Autor: Farm. Oltea Roman
Verificare medicală: Farm. Oltea Roman
Merită să încercați biotina pentru acnee?
Sigur ați auzit de avantajele sale când vine vorba de creșterea părului... Dar oare lucrurile stau la fel și pentru coșuri? Poate biotina să amelioreze acneea?
Pe de altă parte, există surse care spun chiar că această vitamină poate produce acnee (chiar dacă nu aveați probleme înainte). Deci - care e adevărul?:
- Poate biotina să trateze acneea?
- Sau dimpotrivă, cauzează mai multe coșuri?
Vom răspunde la toate aceste întrebări în rândurile ce urmează!
PS: Pentru o variantă rapidă a acestui articol, citiți capitolul "Rezumat" de mai jos și veți vedea când este recomandată biotina pentru piele (și pentru acnee).
În câteva cuvinte, biotina nu este un tratament pentru coșuri - nu este nici măcar un remediu pentru acestea, deoarece nu funcționează.
Această vitamină are într-adevăr câteva beneficii pentru piele, beneficii care nu are prea mare legătură cu acneea.
În plus, o doză normală de biotină este suficientă pentru a beneficia de aceste proprietăți ale sale - doză care se ia lejer din alimentație.
Tocmai de aceea, există foarte puține cazuri de deficiență de biotină în istorie, lucru care ar trebui să vă spună multe. [1]
Pe de altă parte, biotina este mai degrabă periculoasă pentru acnee - și asta din cauza dozelor exagerate de pe piață:
- Multe suplimente conțin 6000-10.000 mcg de biotină per pastilă.
- Cantitatea zilnică recomandată este de 100 mcg.
Spuneți voi dacă diferența nu e uriașă...
Totuși, organismul tolerează destul de bine o doză de până la 5000 mcg. Însă tot ce este peste această cantitate crește riscul de reacții adverse, cum e acneea. În plus, asocierea zahărului cu doze atât de mari crește acest risc și mai tare.
Având în vedere beneficiile și riscurile biotinei asupra pielii, noi spunem că nu are sens să o luați. De fapt, cel mai probabil v-ați dat și voi seama deja...
Dacă aveți nevoie de un produs care chiar elimină acneea (prin tratarea cauzei sale principale), vă lăsăm o alternativă infinit mai bună (și mai sigură) în cele ce urmează.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Beneficiile Biotinei (Pentru Piele)
Numită și vitamina B7, biotina este într-adevăr esențială pentru sănătatea pielii, a părului și a unghiilor.
Asta pentru că are mai multe beneficii, iar beneficiile ei de la nivelul pielii pot fi relativ utile pentru acnee.
Beneficiile biotinei pentru acnee:
- previne infecțiile la nivelul pielii (și automat, acneea bacteriană)
- reduce iritația și crustele
- promovează sănătatea pielii
Însă după cum vedeți, aceste proprietăți ale biotinei nu par extrem de impresionante, cel puțin dacă vorbim de acnee. În schimb, ele devin mult mai importante în cazul unei deficiențe.
Ce vrem să spunem cu asta? De exemplu, o deficiență de biotină poate cauza o piele uscată, iritată și susceptibilă la infecții.
Dar 99,9% din oameni iau suficientă biotina din alimentație, astfel că o deficiență este extrem de rară pentru marea parte din populație. [1]
Tocmai de aceea, beneficiile biotinei pentru piele sunt oarecum "valabile automat" pentru cei mai mulți dintre noi. Înțelegeți acum de ce nu sunt atât de importante?
În afară de acestea, biotina nu prea mai ajută pielea prin alte moduri. Are într-adevăr mult mai multe beneficii pentru păr și unghii (deși nici acolo lucrurile nu stau chiar așa cum par). Însă pentru acnee, nu putem spune că biotina ajută prea mult...
PE SCURT
Beneficiile biotinei pentru acnee nu sunt foarte majore, ci importanța sa pentru piele se observă mai degrabă în cazul unei deficiențe (care este extrem de rară).
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Cum Tratează Biotina Acneea
În primul rând, biotina nu prea poate să amelioreze cele mai multe cazuri de acnee.
Există într-adevăr câteva excepții, despre care vorbim imediat. Însă în cele mai multe forme de acnee, biotina fie nu are niciun efect, fie poate chiar să înrăutățească coșurile.
Haideți să vedem exact la ce ne referim!
Biotina și acneea:
- Conform unui studiu destul de recent, biotina poate să aibă un efect pozitiv asupra acneei comedoniene. [2]
- Aceasta se manifestă prin puncte albe și negre.
