
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Vitaminele Și Acneea
Care este legătura dintre vitamine și acnee?
Ei bine, așa cum probabil știți, deja vitaminele contribuie la îmbunătățirea sănătății în general. Ele pot fi (câteodată) utile în ameliorarea simptomelor acneei.
Însă nu sunt un tratament propriu-zis pentru acnee, ci mai degrabă pot fi folosite ca adjuvanți (pe lângă tratamentul clasic).
Cele mai bune vitamine pentru coșuri:
- Vitamina E
- Vitamina A
- Vitamina C
- Vitamina D
La timpul potrivit vom vorbi despre fiecare în parte. Până atunci însă, ceea ce vă putem spune este că vitaminele de mai sus se pot găsi sub mai multe forme:
- seruri sau alte produse cosmetice
- suplimente
- alimente bogate în vitaminele respective
Opțiunile sunt destule de multe și variate. Astfel, puteți alege metoda potrivită pentru voi și nevoile voastre. De asemenea, puteți cere sfatul medicului pentru a lua o decizie.
Însă oricât de bune ar fi vitaminele pentru susținerea sănătății pielii, acestea nu pot acționa asupra cauzei declanșatoare a acneei și tocmai de aceea, majoritatea nu sunt foarte eficiente în tratarea coșurilor.
Deci vă recomandăm să folosiți vitaminele menționate alături de un tratament mai potent pentru acnee.
Acestea fiind spuse, haideți să trecem mai departe și să vorbim despre prima dintre vitaminele de pe lista noastră și anume, vitamina E.
PE SCURT
Vitaminele pot contribui la îmbunătățirea sănătății pielii și implicit, la reducerea simptomelor acneei. Totuși, acestea nu sunt niște tratamente propriu-zise pentru acnee, deci nu pot trata factorii ce au declanșat apariția ei.
E-Book Gratuit:
"Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"
Vitamina E
Vitamina E este una dintre cele mai cunoscute vitamine pentru piele. Aceasta se folosește la prepararea diverselor produse cosmetice și chiar a suplimentelor.
Astfel, vitamina E are anumite beneficii și pentru tenul acneic.
Beneficiile vitamine E pentru tenul acneic:
- este antioxidant
- contribuie la reducerea efectelor negative cauzate de radicalii liberi [1]
- are și un ușor efect antiinflamator
Prin efectul său antiinflamator, vitamina E contribuie la reducerea inflamației ce apare odată cu acneea. Apoi, datorită faptului că are proprietăți antioxidante, aceasta ajută la protejarea pielii de factorii ce ar putea să o afecteze negativ.
Cum puteți profita de pe urma acestor avantaje? Ei bine, cea mai naturală metodă este să consumați alimente bogate în vitamina E. Desigur, există diverse produse pe care le puteți integra în alimentația vostră:
- nuci
- migdale
- spanac
- avocado
Și lista poate continua. Vă recomandăm să consumați aceste alimente mai ales dacă nu aveți un deficit mare de vitamina E.
Însă la recomandarea medicului, s-ar putea să fie necesar să luați și un supliment pe bază de vitamina E. La momentul actual, există pe piață mai multe astfel de suplimente, deci aveți o varietate de opțiuni de unde puteți alege.
Totuși, vitamina E poate fi folosită și local. Astfel, aceasta se găsește integrată în compoziția mai multor produse cosmetice.
Produse cosmetice ce conțin vitamina E:
- creme
- loțiuni
- seruri
- unt de corp
- combinații de uleiuri și vitamina E
La fel ca în cazul suplimentelor, și cosmeticele ce au în compoziția lor vitamina E sunt destul de multe.
Însă nu uitați! Chiar dacă folosiți aceste produse constant, nu veți reuși să scăpați de coșuri doar cu ajutorul lor. Pentru a vă rezolva definitiv problema, aveți nevoie de un tratament țintit, care să acționeze direct asupra cauzei declanșatoare a acneei.
