Ce Cauzează Acneea Rozacee? Top 4 Cauze, Simptome & Semne (Cu Poze)

✅ Verificare medicală: Farm. Oltea Roman

Ce cauzează acneea rozacee?

Care sunt factorii ce duc la înroșirea pielii - și de ce doar anumite persoane se confruntă cu această problemă?

Ei bine, rozaceea este o afecțiune mult mai des întâlnită decât ați crede. De aceea, haideți să analizăm cele mai importante aspecte ale sale:

  • cauze și factori declanșatori
  • semne și simptome caracteristice

În plus, veți învăța cum să recunoașteți corect acneea rozacee, drept pentru care v-am pregătit mai multe poze specifice cu această problemă.

Notă: Acest articol are scop informativ. În cazul în care bănuiți că aveți o formă de rozacee, vă recomandăm un consult dermatologic înainte de toate.

Rezumat

În peste 50 din cazuri, componenta genetică are un rol major în apariția acneei rozacee. Asta pentru că genetica este singura cauză dovedită științific.

Într-adevăr, există mai multe potențiale cauze, însă niciuna nu are suficiente studii care să îi confirme veridicitatea - fie că vorbim de H. pylori, capilarele slăbite sau imunitatea hiperreactivă.

Cercetările cu privire la rozacee continuă - dar până atunci, ne rezumăm la faptul că genetica este singura cauză aprobată.

Cu toate acestea, cauza declanșatoare a rozaceei contează mai puțin:

  • rozaceea nu are tratament la momentul actual
  • odată aflată cauză, nu se poate face nimic mai mult
  • evitarea factorilor declanșator este cea mai bună soluție

De aceea, nu vă stresați prea mult să aflați cauza rozaceei voastre. De cele mai multe ori, nu va schimba cu nimic manifestările sale.

În schimb, ce puteți face este să încercați anumite remedii.

Din păcate, rozaceea nu are un tratament la ora actuală. Însă anumite soluții îi pot ține sub control simptomele (aproape complet, în unele cazuri).

Produsul nostru preferat este Rosacea Relief Serum, o soluție recent apărută pe piața românească, dar care face adevărate minuni cu simptomele rozaceei:

  • crește toleranța pielii la factorii declanșatori
  • scade vizibilitatea capilarelor de sub piele
  • reduce inflamația, căldura și simptomele locale
  • poate ameliora complet simptomele în unele cazuri

La momentul actual, este de departe cel mai bun produs împotriva rozaceei de pe piață. De fapt, este cam singurul care funcționează, pentru că toate celelalte sunt destul de slabe ca rezultate și efecte.

În cazul în care vreți să aflați mai multe despre acest produs, venim cu detalii mai jos.

Recomandarea noastră #1 pentru Rozacee:

Rosacea Relief Serum

  • Crește toleranța pielii la factorii declanșatori
  • Reduce roșeața și vizibilitatea capilarelor 
  • Eficient pentru toate formele de rozacee (inclusiv cuperoză)
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 1500 recenzii pozitive + 67 zile garanție

Cauza #1 - Genetica

Comparativ cu alte afecțiuni ale pielii, acneea rozacee este extrem de mult influențată de bagajul genetic.

Cu alte cuvinte, dacă aveți în familie persoane cu această problemă (fie ea și nediagnosticată), este foarte posibil să vă confruntați și voi cu ea - fie de când erați mici, fie de la un moment dat. [1]

Cum am mai spus într-un alt articol - în România, acneea rozacee este extrem de comună.

Acneea rozacee în România: 
  • majoritatea cazurilor sunt de cuperoză (forma inițială a rozaceei)
  • există și destul de multe forme mai grave 

Și cum probabil bănuiți deja, rozaceea apare foarte multe pe linie genetică/familiară.

Sigur cunoașteți și voi familii în care mulți membri au fața roșie, cu capilare vizibile (mai mult sau mai puțin). Aceștia pot fi bunici, unchi, mătuși, părinți, copii, etc. dar ideea este că au această problemă comună.

Poate chiar în familia voastră există o situație de acest gen...

Din păcate, rozaceea apărută pe fond genetic nu va dispărea prea ușor. În acest caz, nu există prea multe de făcut, pentru că genetica dictează flexibilitatea capilarelor, care nu este extrem de puternică.

Însă, dacă vă consolează cu ceva - la ora actuală, nu există un tratament care poate vindeca rozaceea. Există soluții care o pot ameliora (în funcție de caz, evident), dar nu există un remediu ce poate elimina complet simptomele. [2]

Cu toate acestea, există un produs pe care noi vi-l recomandăm, deoarece are foarte multe rezultate excelente în cazuri variate de rozacee. Vă spunem mai multe despre el mai jos.

