Autor: Sara Nica
Verificare medicală: Farm. Oltea Roman
Care sunt principalele cauze ale căderii părului la bărbați? Așa cum probabil știți, căderea părului este o problemă foarte des întâlnită în rândul bărbaților.
În plus, multe dintre tratamentele pe care poate le-ați încercat nu funcționează. Întrebarea este de ce... Ei bine, există mai multe motive pentru care se întâmplă acest lucru:
- acestea acționează doar local
- nu reușesc să trateze cauza care a declanșat problema
Așa că pentru a reuși să scăpați de problema căderii părului prima dată trebuie să identificați cauza care a dus la apariția ei.
Haideți deci să vedem care sunt cei mai întâlniți 7 factori ce declanșează această problemă.
Căderea părului la bărbați poate avea cauze diverse. Însă, în 80% din cazuri, aceasta apare din următoarele cauze:
- excesul de hormoni androgeni
- carențele nutriționale
- alte dereglări hormonale
De fapt, de cele mai multe ori, bărbații se confruntă cu alopecia androgenică care apare și din cauza factorilor genetici. Totuși, pentru a trata o astfel de problemă este necesar să descoperiți prima dată cauza care stă la baza ei.
Așadar, vă recomandăm să faceți investigații mai amănunțite pentru a vă asigura că tratamentul pe care îl folosiți este potrivit pentru voi.
În ceea ce privește tratamentul, puteți încerca mai multe produse:
- suplimente care vă restabilesc echilibrul hormonal
- soluții topice
- remedii naturale precum uleiul de rozmarin
Există diverse suplimente pentru păr pe piața românească. Însă noi vă recomandăm să încercați Folexin, care este (în opinia noastră) cel mai bun supliment pentru căderea părului.
Acesta are un efect de lungă durată și acționează asupra mai multor cauze ale căderii părului. Deci este produsul potrivit pentru voi!
Recomandarea noastră #1 pentru Păr:
Folexin
1. Excesul De Androgeni
De cele mai multe ori, căderea părului la bărbați este cauzată de excesul de androgeni. De fapt și numele sugerează că avem de-a face cu o problemă hormonală, acest tip de cădere fiind cunoscută ca alopecie androgenică.
Statisticile spun că aproximativ 80% din cazurile de cădere a părului la bărbați sunt cauzate de hormonii androgeni.
Practic, hormonul care declanșează apariția căderii părului este dihidrotestosteronul (pe scurt DHT). Acesta este un derivat activ al testosteronului și poate cauza diverse probleme, printre care și căderea părului. [1]
DHT - Cauza alopeciei androgenice:
- scurtează faza de creștere a firului de păr
- astfel firele de păr se transformă treptat
- în timp unii foliculi de păr ajung să nu mai producă păr deloc (chelie)
Desigur, și factorii genetici contribuie la apariția acestei probleme. Altfel spus, riscul de a o experimenta crește dacă membrii familie voastre au suferit de alopecie androgenică. [2]
Cum puteți recunoaște alopecia androgenică? Ei bine, aceasta se diferențiază de alte tipuri de cădere a părului pentru că apare în stadii. În rândul bărbaților, aceasta are aproximativ 7 stadii, perioadă în care apare așa-numita chelie.
Semnele alopeciei androgenice la bărbați:
- la bărbați căderea părului începe de la tâmple, apoi din vârful capului
- apare excesul de sebum la nivelul scalpului
- în timp părul devine tot mai scurt și mai subțire
- la unii bărbați se poate ajunge chiar la chelie completă
Practic, în timp alopecia androgenică se agravează și se poate ajunge chiar la stadiul în care părul dispare cu totul. Mai mult, dacă hormonii androgeni sunt cauza, atunci se poate să experimentați și acnee pe lângă căderea părului.
Probabil dacă vă confruntați că acest tip de cădere a părului, scenariul vi se pare cunoscut. Tocmai de aceea este foarte important să începeți să luați un tratament din timp. În acest fel șansele să opriți căderea părului cresc.