PE SCURT
Vitamina E este una dintre cele mai cunoscute vitamine pentru sănătatea pielii. Acesta poate contribui și la îmbunătățirea aspectului tenului acneic prin efectul său antiinflamator și antioxidant, fără a reuși însă să trateze complet coșurile.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Vitamina A
Vitamina A este o altă vitamină cunoscută pentru beneficiile sale pentru piele (și nu numai). Ea se găsește de obicei în compoziția produselor cosmetice și este de mai multe tipuri:
- provitamina A
- vitamina A preformată (retinol + retinoizi)
De ce este important să facem distincția între cele două? Simplu, deoarece gradul lor de eficacitate este diferit. Astfel, provitamina A se obține din alimentație și are un efect mai slab, contribuind mai degrabă la îmbunătățirea tenului în general decât la eliminarea coșurilor.
Ce alimente conțin provitamina A? Haideți să vedem!
Alimente bogate în vitamina A:
- morcovi
- spanac
- dovleac
- somon
- etc.
Cu alte cuvinte, o primă modalitate prin care puteți beneficia de anumite avantaje ale vitaminei A este să consumați alimente ce o conțin.
Apoi, puteți apela la produse ce conțin cealaltă formă de vitamina A și anume, vitamina A preformată. Probabil ați auzit deja de retinol, nu-i așa? Acesta se folosește mai ales pentru reducerea ridurilor, dar îl puteți găsi și în cremele sau loțiunile pentru acnee.
Cu toate acestea, nici retinolul nu vă poate scăpa de unul singur de acnee. El acționează asupra unora dintre simptomele acneei, fără a reuși să trateze cauza apariției ei. Iată deci ce beneficii pentru tenul acneic are retinolul:
- ajută la calmarea inflamației
- contribuie la îmbunătățirea texturii pielii
- eventual, poate fi de ajutor în reducerea excesului de sebum
Ideea e că retinolul este mai eficient pentru netezirea pielii și eliminarea ridurilor decât pentru tratarea coșurilor. Retinoizii sunt cea mai eficientă formă de vitamina A, dar și cea mai periculoasă.
Cum acționează retinoizii:
- reduc excesul de sebum prin faptul că usucă glandele sebacee [2]
- astfel, coșurile încep să dispară (în mai toate cazurile)
- însă uscarea glandelor sebacee provoacă numeroase efecte adverse, unele chiar severe
Sub ce formă găsiți retinoizii? Atât sub formă de pastile, cât și sub formă de produse topice. Iată deci ce retinoizi se folosesc de obicei în acnee:
- isotretinoin (oral)
- tretinoin (topic) [3]
Varianta topică nu este atât de periculoasă, dar nici atât de eficientă. Luați sub formă de pastile, retinoizii funcționează, dar cu ce preț?
Reacțiile adverse pe care le provoacă sunt extrem de severe. În plus, efectul lor este doar temporar, deci nici retinoizii nu pot să vă scăpa definitiv de acnee.
Așa că, cel mai bine ar fi să obțineți vitamina A prin alimentație, nu să apelați la retinoizi. Însă, dacă vreți să încercați și acest tratament, cel mai bine ar fi să vorbiți cu medicul dermatolog.
PE SCURT
Vitamina A se găsește sub mai multe forme, provitamina A și vitamina A preformată. Astfel, aceasta are o eficiență variabilă care depinde de forma pe care o alegeți. Per total, puteți folosi anumite produse orale sau topice ce conțin vitamina A sau o puteți lua din alimente.
Vitamina C
Ați folosit vreodată un ser cu vitamina C? Dacă răspunsul este da, înseamnă că deja știți cât de benefică poate fi. De fapt, vitamina C este una dintre cele mai căutate vitamine, mai ales în sezonul rece.
Însă, întrebare pe care sigur o aveți în minte este următoarea „Cum poate vitamina C să vă ajute dacă suferiți de acnee?”.
