De Ce Apare Acneea În Sarcină? (Top 4 Cauze)

✔ Autor: Sara Nica
✅ Verificare medicală: Farm. Oltea Roman

De ce apare acneea în sarcină?

Poate nu știați, dar coșurile pot apărea chiar și în rândul femeilor însărcinate. Cazurile sunt destul de rare, ce-i drept, dar există. Deci:

  • Care sunt factorii care favorizează apariția acneei în sarcină?
  • De ce unele femei se confruntă cu această problemă, pe când altele nu?

Articolul acesta va răspunde la toate aceste întrebări, prezentându-vă pe larg cele mai importante 4 cauze ale acneei în sarcină.

Notă: Înainte de a începe, trebuie menționat faptul că acest articol are exclusiv un scop informativ. Numai un medic specialist poate stabili un diagnostic și vă poate da un tratament adecvat, așa că sfatul nostru #1 este să consultați un medic în cazul în care vă confruntați cu acneea în timpul sarcinii.

Rezumat

De cele mai multe ori, sarcina vine la pachet cu o piele perfectă. Multe femei susțin că pielea lor nu a arătat niciodată mai bine, iar majoritatea imperfecțiunilor au dispărut în timpul sarcinii.

Iar explicația e destul de simplă - această piele perfectă se datorează nivelului crescut de progesteron, hormon ce crește dramatic pe perioada sarcinii.

Însă din păcate, există și excepții...

În cazuri mai rare, acneea poate apărea în sarcină - fie se înrăutățește, fie apare de la zero, dacă nu aveați probleme cu coșurile înainte:

  • de obicei, acneea se manifestă în timpul primului trimestru
  • rareori apare mai târziu

Totuși, de ce se întâmplă asta?

Ei bine, cauzele pot fi diverse, dar principalul motiv sunt schimbările hormonale (în special creșterea cantității de hormoni androgeni, anormală pentru această perioadă). 

Fluctuațiile hormonale duc la mărirea cantității de sebum, iar pielea devine un mediu perfect pentru bacteriile cauzatoare de acnee.

Există alte câteva cauze, care însă sunt cu mult mai rare:

  • tenul gras
  • produsele cosmetice nepotrivite
  • dispoziția genetică

Dar ce faceți dacă aveți această problemă?

Răspunsul este unul cât se poate de simplu - vorbiți cu un medic specialist. Sarcina este o perioadă foarte delicată, astfel că multe medicamente, suplimente sau tratamente sunt complet interzise. 

Tocmai de aceea, nu vă putem recomanda tratamentele care au efecte excelente în mai toate cazurile de acnee (din afara sarcinii).

În schimb, un medic vă poate prescrie un tratament specific, dar sigur pe perioada sarcinii, pentru a ține sub control acneea (măcar până la naștere).

Totuși, noi vă putem recomanda un set de 3 produse numit ClearPores System, dar nu vă sfătuim să-l folosiți fără a vorbi cu un medic.

Însă ceea ce puteți face este să utilizați doar produsele ce se aplică topic (adică 2 din cele 3), nu și suplimentul inclus în pachet. 

Chiar și așa, nu vă sugerăm să folosiți acest produs (sau orice altceva) fără acordul medicului vostru.

Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

ClearPores System

  • Tratează acneea din interior spre exterior
  • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

1. Schimbările Hormonale

Sarcina este o perioadă cu multe fluctuații hormonale

În mod fiziologic, aceasta e caracterizată de creșterea progesteronului, numit și "hormonul sarcinii" pentru că este esențial în dezvoltarea fătului.

Ei bine, progesteronul are un efect foarte benefic asupra părului și pielii. Din acest motiv, foarte multe femei cu un istoric de acnee observă o dispariție dramatică a coșurilor pe perioada sarcinii.

Însă în mod ironic, un procent foarte mic pot experimente exact opusul - acnee, chiar dacă înainte de sarcină nu aveau neapărat probleme de acest gen.

Și totuși, de ce apare acneea în sarcină la unele femei?

