Retinol & Retinoizi Pentru Acnee – Chiar Funcționează?

✅ Verificare medicală: Farm. Oltea Roman

Merită să încercați retinol & retinoizi pentru acnee?

Dacă vă luptați cu coșurile de ceva vreme, sigur ați auzit de aceste variante, pentru că sunt un mod de a scăpa de coșuri foarte ușor (în special retinozii).

Dar merită riscurile? Poate știți că atât retinolul, cât și retinozii vin la pachet cu niște efecte adverse extrem de grave. Și vestea rea e că ele nu apar doar la câțiva din utilizatori, ci la cei mai mulți.

Așa că hai să analizăm retinolul și retinoizii ca tratament pentru acnee, pentru a vedea dacă se merită (dar și ce alternative mai bune aveți).

PS: Dacă sunteți în criză de timp, capitolul "Rezumat" de mai jos vă spune pe scurt dacă ar rost să încercați tratamentul cu retinol sau retinoizi pentru acnee.

Rezumat

Roaccutane Sotret pentru acnee

Retinolul și retinozii sunt deseori prescriși în tratamentul acneei, însă potențialul și efectele lor diferă foarte mult.

Retinolul se aplică local, dar nu are foarte multe beneficii pentru coșuri:

  • exfoliază celulele moarte
  • descuamează și crește rata de regenerare a pielii

Altfel spus, este util pentru a scăpa mai repede de urmele lăsate de coșuri, odată ce ați găsit o soluție pentru acnee și o puteți ține sub control. Retinolul în sine nu face asta, deci nu tratează leziunile active.

Pe de altă parte, retinoizii au un efect mult mai puternic asupra organismului, astfel că elimină cele mai multe forme de acnee prin blocarea producției de sebum.

Deși funcționează, mecanismul lor de acțiune duce la niște reacții secundare extrem de grave - inclusiv diminuarea vederii, depresie și descuamarea gravă a pielii (și lista poate continua).

Tocmai de aceea, recomandăm retinoizii ca soluție de ultimă instanță, în cazurile de acnee extrem de grave, care nu mai au nicio altă soluție posibilă.

Din păcate, în România sunt prescriși mult prea des, din simplul motiv că elimină acneea destul de rapid (dar nu permanent). Așa că dacă aveți alternativă, recomandarea noastră este să îi evitați.

Ce trebuie să faceți în schimb este să identificați problema ce stă la baza acneei și să o tratați direct, cu produse ce acționează direct asupra sa, nu asupra coșurilor (care sunt doar un simptom al problemei). 

În orice caz, retinolul și retinoizii sunt rareori o soluție reală pentru acnee.

Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

ClearPores System

  • Tratează acneea din interior spre exterior
  • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

Cum Funcționează Retinolul & Retinoizii

Ați auzit deja de retinol sau retinozi, nu-i așa? Asta pentru că sunt printre cele mai populare tratamente pentru acnee (nejustificat însă).

Din punct de vedere chimic, ambii sunt derivați de vitamina A preformată, astfel că nu se pot lua din alimentație (cum e cazul formelor de provitamină A).

Revenind la beneficiile lor în acnee, retinolul și retinozii sunt destul de diferiți. Dar îi vom analiza imediat separat, așa că până atunci, hai să vedem mecanismul lor de acțiune anti-acneic la modul general.

Papule ca simptom al acneei bacteriene
Cum acționează retinolul și retinoizii în acnee:
  1. Blochează glandele sebacee și scad producția de sebum.
  2. Exfoliază pielea extrem de tare (mai ales retinoizii).
  3. Stimulează producția de colagen (în special retinolul).

La prima vedere, aceste beneficii par ideale pentru cineva care se confruntă cu acneea, fără a găsi soluții pe termen lung. Însă veți vedea că modul de acțiune al acestor derivați de vitamină A este mai degrabă periculos decât util.

Într-adevăr, ei sunt eficienți când vine vorba de acnee, însă doar pentru că ascund simptomele. Un tratament adevărat acționează asupra cauzei ce stă la baza acneei, tratând-o - astfel încât aceasta să dispară, iar coșurile să nu mai revină.