Așa cum am mai spus, nici vitamina C nu este un tratament exclusiv pentru acnee. Deci nu este suficient de potentă pentru a vă scăpa de coșuri.
Avantajele vitaminei C pentru acnee:
- este antioxidant
- contribuie la grăbirea procesului de vindecare a pielii
- are proprietăți antiinflamatorii
- ajută la uniformizarea pielii
Probabil deja vă este cunoscut faptul că vitamina C este un antioxidant puternic. Acesta este unul dintre motivele pentru care tot mai mulți oameni iau suplimente pe bază de vitamina C. Însă proprietățile ei antioxidante sunt benefice și tenului acneic.
Oare nu tenul cu probleme trebuie protejat mai mult de radicalii liberi și alți factori ce îl pot afecta în mod negativ? Mai mult, vitamina C ajută și la vindecarea mai rapidă a pielii și implicit, a posibilelor urme lăsate de acnee. [4]
Deci, cum puteți beneficia de toate avantajele vitaminei C? Aveți mai multe opțiuni din care puteți alege:
- consumați alimente bogate în vitamina C
- luați suplimente ce conțin vitamina C
- folosiți anumite produse topice cu un conținut ridicat de vitamina C
Prima variantă este cea mai naturală, dar rezultatele nu vor fi foarte vizibile. Tot ce trebuie să faceți este să integrați în alimentația voastră alimente bogate în vitamina C. Aici aveți câte exemple de astfel de alimente.
Alimente ce conțin vitamina C:
- măceșe
- ardei gras
- kiwi
- broccoli
- fructe citrice
Dacă vi se pare o modalitate mai ușoară să luați suplimente, sfatul nostru este să alegeți un produs de calitate. La momentul actual, există numeroase produse pe piață, deci aveți o varietate de opțiuni de unde puteți alege.
În cazul în care doriți un produs topic, iată cam ce fel de cosmetice puteți găsi:
- seruri
- creme
- loțiuni
Ele se găsesc cu ușurință în magazinele de specialitate, deci sunt accesibile oricărui doritor. Singura problemă e că indiferent de cât de des veți folosi produsul, acesta nu vă va scăpa definitiv de coșuri. Cel puțin nu dacă îl folosiți singur.
Tocmai de aceea, vă recomandăm să folosiți vitamina C (indiferent de formă) alături de un produs special conceput pentru acnee.
PE SCURT
Vitamina C are numeroase beneficii pentru sănătatea tenului, inclusiv pentru cel acneic. Aceasta este un antioxidant puternic, ajută la reducerea inflamației și la vindecarea pielii. Însă, nefiind un tratament propriu-zis pentru acnee, nu vă poate scăpa definitv de coșuri.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Vitamina D
Iată că am ajuns și la ultima vitamină din lista noastră și anume, vitamina D. Alături de celelalte, și vitamina D este esențială pentru a vă menține organismul sănătos, dar și pentru a avea o piele sănătoasă.
Bineînțeles, de una singură, nici vitamina D nu poate face minuni și nu va reuși să vă vindece definitiv acneea. Însă indiferent de tipul de ten pe care îl aveți, cu siguranță aveți nevoie de beneficiile sale.
Ce beneficii are vitamina D?:
- are acțiune antiinflamatoare
- stimulează sistemul imunitar
- ajută la vindecarea pielii
Odată cu acneea, de obicei apare și inflamația. Așadar, vitamina D vă poate diminua inflamația din corp și implicit, pe cea cauzată de acnee.
Mai mult, aceasta ajută la întărirea sistemului imunitar și la vindecarea pielii, mai ales dacă vorbim de un ten ce are cicatrici sau urme lăsate de acnee.
