Autor: Farm. Oltea Roman
Verificare medicală: Farm. Oltea Roman
Are rost să folosiți anticoncepționalele pentru acnee?
Cu siguranță știți multe femei care au scăpat foarte rapid de coșuri cu ajutorul lor (chiar dacă nu le-au luat neapărat în acest scop).
Pe de altă parte, sunt și multe care au avut probleme serioase de pe urma anticoncepționalelor. Și nu ne referim doar la reacții adverse - ci și la o înrăutățire dramatică a acneei.
Tocmai de aceea, vă vom explica prin 7 motive de ce anticoncepționalele nu sunt mereu o opțiune bună pentru acnee:
- pot funcționa foarte bine în anumite situații
- însă pot face adevărate ravagii în cazul multor persoane
PS: Pentru o variantă rapidă a acestui articol, citiți capitolul "Rezumat" de mai jos și veți vedea de ce nu e o idee bună să luați anticoncepționale pentru coșuri.
Din păcate, anticoncepționalele nu sunt neapărat cea mai bună opțiune pentru acnee. Mai mult, acestea sunt inutile în multe forme de acnee.
Asta pentru că funcționează DOAR pentru acneea pe bază hormonală. În toate celelalte cazuri, rezultatele vor întârzia să apară.
Dar chiar și așa, acest tip de tratament nu e perfect - dimpotrivă:
- Vine cu niște reacții adverse foarte serioase (inclusiv riscul de cancer).
- Este deseori destul de puțin tolerat.
- Are nevoie de 2-3 luni ca să acționeze.
- Poate să nu aibă niciun efect pozitiv (dacă nu e ales corect).
Un aspect important este că anticoncepționalele potrivite țin sub control acneea atâta timp cât sunt luate.
Odată ce întrerupeți tratamentul, aceasta va reveni (de multe ori într-o formă mai gravă). În plus, oprirea anticoncepționalelor poate duce la dezechilibre hormonale serioase, chiar dacă nu ați avut niciunul înainte.
Tocmai de aceea, nu vă recomandăm să luați anticoncepționalele de capul vostru, fără consultul unui medic specialist (și fără analizele necesare).
Dacă vreți neapărat să încercați acest tip de tratament pentru acneea, asigurați-vă că luați o combinație de estrogen, progesteron și antiandrogeni. Această formulă este cea mai bună din punct de vedere al rezultatelor.
Chiar și așa, sfatul nostru e să mergeți pe o variantă mai naturală, pentru că nu are deloc riscurile clasice ale anticoncepționalelor.
Varianta noastră preferată este ClearPores System, un set de 3 produse ce acționează exact la fel, blocând excesul de androgeni și restabilind echilibrul hormonal.
Dar spre deosebire de anticoncepționalele clasice, rezultatele sale se mențin și după încheierea tratamentului, fiind astfel o opțiune mult mai sigură, după părerea noastră.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Cum Elimină Anticoncepționalele Acneea?
Pentru a înțelege de ce anticoncepționalele nu funcționează întotdeauna pentru acnee, este esențial să înțelegeți mecanismul lor de acțiune.
Dar nu vă faceți griji - nu vom intra în prea multe detalii tehnice, pentru că le puteți citi oricând pe internet.
Pe scurt, anticoncepționalele pot ameliora EXCLUSIV acneea hormonală.
Indicațiile anticoncepționalelor (pentru acnee):
- Acționează doar asupra formelor de acnee din cauze hormonale.
- Acestea sunt provocate de variate dezechilibre la nivelul sistemului endocrin.
- Anticoncepționalele nu sunt utile pentru niciun alt tip de acnee.
Aceste pastile cresc cantitatea de hormoni feminini (estrogen + progesteron) - hormoni ce au un efect protectiv la nivelul pielii.
Pe de altă parte, dezechilibrele hormonale apar în urma unui exces de hormoni masculini (sau androgeni). Acești androgeni duc la simptome precum acneea în partea de jos a feței, căderea părului, pilozitate pe corp, etc. . [1]
Hormonii feminini din anticoncepționale reușesc să țină sub control hormonii androgeni, neutralizându-le efectul. În acest fel, simptomele cauzate de androgeni (inclusiv acneea), se ameliorează.
Deci hai să recapitulăm.
Mecanismul de acțiune al anticoncepționalelor:
- Anticoncepționalele conțin hormoni feminini, cu rol benefic asupra pielii.
- Aceștia neutralizează excesul de androgeni.