- Totuși, nu este deloc o formă severă de acnee (cum e cea chistică, de exemplu).
- Însă nu putem nega beneficiile acneei în acest caz, beneficii dovedite prin studii clinice.
De asemenea, această vitamină poate ameliora iritațiile pielii apărute în urma tratamentului cu retinoizi. Totuși, aceste iritații nu se încadrează neapărat la capitolul "acnee", așa că nu vom insista prea mult pe ele...
Dar în afară de acestea, biotina nu prea mai are alte beneficii pentru coșuri...
Nu are absolut niciun efect asupra acneei hormonale (care este de departe cea mai comună și cea mai gravă). Așa că dacă luați biotină sperând să scăpați de această problemă, o cam luați degeaba.
Tratamentele naturiste vă pot ajuta mult mai mult, având și riscuri mult mai scăzute comparativ cu această vitamină.
PE SCURT
În cel mai bun caz, biotina poate avea un efect pozitiv asupra comedoanelor, niște coșuri destul de minore. Dacă vorbim de papule, pustule, chisturi sau nodul, această vitamină devine cam inutilă.
E-Book Gratuit:
"Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"
Cum Provoacă Biotina Acnee
Pe de altă parte, există suficiente surse care condamnă efectul biotinei asupra acneei.
Anumite zvonuri susțin că biotina ar cauza de fapt acnee (chiar în cazul persoanelor care nu a avut niciodată probleme cu coșurile).
Dar de unde vin aceste zvonuri și sunt ele reale?
Știți cum se spune, nu iese fum fără foc - și exact acesta este și cazul biotinei.
În primul rând, există foarte multe plângeri pe internet în legătură cu suplimentele ce conțin doze mari de biotină. Echipa noastră a analizat peste 100 de produse ce conțin biotina, iar după cele observate de noi, am tras câteva concluzii importante.
- Dozele foarte mari de biotina (peste 5000 mcg) pot într-adevăr să ducă la acnee.
- Nu se știe exact motivul, însă faptele confirma acest lucru.
- De foarte multe ori, formele de acnee apărute sunt chiar serioase.
Deși aceste doze sunt extrem de mari, ele nu aduc niciun beneficiu major pielii (nici măcar părului sau unghiilor). Și atunci - care sunt dozele sigure pentru piele?
Dozele optime de biotină:
- În primul rând, doza zilnică recomandată este de 30-100 mcg.
- Totuși, cei mai mulți oameni pot tolera destul de bine o doză până la 5000 mcg.
- Însă această cantitate nu are beneficii mai mari (decât doza normală de 100 mcg).
Practic, nu e cu nimic mai util să luați o doză mai mare. Dar cele mai multe suplimente cu biotină conțin mult mai mult decât doza zilnică necesară, așa că e greu să găsiți un produs ce conține doar necesarul zilnic (100 mcg):
- Odată ce trecem de 5000 mcg pe zi, riscul de acnee crește semnificativ.
- Multe produse conțin chiar 10.000 mcg de biotină, doză cu mult prea mare pentru necesarul zilnic.
- Această cantitate are un risc mult mai mare de a produce coșuri.
- Nu este doar concluzia noastră, ci și a multor recenzii ale utilizatorilor la variate produse cu biotină.
Pe lângă asta, riscul crește semnificativ dacă asociem această doză uriașă de biotina cu zahărul, ceea ce se întâmplă în foarte multe suplimente formulate ca jeleuri gumate.
Tocmai de aceea, nu recomandăm acest tip de produse, pentru că pot să facă destul de mult rău.
Concluzia noastră este ca biotina poate într-adevăr să cauzeze acnee, însă doar atunci când este administrată în doze extrem de mari (adică de la 5000 mcg în sus).
Sigur că acest risc depinde foarte tare de mai mulți factori.
Factori de risc pentru acnee în tratamentul cu biotină:
- istoricul personal de acnee
- tenul gras
- statutul hormonal
- modul în care răspunde organismul, etc.
Însă per total, nu vă recomandăm să luați o cantitate de biotina peste această doză.
Într-adevăr, nu există studii care să confirme acest risc de acnee al biotinei, dar asta nu înseamnă că el nu e real. Pe lângă asta, recenziile negative ale utilizatorilor sunt mai mult decât suficiente pentru a trage un semn de întrebare, după părerea noastră.