Din păcate, retinolul și retinoizii nu fac deloc asta. Dimpotrivă, aceștia ascund simptomele (în acest caz, coșurile), dar nu rezolvă problema. Tocmai de aceea, acneea revine de multe ori după terminarea tratamentului, pentru că nu s-a tratat în mod corect.

De exemplu, să spunem că aveți o acnee hormonală provocată de un anumit dezechilibru:

  1. Retinolul și retinozii nu au niciun efect asupra acestui dezechilibru.
  2. În schimb, tot ce fac este să blocheze secreția de sebum.
  3. În acest fel, coșurile nu mai pot să apară.
  4. Însă dezechilibru rămâne iar acneea poate reveni după oprirea tratamentului.
  5. În plus, retinolul și retinozii nu ameliorează alte posibile simptome ale dezechilibrului (căderea părului, hirsutismul, ete.).
  6. De fapt, acestea se pot chiar agrava în timpul tratamentului.

În acest caz, nu vă recomandăm deloc să folosiți retinol sau retinoizi pentru că nu vor avea niciun efect asupra problemei ce stă la baza acneei voastre (acel dezechilibru hormonal).

Din păcate, mulți specialiști recomandă în special retinozii, pentru că sunt o "soluție" la cele mai multe forme de acnee. Altfel spus, le este mai comod să prescrie retinozi decât să investigheze cauza adevărată a acneei, deși a două variantă ar vindeca-o complet.

Concluzionând, retinolul și retinoizii nu tratează acneea, însă elimină coșurile prin oprirea producției de sebum, astfel că acestea dispar (indiferent de problema ce stă la baza lor). Însă e destul de clar că odată netratată, problema rămâne și acneea are toate șansele să reapară (chiar într-o formă mai gravă).

PE SCURT

Retinolul și retinoizii sunt ambii derivați de vitamina A, ce opresc secreția de sebum și astfel, elimină coșurile (într-un mod incorect și indirect, deoarece nu tratează problema ce le-a cauzat).

Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

ClearPores System

  • Tratează acneea din interior spre exterior
  • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

Retinolul & Acneea

Dintre toți derivații de vitamina A, retinolul este probabil cel mai cunoscut.

Sigur ați auzit de el în produsele anti-anging, pentru că este un ingredient minune la acest capitol. Însă dacă vorbim de acnee, lucrurile stau destul de diferit...

Motivul este mecanismul său de acțiune, care nu pare să aibă prea multe beneficii pentru coșuri.

Vitamina A pentru acnee - Are vreun beneficiu?
Cum acționează retinolul:
  1. Stimulează secreției de colagen.
  2. Creștere diviziunea celulară a pielii.
  3. Exfoliază pielea și deschide porii.

Din moment ce ne referim la acnee, aceste beneficii nu sunt atât de utile precum ați crede...

Tot ce poate să facă retinolul este să vă scape mai repede de urmele lăsate de coșuri, prin regenerarea mai rapidă a pielii pe care o promovează. [1] Dar cremele cicatrizante au cam același efect, fără aceleași reacții adverse.

Într-adevăr, retinolul poate ajuta cu exfolierea și deblocarea porilor, însă aceste beneficii sunt utile în cazul acneei produse de excesul de sebum.

Dacă vorbim de acneea hormonală, fungică sau bacteriană, nu va fi foarte de folos. Aceste forme de acnee răspund la substanțe ce tratează cauza, iar retinolul nu face deloc asta.

Tocmai de aceea, nu suntem de acord cu recomandarea sa în acnee, pentru că pur și simplu nu este foarte benefic.

Pe lângă asta, tenul acneic este deseori mai sensibil, astfel că riscul de iritații al retinolului este mult mai mare în acest caz.

PE SCURT

Cel mai mare avantaj al retinolului este că ajută pielea să se regenereze mai repede, ajutând astfel la vindecarea urmelor lăsate de coșuri. Însă nu are niciun efect asupra acneei active.