Deci, ce tratamente există pentru alopecia androgenică? Haideți să vedem!
Soluții pentru alopecia androgenică:
- neapărat un tratament intern
- acesta trebuie să aibă efect asupra hormonilor androgeni și să-i inhibe
- puteți folosi și un tratament extern, dar pe lângă cel intern (care e obligatoriu)
- astfel, vă pot ajuta soluțiile capilare, tincturile, uleiul de rozmarin etc.
Practic, pentru a trata alopecia androgenică trebuie să acționați asupra hormonilor androgeni care au cauzat problema. Astfel, aveți nevoie de un supliment care să restabilească echilibrul hormonal.
Odată ce acesta este restabilit, veți observa că sănătatea părului vostru se va îmbunătăți.
PE SCURT
În rândul bărbaților, cele mai multe cazuri de cădere a părului sunt cauzate de excesul de hormoni androgeni. Astfel, alopecia androgenică apare din cauza DHT-ului, un derivat activ al testosteronului.
Recomandarea noastră #1 pentru Păr:
Folexin
2. Deficiențele Nutriționale
Uneori, părul poate cădea și din cauza anumitor carențe nutriționale. Desigur, această cauză nu este la fel de des întâlnită la bărbați precum la femei. Însă în unele cazuri, lipsa de vitamine sau minerale poate contribui la căderea părului.
Asta deoarece pentru a avea un păr sănătos, aveți nevoie de anumiți nutrienți. În lipsa acestora, nu numai organismul vostru va avea de suferit, ci și părul vostru.
Iată deci ce carențe nutriționale pot provoca căderea părului.
Deficiențe nutriționale ce cauzează căderea părului:
- lipsa de vitamina D
- lipsa de vitamina B12
- deficitul de zinc [3]
- cel de magneziu
- deficitul de fier
Lipsa de vitamine B12 apare mai ales în rândul vegetarienilor. Deficitul de fier cauzează căderea părului cel mai des în rândul femeilor. La bărbați, acest lucru se întâmplă în cazuri rare, deci nu este printre cele mai întâlnite cauze.
Mai mult, acest tip de cădere a părului nu este foarte severă. De obicei, părul cade de pe toată suprafața scalpului, nu într-o anumită ordine, cum se întâmplă în cazul alopeciei androgenice. Mai mult, acesta se poate usca și cade mai mult decât de obicei.
Deci, dacă suspectați că vă cade părul din cauza deficitului de nutrienți, cel mai bine faceți niște analize de sânge pentru a vedea cu exactitate care este problema. Odată ce ați descoperit cauza, va fi foarte ușor să tratați problema. Veți avea nevoie doar anumite suplimente cu vitamine și minerale, cum este Folexin, de exemplu.
PE SCURT
În unele cazuri, căderea părului la bărbați poate fi cauzată și de carențele nutriționale. Astfel, dacă aveți o lipsă de vitamine (D, B12) sau minerale (zinc, magneziu, fier) se poate ca acest lucru să se reflecte și în sănătatea părului vostru.
E-Book Gratuit:
"Cum Să Scapi De Căderea Părului - 8 Cauze + Tratamente"
3. Alte Probleme Hormonale
Din păcate, excesul de hormoni androgeni nu este singurul care poate cauza căderea părului. Chiar dacă vorbim despre bărbați, există și alte dereglări homonale care pot influența sănătatea părului vostru.
De exemplu, nivelul prea ridicat de prolactină poate contribui la căderea părului. Prolactina este un hormon produs în glanda pituitară, o mică glandă din creier. Când nivelul acestui hormon este prea ridicat apar problemele.
Iată deci în ce situații poate apărea excesul de prolactină.
De ce apare excesul de prolactină?
- din cauza stresului
- a medicamentelor
- a unor afecțiuni medicale
Practic, prolactina duce la apariția unui dezechilibru hormonal și chiar la creșterea altor hormoni precum testosteronul.