PE SCURT

Cele mai multe cazuri de acnee rozacee apar pe fond genetic, mai ales dacă aveți în familie și alte persoane cu această problemă.

Recomandarea noastră #1 pentru Rozacee:

Rosacea Relief Serum

  • Crește toleranța pielii la factorii declanșatori
  • Reduce roșeața și vizibilitatea capilarelor 
  • Eficient pentru toate formele de rozacee (inclusiv cuperoză)
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 1500 recenzii pozitive + 67 zile garanție

Cauza #2 - Sistemul Imunitar Hiperreactiv

În primul rând, rozaceea face parte dintre afecțiunile "cronice" ale pielii.

Din acest motiv, se crede că sistemul imunitar poate avea o legătură majoră cu declanșarea rozaceei. [3]

Pe scurt, multe boli cronice sunt declanșate de un sistem imunitar hiperreactiv - fie că vorbim de bolile autoimune sau de anumite probleme episodice.

De aceea, există o potențială asociere a imunității cu declanșarea rozaceei. Din acest motiv, un sistemul imunitar hiperreactiv este pe lista posibilelor cauze ale acestei probleme:

  1. Sistemul imunitar răspunde într-un mod excesiv la anumiți factori.
  2. Asta duce la inflamația pielii feței și la dilatarea capilarelor.
  3. Evident, acest răspund al imunității nu este întemeiat.

Cu toate acestea, părerile cercetătorilor sunt împărțite. Astfel, unii consideră rozaceea ca fiind o boală autoimună, motiv pentru care imunitatea hiperreactivă ar putea fi o cauză corectă. Pe de altă parte, mulți specialiști cred că nu există nicio legătură între cele două.

O altă teorie dă vina pe bacteriile de la nivelul pielii, care provoacă o inflamație locală, cauzată tot de un sistemul imunitar hiperreactiv.

Însă din păcate, studiile și cercetările nu au ajuns încă la o concluzie clară. Așa că în acest moment, o imunitate hiperreactivă rămâne doar o cauză posibilă a rozaceei, nu una certă.

PE SCURT

Un sistemul imunitar care răspuns excesiv la factorii de mediu nepotriviți ar putea duce la acnee rozacee, însă nu există suficiente studii pentru a confirma (sau infirma) această ipoteză.

Cauza #3 - Capilarele Slăbite

Fără doar și poate, capilarele dilatate sunt un simptome specific al rozaceei.

Tocmai de acneea, se vehiculează că fragilitatea acestora ar putea fi cauza ce stă la baza acestei probleme:

  • capilarele se dilată normal, dar nu sunt suficient de flexibile pentru a reveni la forma inițială imediat
  • capilarele se dilată excesiv

În cazul persoanelor ce nu suferă de rozacee, capilarele se dilată la fel de ușor, dar nu au nicio problemă să revină rapid la forma inițială, astfel că roșeața nu este vizibilă.

Însă ca și în cazul celorlalte cauze de pe listă, nu este încă clar dacă disfuncțiile capilarelor feței pot duce la apariția rozaceei. Acestea sunt într-adevăr un factor de risc, însă nu se știu suficient de multe pentru a le asocia cu apariția acneei rozacee. 

Totuși, capilarele slăbite au într-adevăr legătura cu rozaceea, chiar dacă nu o declanșează neapărat. Asta pentru că mai toate persoanele cu această afecțiune au capilare rigide la nivelul feței, care fie se dilată excesiv, fie nu mai pot reveni la forma inițială. 

PE SCURT

Capilarele ce se dilată normal, dar nu pot reveni ușor la forma inițială pot sta la baza acneei rozacee. Însă ca și la celelalte cauze de pe listă, mai sunt necesare multe studii pentru a avea un verdict sigur.

Recomandarea noastră #1 pentru Rozacee:

Rosacea Relief Serum

  • Crește toleranța pielii la factorii declanșatori
  • Reduce roșeața și vizibilitatea capilarelor 
  • Eficient pentru toate formele de rozacee (inclusiv cuperoză)
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 1500 recenzii pozitive + 67 zile garanție

Cauza #4 - Helicobacter Pylori

Înainte de a vă spune mai multe, trebuie să menționăm că această bacterie este doar o cauză potențială a rozaceei.

Cu alte cuvinte, la momentul actual nu avem suficiente studii pentru a o încadra fără dubii în această categorie. De fapt, asocierea sa cu rozaceea este încă un subiect de dispută între specialiști:

  • unii consideră că H. pylori se află în spatele multor cazuri de rozacee
  • alții susțin că orice legătura dintre acestea este o coincidență

Totuși, presupunând că ar exista o asociere între această bacterie și rozacee - cum poate H. pylori să ducă la înroșirea feței?