- Din acest motiv, simptomele cauzate de androgeni se ameliorează în timpul tratamentului.
În plus, câteva anticoncepționale conțin și antiandrogeni, substanțe al căror efect nu e prea greu de ghicit. Acestea blochează receptorii hormonilor masculini, reducând în același timp și producția lor.
Dacă acneea voastră este de cauză hormonală, acest gen de anticoncepționale ar trebui să vă ajute.
Însă aici intervine problema. În cazul în care sunt prescrise corect - anticoncepționalele funcționează atât timp cât sunt luate. Totuși, trebuie să le opriți la un moment dat. Și de cele mai multe ori, acneea revine destul de repede (ba chiar într-o formă mai agresivă decât înainte).
Acesta este unul din aspectele unde anticoncepționalele stau mai rău decât tratamentele naturiste, care țin acneea sub control o perioadă mai lungă.
PE SCURT
Estrogenii și progesteronul din anticoncepționale neutralizează hormonii androgeni apăruți în urma dezechilibrelor hormonale din organism. În acest mod, anumite anticoncepționale ameliorează acneea apărută pe bază hormonală.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Ce Anticoncepționale Sunt Potrivite Pentru Acnee?
Cum am promis, nu vom intra în detalii tehnice, pentru a nu vă plictisi aiurea.
Tot ce trebuie să știți este că există 2 mari categorii de anticoncepționale ce se pot prescrie în acnee. [2]
Tipuri de anticoncepționale:
- Estro-progestativele - conțin estrogen și progesteron (pot ameliora și acneea)
- Progestativele - conțin doar progesteron (nu prea au efect asupra acneei)
Pe lângă acestea, mai există o a treia categorie "neoficială" - și anume, medicația antiandrogenică.
Am vorbit puțin mai sus despre antiandrogeni. Aceștia nu au efect contraceptiv, însă ameliorează acneea hormonală, datorită potențialului lor de a scădea excesul de androgeni.
Deși antinandrogenii nu sunt anticoncepționale, sunt deseori puși lângă acestea, din cauza efectului lor asupra dezechilibrelor hormonale. Cel mai bun exemplu este spironolactona, de care sigur ați auzit. [3]
Totuși, unele anticoncepționale conține atât antiandrogeni, cât și substanțe cu efect contraceptiv - două exemple populare sunt Yasmin și Belara. Acestea sunt cele potrivite formelor de acnee hormonală și probabil singurele pe care vi le recomandăm (în cazul unei prescripții, bineînțeles). [4]
Însă sfatul nostru principal este să nu luați niciodată anticoncepționale la întâmplare, de capul vostru (nici măcar dacă le folosiți pentru efectul lor contraceptiv).
Fiind niște medicamente cu o implicație hormonală foarte mare, vă pot face mult mai mult rău decât bine - mai ales dacă nu sunt alese corect. De aceea, este esențial să cereți sfatul medicului.
Chiar și așa, există o mulțime de motive pentru care anticoncepționalele nu au niciun efect asupra coșurilor. Și exact despre asta vom vorbi în cele ce urmează.
PE SCURT
Anticoncepționalele ce conțin o combinație de hormoni feminini și antiandrogeni tind să aibă cel mai bun efect împotriva acneei. Dar chiar și acestea vă pot face rău, dacă nu sunt alese corect, în funcție de dezechilibrul vostru hormonal specific. De aceea, consultul medical este obligatoriu.
E-Book Gratuit:
"Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"
Problema #1 - Nu Acționează Corect
Am spus deja că în cazul acneei, cauzele pot fi foarte variate.
Nu întotdeauna vorbim despre dezechilibre hormonale, astfel că anticoncepționalele nu vor funcționa decât dacă le utilizăm pentru aceste probleme.
Dar să presupunem că aveți într-adevăr acnee cauzată de exces de androgeni...
Ei bine, principalul motiv pentru care anumite anticoncepționale nu vă scapă de acnee este că nu acționează corespunzător problemei voastre.
Efectele anticoncepționalelor:
- unele cresc cantitatea de estrogen/progesteron (scenariul ideal)
- altele schimbă doar consistența mucusului cervical
- o altă categorie doar previn ovulația
Cu alte cuvinte - unele anticoncepționale au exclusiv efect contraceptiv. Scopul lor este să prevină o eventuală sarcină, motiv pentru care au o anumită compoziție. Drept urmare, nu vor avea prea mare efect asupra dezechilibrelor hormonale - și implicit, asupra acneei.