Pe lângă excesul de prolactină, și problemele la glandele suprarenale pot cauza uneori căderea părului. Este vorba tot de un dezechilibru hormonal ce apare ca urmare a acestor probleme:
- se secretă prea mulți hormoni androgeni
- apare un exces de cortizol (hormonul stresului)
Deci, se poate ca dezechilibrul hormonal pe care îl aveți să fie cauzat și de alte probleme, nu doar de excesul de hormoni androgeni. Niște investigații v-ar ajuta să descoperiți cauza care stă la baza căderii părului vostru.
PE SCURT
Pe lângă excesul de androgeni și excesul de prolactină poate duce la căderea părului la bărbați. Pe lângă asta, și probleme glandelor suprarenale pot crea un dezechilibru hormonal, ce influențează negativ sănătatea părului vostru.
Recomandarea noastră #1 pentru Păr:
Folexin
4. Stresul
Se știe deja că stresul poate cauza o grămadă de probleme de sănătate. Ei bine, se pare că acest lucru este adevărat și când ne referim la sănătatea părului.
Astfel, printre factorii care contribuie la căderea părului se află și stresul, mai ales dacă vorbim despre stresul cronic. Cum poate acesta provoca căderea părului? Haideți să vedem!
Legătura dintre stres și căderea părului
- stresul duce la creșterea hormonilor de stres (cortizol) [4]
- acesta poate perturba echilibrul hormonal din organism
- și astfel, apare un exces de hormoni androgeni și chiar căderea părului
Căderea părului ce apare din cauza stresului nu este atât de severă precum alte tipuri. De asemenea, părul cade de obicei de pe tot scalpul, nu doar dintr-o anumită zonă.
Ce soluții există în acest caz? Ei bine, așa cum spuneam, este necesar să se elimine cauza care a contribuit la căderea părului. Cu alte cuvinte, este nevoie să eliminați stresul. Acest lucru este destul de greu de făcut, dar cu siguranță se merită. Tot organismul va beneficia de acest lucru, nu numai părul vostru.
PE SCURT
Stresul mărește secreția de cortizol (hormonul stresului), care la rândul lui influențează negativ sănătatea părului. Astfel, poate apărea căderea părului, care totuși nu e atât de severă precum alte tipuri.
5. Alopecia Areata
Ați auzit de alopecia areata? Acesta este un alt tip de cădere a părului care apare și la bărbați, dar și la femei. De fapt, mai bine spus, este o boală autoimună. Practic, organismul atacă foliculii de păr și apare căderea părului. [5]
Alopecia areata se deosebește de alte tipuri de cădere a părului prin faptul că are niște simptome specifice:
- părul cade numai din anumite zone, lăsând niște goluri circulare
- căderea părului poate apărea pe tot scalpul
- se poate ca și părul din alte părți ale corpului să cadă (barba, de exemplu)
Acest tip de alopecie apare mai mult în rândul femeilor, dar poate apărea și la bărbați uneori. Din păcate, fiind o boală autoimună, nu există un tratament care să o vindece. Cel mult, cu ajutorul tratamentelor topice veți reuși să mai ameliorați din simptome și cam atât.
Vestea bună este că această boală apare destul de rar în rândul bărbaților. Așa că există șanse destul de mici să vă confruntați cu ea.
PE SCURT
Alopecia areata este o boală autoimună care nu apare așa de des în rândul bărbaților. Aceasta provoacă căderea părului sub formă de goluri circulare, și nu poate fi vindecată. Eventual veți reuși să țineți simptomele sub control.
Recomandarea noastră #1 pentru Păr:
Folexin
6. Problemele De Tiroidă
Știați că uneori problemele tiroidiene pot duce la căderea părului? Desigur, căderea părului nu este printre principalele simptome ale problemelor de tiroidă. Însă, în unele cazuri, anumite persoane pot experimente și căderea părului.