După cum bănuiți, nici acest mecanism de acțiune nu este foarte bine cunoscut.

Presupunerea specialiștilor este că H. pylori dă peste cap sistemul imunitar al organismului (despre care am spus mai sus că poate duce la rozacee). În acest fel, apare o inflamație cronică ce slăbește capilarele feței, ducând la dilatarea lor. [4]

Dar cum am spus, acest mecanism nu este încă dovedit științific. În plus, majoritatea oamenilor infectați cu H. pylori nu dezvoltă niciodată simptome specifice rozaceei, astfel că asocierea nu este întotdeauna corectă.

În cazul în care vor apărea noi studii despre acest subiect, promitem să edităm acest articol. Însă în acest moment, lucrurile sunt încă în ceață. Cu toate acestea, există o posibilă legătură între rozacee și H. pylori, motiv pentru care nu o putem ignora complet.

PE SCURT

Conform unor studii, infectarea cu H. pylori poate duce la apariția acneei rozacee, însă nu există suficiente dovezi care să confirme (sau să infirme complet) această asociere.

Top 5 Semne & Simptome

Probabil cel mai important aspect al rozaceei nu este ce o cauzează, ci cum se manifestă, nu-i așa?

Ei bine, există 5 simptome specifice acestei afecțiuni - cu cât forma de care suferiți este mai gravă, cu atât veți avea mai multe din aceste semne. [5]

Vă vom arăta mai multe poze mai jos. Dar până atunci, iată cum puteți recunoaște rozaceea.

Simptomele rozaceei:
  1. Înroșirea obrajilor și a nasului
  2. Căldură locală la nivelul feței
  3. Capilare dilatate vizibile ("vinișoare")
  4. Coșuri mici (papule sau pustule)
  5. Îngroșarea obrajilor sau a nasului (în formele severe)

De cele mai multe ori, rozaceea rămâne la forma cea mai simplă (cuperoza). Semnul caracteristic al cuperozei este înroșirea feței, fără capilare vizibile, coșuri sau îngroșarea tenului.

De fapt, acesta este cel mai simplu mod de a deosebi cuperoza de rozacee - prima se rezumă la înroșirea pielii, în timp ce formele moderate și grave de rozacee au mai multe simptome.

Tabelul de mai jos vă va ajuta să faceți distincția mult mai ușor:

Simptome

Cuperoză

Rozacee

Înroșirea pielii și căldură locală

Da

Da

Capilare vizibile ("vinișoare")

Nu

Posibil

Papule/ pustule

Nu

Posibil

Inflamația feței

Nu

Posibil

Durata simptomelor

Scurtă

De lungă durată

Cum am mai spus, formele de cuperoză nu necesită întotdeauna tratament, mai ales dacă simptomele nu vă deranjează prea tare.

Însă dacă deja vorbim de rozacee, manifestările au toate șansele să vă deranjeze, pentru că nu mai vorbim doar de probleme estetice. De aceea, este foarte important să puteți face distincția între cele două.

PE SCURT

Înroșirea pielii în zona obrajilor și a nasului este cel mai comun simptom al rozaceei. Dar începând cu formele moderate, există mai multe semne care apar (coșuri, vinișoare sau îngroșarea pielii).

Rozaceea În Imagini

Odată ce știți semnele caracteristice ale acestei probleme de piele, e timpul să vedem câteva exemple.

Iată fiecare simptom al rozaceei exemplificat în detaliu.

1. Înroșirea pielii la nivelul obrajilor și căldură locală

Rozacee Sau Cuperoza? Diferențe & Ce Înseamnă Fiecare

Acestea sunt semnele caracteristice ale acneei rozacee. Din fericire, ele indică o formă incipientă (cuperoză), care de cele mai multe ori, nu progresează foarte mult și rămâne la acest stadiu.

În acest caz, nu este neapărat necesar să o tratați, deoarece sunt șanse mari să nu vă deranjeze prea tare (cel mult din motive estetice).

2. Prezența capilarelor vizibile

Cu siguranță ați văzut acest simptom la unele persoane mai în vârstă (sau chiar la oameni de 40-50 de ani). Din păcate, aceste "vinișoare", cum sunt numite popular, indică un progres al rozaceei.

Aceste capilare rămân constant dilatate de cele mai multe ori - spre deosebire de cuperoză, unde revin la forma inițială odată cu dispariția stimulului.

3. Papulele sau pustulele

Odată ce vedeți aceste imagini, veți înțelege de ce rozaceea este considerată uneori o formă de acnee. În cazurile mai serioase, apar aceste coșuri papulo-pustuloase, de culoare roșiatică (un alt semn caracteristic al rozaceei).