După cum intuiți deja, cauzele responsabile a peste 75% din cazurile de acnee în sarcină sunt dereglările hormonale. [1]

Cu alte cuvinte, în această perioadă crește nejustificat nivelul de hormoni androgeni, ceea ce duce la apariția acneei, căderea părului și alte simptome opuse celor specifice acestei perioade.

Tipuri de hormoni androgeni: 
  • testosteronul
  • dihidrotestosteronul (DHT)
  • DHEA
  • androstendion

Principalii hormoni care cauzează acnee sunt testosteronul și dihidrotestosteronul (DHT). 

Atunci când organismul vostru produce o cantitate prea mare de testosteron sau DHT, glandele sebacee încep să producă și ele mai mult sebum. Asta va duce la apariția coșurilor în zone specifice acneei hormonale.

Bineînțeles, nu toate persoanele experimentează aceleași simptome, dar există câteva semne care vă vor anunța că aveți de-a face cu o acnee cauzată de hormoni. Pe scurt, aceste semne sunt caracteristice acneei produse de hormonii androgeni.

Simptomele acneei hormonale în sarcină:
  • coșuri predominant sub formă de chisturi
  • leziuni care se vindecă greu și lasă urme
  • localizarea este predominant în partea de jos a feței
  • decolteul și spatele pot fi și ele afectate

Cu siguranță că simptomele pot varia de la caz la caz. Unele femei pot fi mai "norocoase" și se pot confrunta cu simple comedoane.

Dar cu cât nivelul androgenilor e mai mare, cu atât coșurile vor fi mai chistice, dureroase și inflamate. Și de cele mai multe ori, acesta este modul în care se prezintă acneea în sarcină.

Cu alte cuvinte, apare o acnee hormonală clasică, dar cu simptome mai agresive decât în afara sarcinii.

Totuși, nu am discutat aspectul cel mai important. Ce cauzează acest exces de androgeni în sarcina anumitor femei (mai ales dacă nu a existat înainte)?

Noi spunem că există 3 potențiale probleme:

  1. Ovarele polichistice, datorită producției excesive constante de testosteron [2]
  2. Hiperplazia adrenală, datorită conversiei incomplete a progesteronului [3]
  3. Anomaliile genetice minore, ce nu fac posibilă transformarea corectă a anumitor hormoni

Ultima cauza nu are neapărat o bază medicală, așa că nu vă așteptați să găsiți studii despre ea. Însă foarte rar, apar cazuri de persoane cu anomalii genetice insesizabile până atunci, ce nu le afectează viața sau fertilitatea, însă care duc la simptome ca acneea în sarcină.

Totuși, când poate apărea acneea în sarcină? Există mai multe potențiale răspunsuri:

  • de obicei, după primele 6 săptămâni de sarcină (în majoritatea cazurilor)
  • oricând pe timpul sarcinii, chiar și mai târziu (dar mai rar și în forme mai severe) [2]

Dar de ce apare acneea cel mai des în primele luni de sarcină?

Ei bine, în primul trimestru, fluctuațiile hormonale sunt la nivelul cel mai crescut

Dar haideți să vorbim puțin și de prevenție. Din păcate, în cazul acneei hormonale, nu aveți prea multe de făcut aici...

Tot ce puteți să faceți este să aveți o alimentație echilibrată urmați câteva reguli simple de igienă, care însă nu pot preveni complet apariția coșurilor în sarcină.

Prevenirea acneei în sarcină:
  1. Spălați-vă pe față de cel puțin 2 ori pe zi, cu apă călduță și un gel de curățare blând.
  2. Evitați atingerea feței de prea multe ori

În cazul în care veți avea totuși acnee, cea mai bună soluție este să vorbiți cu un endocrinolog, deoarece e singurul care vă poate prescrie tratamentul potrivit, după efectuarea unor analize și depistarea cauzei.

Totuși, cele mai multe tratamente eficiente sunt complet interzise în sarcină. De exemplu, antiandrogenii ca spironolactona funcționează foarte bine asupra acneei hormonale, însă nu sunt aprobați pentru uzul în sarcină. 

Un alt exemplu foarte bune este Roaccutane (sau Sotret), prescris deseori pentru acnee moderată, deși nu ar fi cazul. Ei bine, acest medicament este absolut contraindicat în sarcină, fiind extrem de periculos.