Afecțiunile care cauzează astfel de probleme sunt hipotiroidismul sau hipertiroidismul. Acestea provoacă anumite dereglări hormonale în organism, care la rândul lor pot contribui la căderea părului. [6]
Însă, pe lângă căderea părului, problemele tiroidiene cauzeză și alte simptome, mai serioase.
Simptome ale afecțiunilor tiroidei
- oboseală excesivă
- pierderea sau creșterea în greutate
- intoleranța la frig/căldură
- anxietate și depresie
- ritm cardiac accelerat
Practic aceste simptome vă produc mai mult disconfort decât căderea părului, care, dacă este cauzată de tiroidă, nu este una severă.
Mai mult, căderea părului va dispărea odată ce veți rezolva problema tiroidei. Deci prima dată trebuie să descoperiți cauza și să o tratați. Până la urmă, afecțiunile tiroidei sunt destul de serioase și nu trebuie neglijate.
PE SCURT
Problemele tiroidiene pot cauza căderea părului, pe lângă alte simptome. De obicei căderea părului nu este severă și încetează odată ce tratați problema principală.
E-Book Gratuit:
"Cum Să Scapi De Căderea Părului - 8 Cauze + Tratamente"
7. Evenimentele Traumatice
Se pare că anumite evenimente tratumatice au un impact mai mare asupra sănătății părului decât poate vă așteptați. Un eveniment traumatic poate fi orice eveniment care provoacă un dezechilibru în organismului vostru.
Iată câteva exemple:
- scăderea în greutate bruscă
- o intervenție chirurgicală
- o perioadă intensă de stres etc.
Căderea părului cauzată de astfel de evenimente se numește telogen effluvium. De obicei apare la câteva luni după evenimentul traumatic și reprezintă o cădere bruscă a părului. Practic, părul se rărește și cade. [7]
Vestea bună e că, după câteva luni părul își revine de la sine. Deci nu aveți neapărat nevoie de un tratament. Desigur, dacă doriți puteți folosi anumite produse pentru îmbunătățirea sănătății părului. Acestea vă vor ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea părului în general.
PE SCURT
Căderea părului poate fi cauzată și de anumite evenimente traumatice precum o perioadă intensă de stres sau altele. Acest tip de cădere a părului se numește telogen effluvium și apare la câteva luni după evenimentul traumatic.
Care E Cauza Căderii Părului Tău?
Căderea părului este una dintre problemele cu care tot mai mulți bărbați se confruntă. Această problemă poate apărea la bărbații de toate vârstele și poate fi dificil de tratat. Tocmai de aceea este important să descoperiți care este cauza care stă la baza problemei voastre.
Astfel, căderea părului la bărbați poate avea diverse cauze. Noi am discutat despre 7 dintre cele mai importante. Iată o parte din acestea:
- excesul de androgeni
- deficiențele nutriționale
- alte probleme hormonale
- stresul
În 80% din cazuri excesul de androgeni este cel care cauzează căderea părului în rândul bărbaților. Desigur, în acest caz și factorul genetic este important. Însă, rețineți că de cele mai multe ori bărbații suferă de alopecie androgenică.
În ceea ce privește tratamentul, acesta trebuie luat după ce ați identificat cauza. Astfel, vă recomandăm să mergeți la medic și să faceți anumite investigații. Dacă însă aveți nevoie de un tratament care acționează asupra mai multor cauze, vă recomandăm Folexin.
La momentul actual este cel mai bun supliment pentru căderea părului!
Recomandarea noastră #1 pentru Păr:
Folexin
Surse & Referințe Științifice:
[1] Alopecia androgenică, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24566563/
[2] Aspecte genetice și moleculare ale alopeciei androgenice, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29595184/
[3] Rolul vitaminelor și mineralelor în căderea părului, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30547302/
[4] Stresul și ciclul de creștere a părului: cortizolul poate perturba creșterea părului, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27538002/
[5] Alopecia areata: situația curentă și perspective, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29087123/
[6] Impactul problemelor de tiroidă asupra căderii părului, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37692605/
[7] Telogen Effluvium: o revizuire a literaturii, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32607303/