Autor: Farm. Oltea Roman
Verificare medicală: Farm. Oltea Roman
Are sens să luați eritromicina & doxiciclina pentru acnee?
Fiind antibiotice, acestea nu se pot lua fără rețetă. Dar chiar și așa, aceste medicamente nu funcționează întotdeauna când vine vorba de acnee...
Din păcate, foarte multe persoane se plâng că le-au luat luni sau chiar ani de zile, fără a vedea cea mai mică ameliorare a coșurilor. Așa că în acest articol, vom vedea de ce se întâmplă asta:
- În ce situații funcționează eritromicina sau doxiciclina pentru acnee?
- Asupra căror forme nu au niciun efect?
- Când nu are rost să le luați?
În plus, vă vom arăta 3 motive pentru care eritromicina și doxicilina nu au absolut niciun efect asupra coșurilor. Însă trebuie să vedem și partea bună, deoarece aceste medicamente sunt eficiente în anumite forme de acnee.
PS: Dacă sunteți în criză de timp, capitolul "Rezumat" de mai jos vă spune pe scurt în ce situații nu e o bine să luați eritromicină sau doxiciclină (dacă aveți acnee).
Atât eritromicina, cât și doxiciclina sunt antibioticele cele mai prescrise de medici în cazurile de acnee.
Acest lucru este complet justificat, deoarece ambele au efecte extrem de bune asupra coșurilor - cu o singură condiție, însă: ca acneea să fie de origine bacteriană.
Cu alte cuvinte - eritromicina, doxiciclina și alte antibiotice sunt complet inutile în alte tipuri de acnee, fie că acestea sunt produse de hormoni, exces de sebum sau chiar de colonii fungice. În schimb, ele sunt eficiente doar în cazul acneei produsă de excesul de bacterii (în special P. acnes).
Acesta este motivul pentru care eritromicina și doxiciclina dau greș în cele mai multe cazuri de acnee. Factorul declanșator al acestor cazuri nu sunt bacteriile de la nivelul pielii, astfel că antibioticele nu au cum să ajute situația.
Din păcate, excesul de bacterii nu e responsabil de un număr foarte mare de cazuri de acnee (cum sunt dereglările hormonale, de exemplu).
Iar partea și mai rea e că antibioticele sunt deseori precise greșit, în forme de acnee ce nu au la bază bacteriile - astfel că ajung să facă mai mult rău decât bine.
Tocmai de aceea, există câteva motive pentru care eritromicina și doxiciclina (sau alte antibiotice) nu funcționează în acnee:
- Nu avem o acnee bacteriană
- Bacteriile sunt rezistente la acel antibiotic și nu răspund la tratament
- Nu sunt luate corect, conform indicațiilor
- Mai există o altă cauză adițională, care trebuie tratată
Oricum ar fi - antibioticele pot vindeca de tot acneea, atâta timp cât vorbim de una bacteriană. Însă este esențial să le luați corect și să nu le alegeți singuri. Tocmai de aceea, vă recomandăm să mergeți la un consult dermatologic cât mai repede.
Dacă aveți nevoie de câteva produse complementare, preferatul nostru este setul de 3 produse ClearPores System, potrivit inclusiv coșurilor de natură bacteriană. Nu le tratează cauza (excesul de bacterii), dar le poate ține sub control.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Eritromicina & Acneea
După cum am spus deja, eritromicina este un antibiotic din clasa macrolidelor și este destul de des prescris în acnee (comparativ cu alte antibiotice).
Ce trebuie să știți este că eritromicina se prescrie în acnee în două forme:
- topic (de cele mai multe ori)
- oral (mult mai rar)
Fiind mai importantă, vom începe cu forma topică a eritromicinei. De cele mai multe ori, eritromicina se prescrie în acnee sub forma de unguente sau creme. [1]
Sigur ați auzit de produse precum Eritroacnol sau Zineryt, nu-i așa? Ei bine, acestea conțin eritromicină cu aplicație topică. Dar hai să vedem exact modul în care acționează asupra coșurilor.
Cum acționează eritromicina în acnee:
- Inhibă proliferarea bacteriei P. acnes.
- Aceasta cauzează acnee extrem de frecvente (mai ales la nivelul feței).