Tocmai de aceea, trebuie să aveți grijă la tratamentele pe care le încercați.

Într-adevăr, există un set de 3 produse, ClearPores System, pe care noi îl recomandăm în cele mai multe forme de acnee, pentru că este extrem de eficient în majoritatea cazurilor. Dar acesta conține și un supliment ce se administrează intern, pe care nu îl recomandăm în sarcină decât cu avizul medicului. 

Dacă vreți însă să încercați acest set, puteți să o faceți, dar utilizați numai cele 2 produse ce se aplică topic. Acestea nu vă vor pune deloc în pericol, însă vă pot ține sub control anumite coșuri.

PE SCURT

Cea mai comună cauză ale acneei în sarcină este reprezentată de schimbările hormonale (mai ales din primele luni). La anumite femei, acestea vor duce la un exces de androgeni, care produc deseori coșuri chistice, mari și dureroase în partea de jos a feței.

Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

ClearPores System

  • Tratează acneea din interior spre exterior
  • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

2. Tenul Gras

Persoanele cu un ten gras sunt deja mai expuse riscului de a avea acnee la un moment dat. 

Riscul acesta crește în sarcină, când au loc schimbări hormonale, după cum am spus deja. 

Aceste schimbări hormonale pot determina glandele sebacee să producă și mai mult sebum. Astfel, pielea devine un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și, implicit, a acneei. 

Cu alte cuvinte, din cauza cantității mari de sebum, porii se înfundă și pot apărea mai ales puncte albe sau negre. [4]

De fapt, aspectul este un semn distinctiv al acneei cauzate de un ten gras normal (fața de acneea cauzată de niște dereglări hormonale):

  • coșurile sunt minore și superficiale
  • predomină comedoanele, nu chisturile
  • coșurile dispar de la sine, fără să lase urme sau răni

Dacă aveți sau ați avut tenul gras, deja știți că organismul vostru produce o cantitate prea mare de sebum. Nu cred că greșim când spunem că sunteți obișnuiți cu punctele negre, nu-i așa?

Ei bine, în mod normal, aceste puncte negre ar trebui să se amelioreze pe parcursul sarcinii. Dar cum am spus, în cazuri mai rare nu se întâmplă asta. 

Dacă v-ați confruntat și înainte cu acneea, poate reușeați să o țineți sub control cu anticoncepționale sau cu alte tratamente interne. Însă pe timpul sarcinii, toate aceste tratamente sunt interzise.

De aceea, dacă aveți tenul gras, este foarte important să vă asigurați că folosiți produsele potrivite și că vă îngrijiți cu atenție tenul.

Iată câteva sfaturi are vă pot ajuta să vă îngrijiți tenul corespunzător!

Cum să preveniți acneea în sarcină:
  • curățați-vă pielea cu atenție, folosind produsele potrivite pentru tenul vostru
  • exfoliați-vă regulat
  • nu uitați de folosirea protecției solare
  • evitați să vă atingeți fața foarte des

Aceste reguli vă pot ajuta să reduceți riscul de a face acnee, însă sunt și alți factori ce trebuie luați în considerare.

De aceea, chiar dacă urmați aceste sfaturi, se prea poate să vă apară coșuri chiar și așa.

Totuși, pentru sănătatea pielii voastre, este bine să puneți aceste idei în practică. Ele vă vor ajuta să vă formați propria rutină de îngrijire a pielii și să vă mențineți fața curată (pe cât posibil).

PE SCURT

Persoanele cu tenul gras sunt deja mai expuse riscului de a dezvolta acnee pe parcursul vieții. Acest risc crește în sarcină, când anumite schimbări hormonale pot influența producția (oricum crescută) de sebum.

E-Book Gratuit: 

"Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"

3. Cosmeticele Nepotrivite

Atât în sarcină, cât și înainte sau după, este foarte important să folosiți produsele potrivite pentru tipul de ten pe care îl aveți.

Asta pentru că produsele nepotrivite pot face mai mult rău decât bine. Cu alte cuvinte, folosirea acestora poate cauza ea însuși coșuri, mai mult sau mai puțin grave.