Acesta este motivul pentru care nu vă recomandăm să alegeți anticoncepționalele după ureche (mai ales dacă nu ați cunoștințe medicale).
Totuși, ce se întâmplă dacă alegeți o variantă nepotrivită pentru problema voastră? În cazurile fericite, nu veți vedea niciun efect (ceea ce nu pare deloc bine, dar veți vedea că se poate mult mai rău).
Însă în multe cazuri, veți vedea fie o înrăutățire destul de severă a acneei, fie mai multe efecte adverse (despre care vorbim puțin mai încolo). Anticoncepționalele nu sunt deloc o categorie "sigură" de medicamente, de aceea insistăm atât de mult pe acest aspect. [5]
De fapt, chiar și unele suplimente cu efecte similare anticoncepționalelor au exact aceleași probleme. Dacă nu sunt luate pentru dezechilibrul specific pentru care au fost create, pot chiar să crească numărul de coșuri.
Dar revenind la anticoncepționale, vestea bună este că există variante special create împotriva acneei. Acestea pot avea și efect contraceptiv, însă sunt special create să reducă excesul de androgeni.
Dar per total - unul din motivele comune pentru care luați anticoncepționale și nu vedeți nicio îmbunătățire a coșurilor este că acestea nu acționează așa cum ar trebui. Cu alte cuvinte, nu luați anticoncepționalul potrivit problemei voastre.
PE SCURT
La fel ca produsele cosmetice, anticoncepționalele sunt variate și au roluri diferite. Multe femei aleg medicamentul nepotrivit și nu văd niciun fel de rezultate cu privire la acnee, însă tocmai varianta aleasă e problema.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Problema #2 - Nu Tratează Dezechilibrul Potrivit
Dacă ar fi să facem un sondaj, acesta este motivul pentru care anticoncepționalele nu funcționează în peste 50% din cazurile de acnee.
Dar hai să explicăm mai concret. Ideea este că există o mulțime de dezechilibre hormonale.
Dezechilibre hormonale posibile:
- bine-cunoscutele ovare polichistice
- hiperplazie adrenală
- alte probleme ale glandelor suprarenale
Pe scurt, nu toate dezechilibrele afectează aceeași hormoni:
- Unele persoane pot avea un exces de androgeni, dar un nivel de estrogen și progesteron normal.
- Altele pot avea un exces de androgeni împreună cu un raport crescut de estrogen/progesteron.
- Pe de altă parte, altele pot avea un exces de progesteron combinat cu un exces de androgeni.
Astfel spus, posibilitățile sunt destul de variate. E adevărat că în cele mai multe cazuri, există doar un exces de androgeni - situație în care anticoncepționalele pot ameliora acneea. Însă nu tot timpul se întâmplă asta.
Din moment ce citiți acest articol, sunt șanse mari ca anticoncepționalele să nu fi funcționat pentru voi. Iar dacă încă nu le-ați încercat, țineți minte că s-ar putea să nu fie așa simplu...
Ce puteți să faceți? În primul rând, faceți-vă mereu o serie specifică de analize înainte de a lua anticoncepționale. Acestea vă vor indica exact nivelul hormonilor, așa că sunt un fel de "previziune" pentru rezultatele pe care le-ați avea.
Și evident, cereți sfatul medicului, pentru că e singurul care vă poate prescrie anticoncepționalele în conformitate cu analizele voastre.
Din păcate, nu toți medicii cer pacientelor analize înainte să le prescrie anticoncepționale, lucru care e foarte greșit, pentru că vă poate face mult rău. Dacă medicul vostru nu vă spune nimic de analize, întrebați-l chiar voi și spuneți-i că ați dori să le faceți înainte, din motive de siguranță. Cel mai probabil, nu vă va refuza...
PE SCURT
Nu toate anticoncepționalele tratează aceleași dezechilibre hormonale, astfel că analizele sunt esențiale pentru a alege varianta cea mai potrivită problemei voastre specifice.
Problema #3 - Au Multiple Riscuri
Am spus mai sus că anticoncepționalele nu sunt neapărat printre cele mai "sigure" medicamente...
Asta pentru că vin la pachet cu multe efecte adverse, unele chiar extrem de periculoase. [6]
Efectele adverse ale anticoncepționalelor:
- tromboză venoasă
- hipertensiune
- risc crescut de cancer estrogeno-dependent (de sân, ovarian, etc.)