- În cazul unui exces de bacterii, eritromicina este foarte eficientă în combaterea acneei.
Având în vedere că acționează exclusiv asupra acneei bacteriene, unguentele cu eritromicina nu sunt neapărat un tratament de prima intenție. Motivul e destul de logic.
Cele mai multe forme de acnee apar din alte cauze, astfel că eritromicina nu acționează asupra unei game mai largi de factori declanșatori (cum e cazul altor tratamente).
Dar dacă vorbim despre acneea strict cauzată de P. acnes, unguentele cu eritromicina pot fi benefice, mai ales dacă sunt combinate cu produse ce controlează excesul de sebum. [2]
Referitor la eritromicina administrată oral, aceasta este prescrisă mai des în cazul acneei apărute în sarcină. [3]
La bărbați sau la femeile care nu sunt însărcinate, eritromicina nu este recomandată foarte des, datorită efectului sau relativ slab (în comparație cu alte antibiotice).
În schimb, tetraciclinele sunt mult des prescrise (dintre antibioticele orale). Asta pentru că sunt mult mai puternice în materie de efect. [4] Vom vorbim imediat despre reprezentantul lor principal, doxiciclina.
Dar hai să ne întoarcem la eritromicina. Dacă medicul v-a recomandat varianta orală (pastile), trebuie să știți că acesta se administrează pe termen destul de lung în acnee.
Administrarea eritromicinei în acnee:
- Nu ar trebui să vă așteptați la un tratament de 7-10 zile (ca în cazul infecțiilor în gât, de exemplu).
- În acnee, eritromicina poate fi recomandată timp de câteva luni.
- Evident că și apariția rezultatelor va dura mai mult.
- Deci nu vă așteptați să observați vreo schimbare majoră după două săptămâni, cum e cazul altor tratamente.
Pe lângă asta, rezultatele sale depind de sensibilitatea bacteriilor asupra cărora acționează.
Cu alte cuvinte, dacă bacteriile sunt deja rezistente la eritromicina, aceasta nu va avea rezultate prea bune (fie că o luați sub formă de pastile sau o aplicați topic). Tocmai de aceea, antibiograma poate fi foarte utilă în acest caz.
PE SCURT
Eritromicina nu e neapărat un tratament de primă intenție în acnee, fie că vorbim de unguente sau pastile. Are o acțiune foarte specifică asupra coșurilor produse de P. acnes, însă funcționează atâta timp cât bacteriile nu au dobândit rezistență.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Doxiciclina & Acneea
După cum am spus, doxiciclina este tratamentul de primă instanță când vine vorba de acnee bacteriană.
Comparativ cu eritromicina, este mult mai des prescrisă - iar motivul este destul de logic: efectul său mai puternic. [4]
Spre deosebire de eritromicina, doxiciclina acționează în două moduri.
Cum acționează doxiciclina în acnee:
- Inhibă sinteza bacteriană.
- Astfel, duce la distrugerea excesului de bacterii (în special P. acnes).
- De asemenea, are și un efect antiinflamator.
- Acest efecte e foarte benefic în cazul acneei bacteriene, ce se caracterizează prin coșuri destul de inflamate.
Acesta este motivul pentru care doxiciclina se prescrie foarte des în formele moderate sau chiar severe de acnee. Este unul din puținele medicamente capabile să țină sub control proliferarea bacteriană. [5]
Cu toate acestea, doxiciclina are mai multe beneficii asupra chisturilor decât asupra comedoanelor (punctelor albe sau negre). Comedoanele sunt cauzate cel mai des de tenul gras, în timp ce chisturile sunt mult mai greu de tratat.
Deci la fel ca eritromicina, doxiciclina este absolut inutilă dacă nu aveți acnee bacteriană. Nu este recomandată în niciun alt tip de acnee, astfel că gama de cauze asupra cărora acționează este destul de limitată.
Un alt dezavantaj al său este că se poate prescrie doar oral (sub formă de capsule). Cu alte cuvinte, doxiciclina nu există sub formă de unguent sau cremă pentru acnee (spre deosebire de eritromicină). [6]
Automat, asta înseamnă că doxiciclina are și mai multe riscuri de efecte adverse, în special digestive.
La fel ca toate antibioticele benefice în acnee, și doxiciclina se prescrie pe termen lung.