Astfel că un prim pas spre a avea un ten sănătos este identificarea tipului vostru de ten. Există 5 mari tipuri de ten:

  1. Tenul gras
  2. Tenul uscat
  3. Tenul mixt
  4. Tenul normal
  5. Tenul sensibil

Persoanele cu un ten gras au o cantitate prea mare de sebum ceea face ca fața să fie mai lucioasă. La polul opus se află tenul uscat, care este lipsit de hidratare și poate avea un aspect tern.

În cazul unui ten mixt, cele două sunt combinate. Asta înseamnă că există părți în care pielea este una uleioasă (zona T) și altele în care pielea este uscată. 

Tenul normal, după cum îi spune și numele, are o cantitate echilibrată de sebum, pe când tenul sensibil este predispus la iritații, alergii sau chiar rozacee și cuperoză.

Înainte de toate, trebuie să alegeți și să folosiți produsele cosmetice potrivite pentru tipul de ten pe care îl aveți. 

Apoi, asigurați-vă că acestea conțin ingrediente naturale, nu care văr dăuna sănătății pielii voastre.

Ingrediente de evitat în cosmetice:
  • parfum 
  • sulfați
  • alcool
  • parabeni

Referitor la ingredientele de mai sus, persoanele cu un ten sensibil sunt cele care ar trebui să le evite în mod special. Parfumul și alcoolul pot duce la apariția unor reacții alergice, ceea ce influențează negativ sănătatea pielii.

De asemena, aceste ingrediente pot usca prea tare pielea. O piele foarte uscată nu este de dorit în cazul niciunuia dintre tipurile de ten de mai sus, nici chiar în cazul tenului gras. 

Atunci când pielea este prea uscată, glandele sebacee încearcă să compenseze. Prin urmare, încep să producă și mai mult sebum, crescând astfel numărul de bacterii ce produc coșuri.

Să nu mai vorbim și de pielea uscată, care va avea și mai mult de suferit de pe urma unui astfel de tratament.

Concluzia este că pentru a preveni apariția acneei în sarcină (și nu numai), trebuie să vă asigurați că produsele cosmetice pe care le alegeți sunt potrivite pentru voi și nu conțin ingrediente dăunătoare.

Pe lângă asta, evitați așa-zisele "remedii naturale" care vă pot face mai mult rău decât bine. De exemplu, bicarbonatul poate ajuta cu acneea, dar sunt șanse mai mari să vă irite pielea decât să vă elimine coșurile.

Așa că e mai bine să aveți grijă ce puneți pe pielea voastră...

Totuși, dacă deja vă confruntați cu acneea - puteți cere sfatul medicului, care vă va recomanda produsele ideale pe care să le folosiți.

PE SCURT

O altă cauză a acneei în sarcină este folosirea cosmeticelor nepotrivite, care pot cauza anumite tipuri de coșurilor. Pentru a preveni asta, alegeți produsele potrivite pentru tipul vostru de ten, ce conțin cât mai multe ingrediente naturale.

Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

ClearPores System

  • Tratează acneea din interior spre exterior
  • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

4. Factorul Genetic

După cum am menționat deja, fiecare persoană este unică, ceea înseamnă că este construită diferit. 

De aceea, organismul fiecărei femei reacționează diferit la sarcină. Marea majoritate nu se confruntă cu acneea, dar un mic procent da.

Totuși, un indiciu îl reprezintă factorul genetic. Cu alte cuvinte, dacă mama, bunica sau alt membru al familie voastre a avut acnee în timpul sarcinii, există șanse mari ca și voi să aveți aceeași problemă.

Mai mult decât atât, puteți dezvolta acnee și în cazul în care v-ați confruntat cu această problemă deja, înainte de a rămâne însărcinată sau în cazul unei sarcini anterioare. [5]

Atât de mare influență are factorul genetic asupra organismului nostru!

Bineînțeles, ceea ce vă poate ajuta puțin sunt regulile de igienă de mai sus.

Totuși, după cum probabil știți, acestea nu garantează că nu veți face acnee. 