PE SCURT
Dozele de biotină de peste 5000 mcg pot într-adevăr să cauzeze coșuri la anumite persoane, chiar dacă nu există studii în acest sens. Există foarte multe recenzii și articole pe internet, astfel că mulți utilizatori au suferit din cauza acestui efect advers al biotinei.
Alternativa #1 La Biotină
Dacă chiar suferiți de acnee, vă garantăm că biotina nu vă va salva. Dimpotrivă - dacă nu a luați corect, vă poate face infinit mai mult rău decât bine.
Și totuși, ce vă recomandăm ca o alternativă mai bună? Ei bine, varianta noastră preferată este ClearPores System, un set de 3 produse ce tratează acneea de la rădăcină, acționând direct asupra cauzelor pe care o provoacă.
Fiind un set de 3 produse diferite, este potrivit pentru 75% din tipurile de acnee. Sincer, este singurul produs care acționează pe o gamă atât de largă de coșuri.
Câteva forme de acnee pe care acționează:
- acneea hormonală
- acneea bacteriană
- acneea mecanică
- formele cauzată exclusiv de un ten gras, etc.
Spre deosebire de biotină, formula fiecăruia dintre cele 3 produse este special concepută pentru a trata acneea. Astfel, riscul de efecte secundare al ClearPores Systemeste aproape zero, ceea ce nu se poate spune despre biotină.
Acest produs este extrem de popular pe piața americană, unde are foarte multe recenzii pozitive și laude de la utilizatorii săi (din nou, spre deosebire de biotină).
Așa că dacă vreți un produs care să vă scape de acne odată pentru totdeauna, ClearPores System are cele mai mari șanse să facă asta. Cu siguranță că nu e perfect, deoarece niciun produs ne pe piață nu este (dacă ar fi așa, nimeni nu s-ar mai lupta cu acneea).
Însă e cu mult mai bun decât alte produse pe care le-am analizat. Astfel că, dacă vreți să scăpați de acnee, ClearPores System este recomandarea noastră #1.
PE SCURT
Dacă vreți o recomandare naturală la biotină, noi vă sugerăm ClearPores System. Este un set de 3 produse diferite ce acționează asupra mai multor cauze ale acneei, tratându-le de la rădăcină și eliminând coșurile pe termen lung.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Verdict: Biotina Tratează Sau Cauzează Acnee?
Răspuns scurt: De cele mai multe ori, o cauzează.
Tocmai de aceea, nu e deloc un remediu pentru coșuri, pentru că beneficiile sale asupra acneei sunt mai degrabă nesemnificative.
Însă dacă e luată în doze mari, biotina poate chiar să cauzeze acnee (sau să înrăutățească coșurile deja existente).
- Dozele de până la 5000 mcg/zi sunt relativ bine tolerate.
- Tot ce trece peste această cantitate crește riscul de acnee.
- Cu cât dozele cresc, cu atât crește și acest risc.
- În plus, jeleurile ce combină dozele mari de biotină cu zahărul au șanse și mai mari să producă forme agresive de coșuri.
- Evident că șansele cresc dacă aveți un ten gras, predispus la coșuri sau un istoric de acnee.
La capitolul proprietăți anti-acneice, biotina nu stă prea bine. Are într-adevăr câteva beneficii pentru piele, însă acestea intră în vigoare la doze normale de biotină (pe care 99% din populație le ia oricum din alimentație).
Așa că nu se merită să luați biotină dacă vă confruntați cu acneea, pentru că nu vă va ajuta prea tare.
În schimb, vă recomandăm un tratament clasic, dar cu o bază naturală. Este vorba de ClearPores System, un set de 3 produse cu o formulă bazată pe plante - care însă au un efect excelent asupra acneei de mai multe feluri.
Acest set de produse are un feedback extrem de pozitiv de la utilizatorii săi, așa că nu îl lăudăm doar noi, ci și cam toți care l-au încercat.
Dacă vreți să scăpați de acneea tratându-i cauza principală, acest set de produse este aliatul vostru #1. Este printre puținele opțiuni de pe piață care chiar tratează cauza (nu doar simptomele), eliminând acneea de la sursă, pe termen lung.
Așa că e categoric cea mai bună opțiune împotriva coșurilor. Comparativ cu biotina, este cu 100 de clase peste...
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Surse & Referințe Științifice:
[1] Reevaluarea terapiei cu biotină pentru bolile de piele, păr și unghii, https://www.jaad.org/article/S0190-9622(18)30204-4/fulltext
[2] Biotina ca tratament în hiperseboree și apendice cutanate, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31638351/