Administrarea doxiciclinei în acnee:
- Tratamentul durează undeva la 3-4 luni (maxim).
- Nu se recomandă administrarea sa pentru o perioadă mai lungă.
- Totuși, rezultatele sunt vizibile mult mai repede.
Dacă aveți într-adevăr acnee bacteriană cauzată de P. acnes, ar trebui să vedeți rezultate destul de rapid. Evident că și gravitatea și tipul acneei contează, așa că dacă aveți o acnee vulgară serioasă, rezultatele vor apărea mai lentă.
Însă 1-2 luni este o perioadă suficientă pentru a putea vedea o ameliorare.
Din cauza efectului său limitat asupra multor cauze ale acneei, doxiciclina este prescrisă foarte des în combinație cu alte tratamente topice. De cele mai multe ori, este combinată cu produce ce țin sub control producția de sebum.
Acesta este exact cazul eritromicinei, așa că cele două medicamente sunt extrem de asemănătoare din multe puncte de vedere (după cum puteți observa).
Diferența principală este că eritromicina are un efect mai slab, însă este mai bine tolerată și este sigură și pe perioada sarcinii. Pe de altă parte, doxiciclina are potențial teratogen (poate produce malformații fătului), fiind strict interzisă în acneea din sarcină.
PE SCURT
La fel ca eritromicina, doxiciclina acționează strict asupra coșurilor produse de P. acnes. Totuși, are un efect mai puternic, însă nu se prescrie decât sub formă de pastile.
E-Book Gratuit:
"Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"
Când Funcționează Eritromicina & Doxiciclina (Pentru Acnee)
După cum am spus, ambele medicamente sunt antibiotice, ceea ce înseamnă acționează strict asupra bacteriilor.
Astfel e destul de logic să spunem că au efect EXCLUSIV asupra acneei de origine bacteriană, în special a celei cauzate de P. acnes.
De fapt, antibioticele sunt chiar tratamentul de primă instanță în acneea bacteriană. Altfel spus, nici nu e recomandat să folosiți altceva dacă știți sigur că acneea voastră e produsă de bacterii.
Nici măcar medicamentele ce rezolvă mereu acneea (cum e Roaccutane) nu sunt indicate în aceste cazuri, ci antibioticele.
Totuși, cele mai multe cazuri de acnee au alte probleme la origine. Tocmai de aceea, eritromicina, doxiciclina și alte antibiotice sunt utile strict în acneea bacteriană.
Cauzele cele mai comune ale acneei:
- dereglările hormonale
- excesul de sebum
- sindromul intestinului iritabil etc.
Dacă coșurile sunt produse de orice alt factor, administrarea acestora este practic inutilă. De fapt, putem spune chiar că pot face mai mult rău decât bine (în aceste cazuri).
Asta pentru că administrarea fără rost a antibioticelor (mai ales pe termen lung) distruge bacteriile intestinale, dezechilibrând astfel microbiomul. Acest microbiom are un impact major asupra pielii, astfel că problemele flori intestinale se reflectă foarte bine în aspectul feței.
Un exces de bacterii intestinale rele este o cauză destul de comună a coșurilor, în special a celor localizate pe obraji.
Așadar, nu e indicat să luați eritromicina, doxiciclina sau orice alt antibiotic decât dacă aveți clar acnee bacteriană.
Medicul dermatolog este cel mai măsura să vă spune dacă într-adevăr aceasta este problema (și eventual să vă recomande niște analize ce pot confirma asta). Așa că cel mai bine ar fi să vă programați la un consult .
PE SCURT
Singurul tip de acneea asupra căreia acționează eritromicina, doxicilina și alte antibiotice este cea de origine bacteriană, cauzată de coloniile de P. acnes. Astfel, antibioticele nu sunt indicate în nicio altă formă de acnee.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
De Ce Nu Funcționează?
Din păcate, eritromicina și doxiciclina nu vindecă majoritatea cazurilor de acnee în care sunt prescrise.
De fapt - de cele mai multe ori, nici măcar nu ameliorează vizibil coșurile. Iar în anumite situații, pot chiar să înrăutățească și mai tare acneea deja existentă.