- probleme digestive sau hepatice
- înrăutățirea acneei
Lista de mai sus conține doar cele mai comune reacții secundare la anticoncepționale. Din păcate, există chiar mai multe, însă nu le-am menționat pe toate aici.
Totuși, de ce apar aceste efecte adverse? Cele mai multe sunt strict legate de efectul estrogenului asupra organismului - efect ce diferă de la persoană la persoană.
Mai țineți minte că am vorbit despre cele 2 categorii de anticoncepționale puțin mai sus?
Ei bine, există o diferență destul de mare între riscul lor de efecte adverse:
- Estro-progestativele sunt mult mai periculoase din acest punct de vedere.
- Asta se datorează conținutului lor mare de estrogen.
- Progestativele sunt mult mai sigure și au mai puține efecte adverse.
- Însă ele nu prea au niciun efect asupra acneei.
Cu alte cuvinte, estro-progestativele sunt tipul de anticoncepționale prescrise de obicei în acnee, însă vin la pachet cu multe riscuri. Pe de altă parte, progestativele sunt mai puțin periculoase, dar nu ajută prea tare acneea hormonală.
Foarte multe femei ajung să ia anticoncepționale pentru acnee (în special estro-progestative), însă trebuie să renunțe la ele din cauza efectelor adverse.
În unele cazuri, acestea sunt pur și simplu greu de tolerat - de exemplu, problemele digestive sau modificările de dispoziție. Însă în alte cazuri, aceste efecte adverse pun chiar viața în pericol - fie că vorbim de tromboză, tensiune crescută sau chiar riscul de cancer.
Totuși, trebuie să vorbim puțin despre un efect advers extrem de popular - și anume, creșterea în greutate pusă pe seama anticoncepționalelor. Din fericire, acesta este un mit complet fals, deoarece anticoncepționalele de la ora actuală nu mai determină acest efect advers.
Anticoncepționalele și kilogramele în plus:
- anticoncepționalele au apărut acum peste 30 de ani
- variantele de atunci conțineau doze uriașe de hormoni, ce duceau la creșterea în greutate
- variantele actuale conțin doze de hormoni de zeci de ori mai mici
- aceste doze au efect contraceptiv optim, însă nu mai duc la kilograme în plus
Chiar și așa, spre deosebire de alte medicamente, anticoncepționalele au niște efecte adverse extrem de periculoase.
Multe alte produse au fost retrase de pe piață pentru efecte secundare mult mai minore decât ale anticoncepționalelor. Tocmai de aceea, noi suntem destul de reticenți când vine vorba de anticoncepționale.
Acesta este și motivul pentru care nu veți vedea prea multe lucruri bune despre ele în articolele noastre.
Acestea sunt într-adevăr eficiente în anumite cazuri de acnee - dar după părerea noastră, riscurile depășesc beneficiile. Tocmai de aceea, preferăm anumite tratamente pe bază de plante, care sunt mult mai bine tolerate și nu pun viața în pericol.
PE SCURT
Multe femei ajung să întrerupă tratamentul cu anticoncepționale din cauza efectelor adverse, care sunt uneori extrem de grave. Vorbim despre unele reacții secundare ce pun viața în pericol.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Problema #4 - Nu Conțin Ceea Ce Trebuie
Am vorbit mai sus despre diferența dintre tipurile de anticoncepționale. Ei bine, această diferență este chiar unul din motivele pentru care anticoncepționalele nu funcționează.
Cu alte cuvinte, nu luați substanțele potrivite pentru excesul de androgeni.
Diferența între tipurile de anticoncepționale:
- Estro-progestativele conțin atât estrogen, cât și progesteron.
- Estrogenul este cel care neutralizează excesul de hormoni androgeni.
- Progestativele conțin doar progesteron.
- Acesta nu are un impact prea bun asupra excesului de androgeni.
- În concluzie, nu prea are rezultate asupra acneei.
Dacă motivul pentru care luați anticoncepționale este acneea, aveți nevoie de un estro-progestativ, nu de un progestativ.
Din fericire, anumite anticoncepționale sunt create și pentru tratarea acneei. De obicei, acestea asociază estro-progestativele cu o substanță antiandrogenică (despre care am vorbit mai sus).
Această combinație este cea care are efectele cele mai bune în acnee, motiv pentru care e probabil cea mai bună opțiune. Nu există un singur produs de acest gen, astfel că "aveți de unde alege".