Deși aceste coșuri nu sunt dureroase și nu sunt nici pe departe atât de deranjante ca și cele chistice, ele implică totuși un discomfort estetic.

În plus, această formă de rozacee apare în general odată cu trecerea timpului. Astfel că persoanele afectate ajung să aibă coșuri la 35-40 de ani (sau mai mult), ceea ce nu e deloc normal pentru această vârstă.

4. Îngroșarea pielii

Rozacee ingrosarea pielii

Acest simptom indică o formă foarte gravă de rozacee și apare aproape exclusiv la persoanele peste 50-55 de ani. De cele mai multe ori, pielea nasului este cea care suferă modificări, dublându-se în volum și schimbându-și textura.

În aceste cazuri, rozaceea devine mult mai greu de tratat și automat, mult mai deranjantă estetic. Însă vestea bună e că acesta problemă nu se înrăutățește de pe o lună pe alta - ci mai degrabă, în discursul multor ani.

De aceea, aveți suficient timp să o depistați și să începeți tratamentele ce o pot ține sub control.

PE SCURT

Rozaceea este destul de ușor de diferențiat de alte probleme ale pielii. Imaginile de mai sus vă pot oferi un reper foarte bune în cazul în care bănuiți că ați suferi de această problemă (însă consultul dermatologic rămâne cea mai bună soluție).

Care E Cauza Rozaceei Tale?

Cel mai probabil, este genetica.

Dacă stați să analizați situația, sigur găsiți cel puțin un membru din familia voastră extinsă cu simptome asemănătoare, nu-i așa? Asta pentru că rozaceea voastră probabil merge pe linie genetică.

Din păcate, aceasta este singura cauză "dovedită științific" a acneei rozacee. Toate celelalte sunt la stadiul de posibilități - fie că vorbim de H. pylori, imunitatea hiperreactivă sau disfuncții ale capilarelor feței.

Cu toate acestea, cauza nu e atât de importantă precum factorii declanșatori.

Chiar dacă depistați cauza, nu veți putea preveni puseurile de rozacee. Însă odată ce depistați factorii declanșatori, veți reuși foarte ușor să preveniți episoadele viitoare (asta dacă îi puteți evita, bineînțeles).

Totuși, acneea rozacee nu are un tratament curativ la momentul actual. Asta înseamnă că nu se poate trata complet, însă se poate ține sub control (mai ales în formele incipiente).

Noi vă recomandăm un produs pe care îl considerăm cel mai bun din domeniu, deoarece are rezultate extrem de bune în peste 80% din cazuri.

Se numește Rosacea Relief Serum și este un produs extrem de popular în SUA, unde are mii de testimoniale și recenzii pozitive.

Comparativ cu alternativele de la noi, acest produs este mult mai eficient (chiar și în formele grave de rozacee).

Deși nu vindecă rozaceea, reușește să amelioreze aproape complet simptomele în foarte multe cazuri. Acesta este motivul pentru care îl recomandăm, fiind cel mai bun produs anti-rozacee pe care îl cunoaștem!

Recomandarea noastră #1 pentru Rozacee:

Rosacea Relief System

  • Crește toleranța pielii la stimulii declanșatori
  • Reduce vizibilitatea capilarelor și roșeața pielii
  • Eficient în toate formele de rozacee (mai ales în cuperoză) 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 1500 recenzii pozitive de la utilizatori
  • 67 zile garanție 

Surse & Referințe Științifice:

[1] Analiza genomică a severității formelor de acnee rozacee, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6822543/

[2] Progresele recente în managementul și înțelegerea rozaceei, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6281021/

[3] Rozaceea - o față a imunității înnăscute, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/bjd.13446

[4] Legătura dintre H. pylori și acneea rozacee, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29996790/

[5] Caracteristicile cutanate ale vaselor de sânge în cazul tenului sensibil și funcțiile acestora, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7317501/

Farm. Oltea Roman

Despre Autor

Oltea Roman este fondatoarea brandului Suplimentis, pe care l-a creat în anul 2022, ca răspuns la lipsa evidentă de informație medicală corectă în mediul online.

Are o experiență vastă în domeniul farmaceutic, mai ales în analiza și crearea produselor farmaceutice (fie că sunt suplimente alimentare sau produse cosmetice).

După absolvirea facultății de farmacie, a urmat mai multe cursuri de formare postuniversitară pe piața americană, specializându-se în alopecie și anti-aging.

Rolul său principal în echipa Suplimentis este de a coordona activitatea, de a verifica acuratețea informațiilor și de a se asigura că articolele scrise sunt ușor de înțeles și accesibile tuturor categoriilor sociale.


ETICHETE

acnee rozacee cauz, acnee rozacee poze, acnee rozacee semne, acnee rozacee simptome, ce cauzează acneea rozacee


Articole similare

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>