Dar de ce se întâmplă asta? Și ce puteți face pentru a vă asigură că nu pățiți și voi la fel?
Spre deosebire de anticoncepționalele prescrise în acnee, eritromicina și doxiciclina au mai puține motive pentru care nu funcționează. Cu alte cuvinte, e destul de clar să vă dați seama de ce nu dau rezultatele dorite:
- Acneea nu are la bază un exces de bacterii
- Tratamentul nu este luat corespunzător
- Nu ați tratat toate cauzele
Sigur că e destul de greu să vă dați seama dintr-o descriere atât de succintă în care situație sunteți...
Tocmai de aceea, hai să analizăm aceste 3 motive mai îndeaproape și să vedem de ce nu funcționează eritromicina și doxiciclina în cazul vostru.
Dacă nu le-ați încercat încă - și mai bine! Veți putea să vă dați seama mai ușor dacă vor pot fi de folos în cazul acneei (sau nu).
PE SCURT
Există 3 motive clare pentru care eritromicina și doxiciclina nu au niciun efect asupra coșurilor. De aceea, e destul de ușor să vă dați seama de ce nu funcționează. Analizăm aceste 3 motive mai jos.
Motivul #1 - Nu Aveți Acnee Bacteriană
Acesta este (de departe) cel mai comun motiv pentru care eritromicina și doxiciclina nu au absolut niciun efect asupra coșurilor voastre.
Mai mult - am putea spune chiar că în peste 80% din cazuri, acestea nu funcționează pentru că nu aveți o acnee cauzată de bacterii. În schimb, probabil coșurile voastre au la bază alte cauze.
Alte potențiale cauze ale acneei:
- dereglările hormonale
- producerea excesivă a sebumului
- coloniile fungice
- alte probleme de natură diversă
Ideea e că la baza coșurilor voastre nu stă deloc bacteria P. acnes, altfel ați fi văzut măcar o mică ameliorare a acneei.
Adevărul e că bacteriile sunt responsabile de un număr destul de mic de cazuri de acnee, contrar a ceea ce se spune. În realitate, dezechilibrele hormonilor produc cele mai multe coșuri.
Revenind însă la eritromicină și doxiciclina, acestea sunt antibiotice, astfel că acționează doar asupra excesului de bacterii. Nu au absolut niciun efect asupra hormonilor androgeni sau producției de sebum (nici măcar asupra fungilor).
Așa că dacă nu aveți acnee bacteriană, acestea vor fi absolut inutile pentru că nu vă vor ameliora deloc coșurile.
Dimpotrivă, antibioticele pot face mai mult rău dacă nu sunt necesare.
Pericolele antibioticelor luate fără rost:
- Distrug majoritatea bacteriilor din organism (inclusiv pe cele benefice, de la nivelul microbiomului intestinal).
- Microbiomul are o mare influență asupra pielii, astfel că dereglarea sa produce deseori acnee.
- Riscurile cresc cu cât durata de administrare a antibioticelor crește.
- Din păcate - eritromicina și doxiciclina se administrează pe o perioadă destul de lungă în acnee.
- Astfel că aveți toate șansele să vă alegeți și cu probleme la nivelul microbiomului după.
Când vine vorba de efectul antibioticelor asupra microbiomului, probioticele sunt o metodă de prevenție bună. Însă și în cazul lor, există o grămadă de produse mai puțin eficiente pe piață. Așa că trebuie să le alegeți corect și cu grijă.
Ideea este că dacă nu aveți acnee bacteriană, nu are absolut niciun sens să luați eritromicină sau doxiciclină. Vă garantăm că nu vor funcționa.
Dacă luați deja unul din aceste antibiotice de ceva timp fără rezultate, cel mai probabil acolo nu există un exces de bacterii la nivelul feței, ci acneea are o altă cauză.
Dacă aveți nevoie să o depistați și nu reușiți nicicum, noi vă stăm la dispoziție la o consultație personalizată, astfel că ne puteți contacta oricând.
PE SCURT
Principalul motiv pentru care eritromicina și doxiciclina nu au niciun efect este că nu aveți o acnee de cauză bacteriană, ci alte probleme care stau la baza sa. Pentru a scăpa de coșuri, trebuie să găsiți adevărata lor cauză și să o tratați din interior.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Motivul #2 - Nu Sunt Prescrise/Luate Corect
Să spunem că într-adevăr aveți acnee bacteriană, însă tot nu vedeți rezultatele dorite. Care e explicația?