Dar cum am spus, nu vă recomandăm să luați anticoncepționale fără sfatului unui medic. Cel mai probabil, acesta vă va prescrie o variantă ce combină estro-progestativele cu antiandrogenii. Însă niciodată nu strică să verificați!
Tocmai de aceea, puteți căuta substanțele active din medicamentul vostru pe internet, pentru a vedea în ce categorie se încadrează. Dacă aveți nevoie, chiar și noi vă putem ajuta cu asta!
PE SCURT
Anticoncepționalele pe bază de progesteron nu ameliorează prea tare acneea. Tocmai de aceea, variantele ce combină estrogenii, progesteronul și antiandrogenii sunt cele mai eficiente.
E-Book Gratuit:
"Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"
Problema #5 - Nu A Trecut Suficient Timp
Spre deosebire de tratamentele pentru răceală (sau alte probleme de sănătate), anticoncepționalele nu au un efect imediat.
Asta pentru că acționează pe bază hormonală, iar acest lucru durează.
De aceea, întrebarea noastră este - de cât timp luați anticoncepționalele?
- În mod normal, o perioadă dă 2-3 luni e suficientă pentru a începe să vedeți rezultatele.
- Însă dacă le luați doar de câteva săptămâni, este cu siguranță mult prea devreme.
- Totuși, rezultatele depind și de substanțele specifice din medicament.
În concluzie, este foarte important să aveți răbdare, în special dacă nu există niciun fel de reacții adverse la tratamentul pe care îl luați.
Cum am spus deja, există situații în care anticoncepționalele nu funcționează și nici nu vor funcționa pentru acnee, indiferent de perioadă pe care le luați. Asta se întâmplă mai ales dacă luați o variantă nepotrivită.
Însă dacă tratamentul este țintit asupra excesului de estrogeni, rezultatele ar trebui să apară după primele 2-3 luni.
Dacă nu se întâmplă asta, cel mai bine ar fi să reveniți la medic (cu analizele hormonale, dacă nu le-ați făcut de prima dată).
PE SCURT
Spre deosebire de alte tratamente, rezultatele la anticoncepționalele apar în general după 2-3 luni, deci încercați să le luați minim această perioadă (dacă organismul vostru le tolerează suficient de bine, evident).
Problema #6 - Nu Avem O Acnee Hormonală
Poate că luați anticoncepționalele potrivite de o perioadă suficient de lung, dar totuși nu vedeți nicio ameliorare a coșurilor voastre.
Ce e de făcut în acest caz? Ei bine, sunt șanse ca acneea voastră să nu fie pe bază hormonală, caz în care anticoncepționalele nu vă vor ajuta aproape deloc.
Partea bună e că e foarte ușor să vă dați seama, pentru că acneea hormonală are niște semne extrem de specifice (spre deosebire de alte forme).
Semnele acneei hormonale:
- coșuri predominant în partea inferioară a feței (cu fruntea foarte curată)
- predomină acneea chistică, nu comedoniană
- coșurile se vindecă destul de lent
- după vindecare, aproape întotdeauna lasă urme ce dispar în minim câteva săptămâni
- uneori, leziunile apar și pe spate și în zona decolteului
- tratamentele locale nu prea dau rezultate
De departe, cel mai important semn este localizarea inferioară a coșurilor, care apar frecvent pe mandibulă, maxilar, gât sau zona de jos a obrajilor.
Dacă aveți coșuri pe toată fața, cel mai probabil nu aveți o acnee hormonală iar anticoncepționalele nu vă vor ajuta extrem de mult.
Cum am mai spus, analizele pot fi extrem de utile în acest caz, deoarece nivelul androgenilor este aproape întotdeauna crescut - fie că vorbim de testosteron, DHT sau DHEA. Dacă acestea sunt în limitele normale, cel mai probabil cauza acneei nu este excesul de androgeni.
PE SCURT
Anticoncepționalele nu sunt prea eficiente în cazul coșurilor apărute din alte motive. Tocmai de aceea, este esențial să vă asigurați că aveți o acnee hormonală înainte de a începe tratamentul.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Problema #7 - Mai Sunt Și Alte Cauze
Revenind la cauzele acneei voastre, să spunem că aveți simptomele specifice unei probleme hormonale.
Chiar și așa, deși luați anticoncepționalele potrivite, coșurile tot nu dispar complet. În cel mai bun caz, ele pot să se amelioreze, însă încă apar. Ce puteți face în această situație?
După părerea noastră, asta indică o combinație de probleme.