Deci, cum puteți să vă luați doza zilnică de vitamina D? :
- consumați alimente ce conțin această vitamină
- stați expuși la soare
- luați un supliment pe bază de vitamina D
Din fericire, vitamina D se găsește în numeroase alimente, deci va fi chiar ușor să o includeți în alimentația voastră (dacă nu ați făcut-o deja). Iată o parte dintre produsele care sunt bogate în această vitamină!
Produse alimentare cu vitamina D:
- pește gras
- ouă
- ciuperci
- alimente fortificate cu vitamina D
Spre deosebire de alte vitamine, vitamina D se poate obține printr-un mod special. Un alt mod natural de a obține vitamina D este să stați expuși la soare. Cu alte cuvinte, expunerea la soare zilnică stimulează organismul să producă vitamina D.
Dacă doriți să obțineți vitamina D în acest fel, nu uitați să folosiți protecție solară (chiar dacă nu e vară). Este bine ca tenul vostru să fie protejat de razele solare, mai ales dacă vorbim de un ten cu probleme.
A treia modalitate este să luați un supliment cu vitamina D. Acestea sunt numeroase, deci cu siguranță veți avea mai mute opțiuni de unde alege.
Cam atât despre vitamine și rolul lor în lupta cu acneea. Așa cum ați putut vedea, majoritatea nu vă pot scăpa definitv de coșuri, dar pot contribui la îmbunătățirea sănătății pielii și chiar la ameliorarea unora dintre simptomele acneei.
PE SCURT
Vitamina D își poate aduce și ea contribuția la îmbunătățirea sănătății tenului vostru prin acțiunea sa antiinflamatoare, dar și prin faptul că ajută la vindecarea mai rapidă a tenului.
E-Book Gratuit:
"Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"
Verdict: Vitaminele Pot Trata Acneea?
Răspuns scurt: Nu, nu pot trata definitiv acneea.
Vitaminele nu pot trata singure acneea, ci mai degrabă ajută la îmbunătățirea sănătății pielii . Așadar, le recomandăm numai ca produse suplimentare, pe lângă tratamentul propriu-zis pe care îl urmați:
- Oricât de bune ar fi, vitaminele A, C, D și E nu sunt tratamente propriu-zise pentru acnee.
- Astfel, efectul lor este slab și nu pot să vindece acnee.
- Singura vitamină care vă poate reduce coșurile este vitamina A preformată (retinoizii), însă provoacă multe efecte adverse chiar severe și are un efect doar temporar.
Tocmai de aceea, nu vă recomandăm să încercați retinoizii decât dacă vă confruntați cu o acnee severă, ce nu răspunde la alte tratamente. Însă în acest caz, aveți nevoie de aprobarea medicului, mai ales că retinozii nu sunt valabili fără rețetă.
Celelalte vitamine pot fi luate și fără prescripția medicului, dar ele nu vor avea efectul pe care (poate) îl așteptați. Așa că, cel mai bine ar fi să apelați la un tratament țintit pentru acnee. Și nu, nu vorbim de laser sau de alte terapii...
După cum probabil știți, există numeroase produse pentru acnee, deci aveți de unde alege. Și avem pentru voi un produs care cu siguranță funcționează.
Este vorba despre ClearPores System, un set de 3 produse special concepute pentru a trata acneea atât din interior, cât și din exterior. Astfel, ClearPores System reușește să amelioreze majoritatea tipurilor de acnee și chiar să trateze cauza lor declanșatoare.
Așadar, concluzia e că vitaminele pot contribui la sănătatea pielii, dar un produs precum ClearPores System cu siguranță vă va fi mai util în lupta cu acneea.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Surse & Referințe Științifice:
[1] Vitamina E pentru pielea umană: considerații pentru folosirea sa în dermatologie, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17719081/
[2] Isotretinoin: un tratament pentru acnee, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1610-0387
[3] Retinoizi topici în acnee - un rezumat bazat pe dovezi, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1610-0387.2008.06741
[4] Rolurile vitaminei C în sănătatea pielii, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28805671/