Ei bine, există mai multe situații posibile și hai să începem cu prima.
Fie că vi s-a recomandat eritromicină sau doxiciclină - se poate ca antibioticul să nu fi fost potrivit pe acele bacterii. E vorba despre sensibilitatea și rezistența bacteriană (de care am mai discutat puțin mai sus).
Sensibilitatea și rezistența bacteriană:
- Bacteriile reacționează la un antibiotic doar dacă sunt sensibile la el.
- Pe termen lung, ele pot dezvolta rezistență la acesta (chiar dacă erau sensibile în trecut).
- Dacă bacteriile sunt rezistente la un anumit antibiotic, acesta nu mai are niciun efect asupra lor.
Cel mai bun mod de a vedea la ce antibiotice sunt sensibile bacteriile de pe fața voastră este printr-o cultură, urmată de o antibiogramă. Aceasta va indica exact ce antibiotice sunt mai potrivite pentru acneea voastră.
Din păcate însă, mulți medici nu cer antibiogramă și preferă să recomande antibiotice la care bacteriile P. acnes sunt sensibile de obicei. Într-adevăr, în majoritatea cazurilor, această strategie funcționează, însă nu întotdeauna.
Hai să vă arătăm un caz în care nu funcționează. Unii oameni folosesc Baneocin pentru acnee, deoarece are în compoziția sa două antibiotice:
- bacitracina
- neomicina
Însă niciunul din aceste antibiotice nu este activ pe P. acnes, bacteria ce stă la baza celor mai multe cazuri de acnee. Tocmai de aceea, Baneocinul nu are absolut niciun efect asupra acneei. Unguentul Nidoflor nu funcționează din exact același motiv.
Înțelegeți acum de ce e important să alegeți antibioticul corect, conform antibiogramei?
Revenind la motivele pentru care eritromicina și doxiciclina nu funcționează, o altă pistă este dozajul greșit.
Fie că vorbim de o doză prea mică sau o perioadă prea scurtă de administrare, bacteriile odată sensibile pot deveni rezistente la acel antibiotic, lucru ce înrăutățește astfel problema.
O altă explicație ar fi că nu le luați corect. Spre deosebire de suplimente naturiste sau alte categorii de medicamente, antibioticele sunt mult mai stricte la capitolul administrare.
Administrarea corectă a antibioticelor:
- Trebuie luate la ore fixe (în funcție de doză).
- Acest program se aplică inclusiv pe timpul nopții.
- Este esențial să nu săriți peste doze.
Dacă cu alte tipuri de medicamente aceste lucruri se acceptă, la antibiotice e diferit. Din păcate, foarte multe persoane tratează tratamentul cu antibiotic cu superficialitate, însă nu e deloc unul de acest gen.
Așa că faceți tot posibilul să respectați îndeaproape instrucțiunile medicului și ale farmacistului. Altfel, s-ar putea să aveți mari surprize și tratamentul vostru să nu funcționeze prea bine.
PE SCURT
Chiar dacă aveți acneea bacteriană, e important să luați un antibiotic la care bacteriile de pe fața voastră sunt sensibile. Pe lângă asta, asigurați-vă că doza prescrisă este corectă, dar și că luați antibioticele conform indicațiilor.
E-Book Gratuit:
"Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"
Motivul #3 - Există Și Alte Probleme
O a treia potențială explicație se aplică în cazul în care observați într-adevăr o ameliorare după eritromicină sau doxiciclină, însă aceasta nu e completă.
Cu alte cuvinte, să spunem că luați tratamentul de 3-4 luni, iar coșurile sunt într-adevăr mai puține. Dar cu toate acestea, încă observați că apar coșuri noi și tratamentul nu pare să țină complet sub control acneea.
Într-adevăr, dacă ați început tratamentul de câteva săptămâni, acest lucru e relativ normal. Antibioticele nu acționează instant în acnee, ci au nevoie de timp. Însă dacă le luați de 2-3 luni și încă vă mai apar multe coșuri noi, s-ar putea să mai existe o problemă.