E-Book Gratuit: 

"Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"

Retinoizii & Acneea

Spre deosebire de retinol, retinoizii pot într-adevăr elimina cele mai multe forme de acnee. [2]

Vestea proastă e că nu o pot trata, astfel că acneea are toate șansele să revină la un moment dat (și de multe ori, revin mult mai agresiv ca prima dată).

Revenind la retinozi, există două substanțe folosite în tratamentul acneei - isotretinoinul (oral) și tretinoinul (topic).

În cele mai multe cazuri de acnee, se recomandă prima variantă (isotretinoinul). Asta deși isotretinoinul ar trebui utilizat doar în cazurile mai severe, dar nu se întâmplă asta din păcate.

Ați auzit de Sotret sau Roaccutane? Ambele conțin isotretinoin ca ingredient principal.

Roaccutane Sotret pentru acnee
Cum acționează isotretinoin în acnee:
  1. Blochează glandele sebacee.
  2. Opresc complet producția de sebum.
  3. Exfoliază dramatic pielea.
  4. Usucă mucoasele.

Practic, retinoizii au un mecanism de acțiune care elimină acneea de orice fel, pentru că usucă dramatic pielea. Astfel, coșurile nu mai apar pentru că pur și simplu pielea nu mai poate produce nimic (nici măcar sebumul indispensabil sănătății tenului).

Cu alte cuvinte, retinoizii "ascund" coșurile, nu le tratează. Odată ce terminați tratamentul, acneea poate reveni oricând, deoarece nu ați tratat cauza declanșatoare.

Însă aceasta nu e nici cea mai mică problemă a retinoizilor. Principalul lor dezavantaj este că sunt printre cele mai periculoase medicamente de pe piață, producând o mulțime de reacții adverse extrem de serioase. [3]

Descuamarea pielii roaccutane
Reacțiile adverse ale retinoizilor:
  • Descuamare severă a pielii
  • Uscarea mucoaselor 
  • Diminuarea vederii (mai ales celei de noapte) [4]
  • Toxicitate hepatică
  • Dureri de cap și de spate
  • Depresie severă
  • Stări generale de rău și slăbiciune

Din păcate, acestea sunt doar câteva dintre pericolele retinoizilor. Și față de alte tratamente, unele din aceste reacții adverse apar la marea parte a utilizatorilor, nu la un procent mic.

Tocmai de aceea, suntem foarte reticenți când vine vorba de tratamentul cu retinoizi în acnee.

De cele mai multe ori, aceștia sunt prescriși doar din comoditate, pentru că par să funcționeze (în ciuda chinului pacienților cu reacțiile adverse). Însă nu sunt deloc o alternativă bună, decât dacă acneea este într-o formă extrem de severă.

PE SCURT

Retinoizii funcționează prin uscarea și descuamarea severă a pielii, eliminând astfel acneea (fără a trata cauza, însă). Efectele lor adverse sunt extrem de severe, fiind niște medicamente extrem de periculoase.

Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

ClearPores System

  • Tratează acneea din interior spre exterior
  • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

Avantajele Retinolului & Retinoizilor

De departe, cele mai mari beneficii ale retinolului și retinoizilor în acnee sunt faptul că elimină aproape orice formă de acnee.

Aceste avantaje sunt mai degrabă specifice retinoizilor, nu retinolului. Acesta din urmă nu are nici pe departe același efect, pentru că se aplică doar local.

Revenind la retinoizi și la avantajele lor - după cum am spus, aceștia nu tratează acneea. Motivele sunt foarte simple și au la bază mecanismul de acțiune al acestora. 

coșuri și acnee
De ce retinoizii nu tratează acneea:
  1. Nu au niciun efect asupra cauzei sau problemei declanșatoare.
  2. Funcționează prin blocarea producției de sebum și uscarea pielii.
  3. Odată ce nu se mai folosesc, acneea poate să revină.

Așa că nici retinozii, și nici retinolul nu sunt un tratament pentru acnee, contrar a ceea ce se spune.