Însă nu vă îngrijorați, chiar dacă se întâmplă să vă apară coșuri pe față.

Există numeroase produse pe care le puteți folosi. Dar în cazul sarcinii, singura părere de care trebuie să țineți cont este a medicului - nu a rudelor care au încercat remedii "naturiste" și încearcă acum să vă dea sfaturi.

Așa că discutați cu un medic specialist dacă aveți nevoie de soluții în lupta cu acneea (sau dacă aveți nevoie de acordul său cu privire la un anumit produs).

PE SCURT

Factorul genetic poate influența și el apariția acneei. Dacă un membru al familiei voastre s-a confruntat cu acnee în timpul sarcinii, riscul ca și voi să aveți aceeași problemă este mai ridicat.

Care E Cauza Acneei Tale?

Acneea în sarcină este cu siguranță neplăcută, mai ales că în această perioadă treceți și prin alte schimbări ce vă pot afecta confortul.

Chiar și în afara sarcinii, acnee este o problemă foarte deranjantă.

Cui îi place să ai aibă fața (poate chiar și alte părți ale corpului) plină de coșuri și puncte negre?

Deci probabil vă întrebați de ce apare acneea în sarcină?:

  1. În principal, cauza o reprezintă schimbările sau fluctuațiile hormonale.
  2. În majoritatea cazurilor, excesul nejustificat de hormoni androgeni stă la baza apariției coșurilor.
  3. Bineînțeles, un rol important îl au și factorul genetic și rutina voastră zilnică.
  4. Dar dacă deja vă confruntați cu acnee, cel mai probabil androgenii sunt de vină.

Ce puteți face în acest caz? Noi vă recomandăm să consultați un specialist endocrinolog care vă va recomanda anumite analize, pentru a vedea unde mai exact se află problema.

Odată depistată dereglarea hormonală, tratamentele permise în sarcină o pot ține sub control, diminuând astfel coșurile.

Mai mult decât atât, există un set de 3 produse ClearPores System pe care îl puteți folosi, dar numai cu acordul medicului. Acesta este produsul pe care noi îl recomandăm în multe cazuri de acnee (mai ales hormonală), pentru că rezultatele sunt extraordinare.

Însă cum vorbim de sarcină, nu putem să vă recomandăm acest produs, deoarece nu are studii de siguranță (la fel ca 99% din tratamentele anti-acnee de pe piață).

Ce puteți face, însă, este să folosiți doar produsele ce se aplică extern, nu și suplimentul (adică 2 din 3). Din păcate, ele nu se pot comanda separat, pentru că v-am fi sfătuit să faceți asta. 

Deci, chiar dacă sunteți însărcinată și aveți acnee, nu vă îngrijorați! Soluții există! Trebuie doar să colaborați cu medicul specialist și să încercați să găsiți un tratament sigur.

Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

ClearPores System

  • Format din 3 produse pe bază de plante
  • Tratează cauzele interne ale acneei
  • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 2000 recenzii pozitive de la utilizatori
  • 67 zile garanție 

Surse & Referințe Științifice:

[1] Tratarea acneei vulgare ce apare în sarcină și în perioada de alăptare: o trecere în revistă, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9823189/

[2] Acneea în sarcină: un studiu prospectiv a 295 paciente din Turcia, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32562263/

[3] Managementul hiperplaziei adrenale clasice înainte de concepție, în sarcină și postpartum, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9884653/

[4] Efectul sebotrofic al sarcinii, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/46666/

[5] Acneea în rândul femeilor adulte: o nouă paradigmă, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jdv.12061?

Sara Nica

Despre Autor

Sara Nica este autor în cadrul echipei Suplimentis și este pasionată de cercetare, în special pe nișa de sănătate. Domeniile sale de bază includ cosmetologia, sănătatea pielii și a părului, dar și remediile naturiste. Este întotdeauna la curent cu noutățile ce apar în domeniul medical, făcându-le cât mai accesibile și ușor de înțeles cititorilor noștri.


ETICHETE

acneea în sarcină, când apare acneea în sarcină, de ce apare acneea în sarcină


Articole similare

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>