Cel mai probabil, excesul de bacterii nu e singura cauză ce stă la baza acneei voastre - ci mai există un alt factor declanșator. De cele mai multe ori, dezechilibrele hormonilor sunt acel factor (însă nu întotdeauna).
De aceea, este esențial să identificați de unde vine problema. Altfel, nu veți putea scăpa de acnee complet (chiar dacă antibioticele o ameliorează parțial).
Articolele noastre vă stau la dispoziție cu multe informații referitoare la potențialele cauze, dar și cum le puteți identifica.
Dacă aveți nevoie de mai mult ajutor, vă stăm la dispoziție și cu ședințe de consiliere individuale, unde încercăm să depistăm cauza reală a acneei voastre, dar și să o tratăm într-un mod natural.
PE SCURT
În unele situații, excesul de bacterii poate apărea împreună cu alte probleme ce duc la acnee (inclusiv cu dereglări la nivel hormonal). În acest caz, antibioticele funcționează parțial, astfel că trebuie să identificați (și tratați) toate cauzele declanșatoare, pentru a scăpa complet de coșuri.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Verdict: Funcționează Eritromicina & Doxiciclina (Pentru Acnee)?
Răspuns scurt: De cele mai multe ori, nu.
Asta pentru că nu sunt necesare decât dacă vă confruntați cu o acnee produsă de coloniile de bacterii P. acnes în exces. Însă această cauză nu e atât de comună precum se crede.
În schimb, în toate celelalte forme de acnee, antibioticele nu au absolut niciun efect:
- Nu scad producția de hormoni androgeni.
- Nu țin sub control excesul de sebum.
- Nu ameliorează microbiomul intestinal (dimpotrivă, îl pot chiar distruge).
- Nu îmbunătățesc în vreun fel aspectul pielii.
Într-adevăr, dacă aveți o acnee cauzată de excesul de bacterii, antibioticele sunt tratamentul de elecție. Trebuie doar să îl luați pe cel corect (la care bacteriile sunt sensibile), ales în urma analizelor și a antibiogramei.
Fie că vorbim de eritromicină sau de doxiciclină, ambele sunt eficiente în cazul coșurilor - însă doar atunci când acestea au o origine bacteriană. În toate celelalte cazuri, le luați cam degeaba...
Tocmai de aceea, vă sfătuim să apelați la un consult dermatologic, pentru că medicul poate identifica cel mai bine dacă într-adevăr vă confruntați cu un exces de bacterii la nivelul feței (sau nu).
Cu atât mai mult, nu trebuie să luați niciodată antibiotice fără prescripție medicală, pentru că vă pot face mai mult rău decât bine.
Dacă aveți într-adevăr acnee bacteriană, eritromicina și doxiciclina vă pot veni în ajutor (dacă sunt prescrise de medic). În cazul în care vreți să mai folosiți și altceva pe lângă, vă putem recomanda produsul nostru preferat pentru acneea de toate tipurile.
Este vorba despre un set de 3 produse (toate cu o bază naturală), numit ClearPores System:
- are 3 produse diferite (toate cu un alt scop)
- este potrivit pentru cele mai multe forme de acnee (inclusiv cea de cauză bacteriană)
Evident că nu acționează precum un antibiotic, de aceea nu îl recomandăm ca alternativă, ci ca și completare. Ideea este că ține sub control bacteriile de la nivelul pielii, crescând astfel șansele de vindecare și rata de succes a tratamentului vostru.
Este de departe cel mai bun produs natural anti-acnee pe care îl știm, și foarte multă lume spune asta!
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Surse & Referințe Științifice:
[1] Eritromicina topică în tratamentul acneei vulgare, https://karger.com/drm/article/161/6/409/344745
[2] Tratamentul combinat cu peroxid de benzoil și eritromicină în acneea produsă de Propionibacterium rezistente la eritromicină, https://academic.oup.com/abstract/134/1/107/6682191
[3] Tratamentul acneei în sarcină, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26957383/
[4] Compararea eficacității eritromicinei și a tetraciclinei orale în tratamentul acneei vulgare, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2936772/
[5] Tratarea acneei cu antibiotice din clasa tetraciclinelor, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/der2.49
[5] Doxiciclina orală în managementul acneei vulgare, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4445892/