Ce indică răspunsul slab la anticoncepționalele potrivite:
- Dacă acneea ar fi 100% hormonală, ar fi ținută sub control corect de către anticoncepționale.
- Dacă ar fi produsă de o altă cauză, acestea nu ar funcționa deloc.
- Din moment ce rezultatele sunt parțiale (și a trecut suficient timp), probabil excesul de androgeni nu e singura cauză.
Cu alte cuvinte, sunt șanse mari să vă confruntați cu alte situații:
- un exces de bacterii la nivelul feței
- niște probleme digestive ce duc la intestin permeabil și afectează pielea
- un regim alimentar haotic și nesănătos
Practic, motivele pot fi variate. Însă e clar că mai există niște probleme pe lângă dereglările hormonale, altfel anticoncepționalele ar avea rezultate mai bune.
De aceea, e important să faceți o analiză a simptomelor și problemelor voastre de altă natură decât acneea. Asta vă poate ajuta să depistați cauza secundară. Pentru orice întrebări, noi vă stăm la dispoziție!
PE SCURT
În cazuri mai rare, acneea poate apărea și din alte cauze (pe lângă excesul de androgeni). În astfel de situații, anticoncepționalele potrivite pot ajuta, însă nu vor ameliora consistent acneea, până nu tratați și cealaltă cauză.
Verdict: De Ce Nu Funcționează Anticoncepționalele (Pentru Acnee)?
Răspuns scurt: Pentru că nu sunt alese corect, pe scurt.
Există câteva mari motive pentru care anticoncepționalele nu reușesc să trateze corect coșurile:
- Nu sunt alese corect, în funcție de nivelul vostru hormonal.
- Nu tratează dezechilibrul corect.
- Nu conțin ingredientele potrivite.
- Vin cu prea multe riscuri și organismul nu le tolerează suficient de bine.
- Nu le-ați folosit o perioadă suficient de lungă.
- Nu aveți (doar) o acneea hormonală.
Ce trebuie să rețineți este că vizita la medic este absolut esențială dacă vreți să încercați anticoncepționalele pentru acnee. Dacă faceți și niște analize hormonale, e și mai bine (chiar dacă medicul nu vă cere neapărat, pentru că mulți nu o fac).
Chiar și așa, echipa noastră nu recomandă neapărat anticoncepționalele pentru acnee (sau pentru alte probleme hormonale). Asta predominant din cauza efectelor adverse extrem de severe pe care le pot provoca (pe termen lung, inclusiv cancer).
E adevărat că anticoncepționalele funcționează dacă vorbim de o acnee hormonală clasică. Însă de cele mai multe ori, rezultatele se mențin doar pe perioada tratamentului.
Dacă vreți să renunțați la ele la un moment dat, cel mai probabil acneea va reveni. În unele cazuri, revine chiar într-o formă mai agresivă ca înainte.
Tocmai de aceea, noi spunem că anticoncepționalele nu prea merită - mai ales din punct de vedere al riscurilor.
Pe de altă parte, există anumite tratamente pe bază de plante ce tratează cu success acneea (mai ales pe cea hormonală), însă nu au aceleași riscuri sau efecte adverse.
Varianta noastră preferată este ClearPores System, un set de 3 produse al cărei indicație principală e chiar acneea hormonală. Acesta acționează de la interior spre exterior, blocând excesul de androgeni și refăcând echilibrul hormonal.
Cu alte cuvinte - face exact ce fac și anticoncepționalele, fără însă a crește riscul de cancer, tromboză sau alte efecte adverse. Dimpotrivă, e extrem de sigur și bine tolerat din aceste puncte de vedere.
Având o astfel de variantă disponibilă, noi nu recomandăm deloc anticoncepționalele pentru acnee. Dar evident că alegerea este doar a voastră...
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Surse & Referințe Științifice:
[1] Strategiile de tratament al excesului de androgeni la femei, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9541126/
[2] Pilulele contraceptive de uz oral, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430882/
[3] Terapia antiandrogenică în tratarea acneei adulte la femei, https://clinmedjournals.org/articleijdrt-2-023.php?jid=ijdrt
[4] O trecere în revistă a terapiilor hormonale în tratamentul acneei vulgare la femeile adulte, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352647517300291
[4] Beneficiile și riscurile medicației contraceptive, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK235069/
[5] Efectele adverse serioase ale pastilelor contraceptive orale combinate în rândul adolescenților, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25294576/