Tocmai de aceea, foarte mulți oameni se plâng ca acneea le-a revenit la ceva timp după ce au renunțat la aceștia. În foarte multe cazuri, a revenit într-o formă mai agresivă decât înainte, ceea ce e cu adevărat înspăimântător.

Dar hai să lăsăm partea negativă la o parte, pentru că vom vorbi despre ea puțin mai târziu. În schimb, hai să ne concentrăm specific pe beneficiile retinoizilor (mai puțin a retinolului, pentru că nu sunt la fel de majore).

Am spus că retinoizii elimină cele mai multe tipuri de acnee. Din acest motiv, sunt o soluție foarte bună dacă aveți o formă extrem de gravă, cum e acneea conglobată, de exemplu.

Dar acesta e singura situație în care am recomanda retinozii (bineînțeles, dacă sunt prescriși de un specialist). Însă dacă vorbim de forme de acnee care nu sunt extrem de severe și au cauze concrete, retinoizii nu sunt cea mai bună alegere.

Într-adevăr, elimină acneea foarte bine - dar vin cu multe dezavantaje extrem de grave, despre care vorbim imediat.

PE SCURT

Cel mai mare beneficiu al retinoizilor este faptul că au rezultate asupra celor mai multe forme de acnee, indiferent de cauză. Însă nu tratează problema, astfel că nu vindecă acneea cu adevărat. Pe de altă parte, beneficiile retinolului sunt mult mai limitate.

Pericolele Retinolului & Retinoizilor

După cum am spus deja, derivații de vitamina A sunt printre cele mai periculoase medicamente de pe piață, asta datorită efectelor sale lor adverse absolut groaznice.

Exact în asta stau pericolele lor - în efectele secundare, care sunt foarte diferite de cele ale altor produse anti-acnee (în sensul rău, din păcate).

Dacă alte tratamente produc reacții adverse la sub 5% din utilizatori, retinoizii le produc la aproximativ 90%. Deci aveți toate șansele să vă confruntați cu ceva dacă luați retinoizi.

Pericolele retinoizilor:
  1. În primul rând, retinoizii usucă dramatic pielea, dar și mucoasele.
  2. De aceea, duc la uscăciunea gurii, a ochilor și a tuturor celorlalte mucoase.
  3. Acest lucru se traduce prin reacții adverse foarte severe.
  4. Câteva exemple sunt descuamarea extrem de agresivă a pielii, scăderea a vederii, dureri de stomac și risc de ulcer.
  5. Din păcate, lista e mult mai lungă.

Sigur ați auzit și de riscul mare de depresie al retinoizilor, depresie cu care se confruntă foarte mulți din utilizatorii săi. [5]

De fapt, asta e chiar partea proasta a retinoziilor - faptul că efectele lor adverse apar la aproape 90 la sută, nu doar la câțiva (cum e cazul celor mai multe medicamente).

Sunt mulți oameni care ajung să întrerupă tratamentul cu retinozi pentru că pur și simplu nu pot tolera efectele adverse. Tocmai de aceea, recomandăm această clasă de medicamente doar ca ultimă instanță, dacă nu există o altă soluție și acneea este extrem de gravă.

Să nu mai vorbim și de riscul de malformații al retinoizilor, astfel că această clasă este complet interzisă în sarcină (dar și o perioadă bună înaintea/după aceasta). [6]

Referitor la retinol, acesta nu este la fel de agresiv pentru că este un tratament topic, așa că nu se absoarbe în întregul organism. Chiar și așa, retinolul este și el are și el niște efecte adverse locale destul de grave (comparativ cu alte tratamente anti-acnee aplicate local).

Altfel spus, retinolul descuamează și el pielea, exfoliază destul de tare și poate irita tenul suficient de rău. Dacă aveți și un ten cuperozic, e cu siguranță interzis, pentru că poate înrăutăți rozaceea destul de mult.

Într-adevăr, retinolul e destul de recomandat în acnee, lucru cu care nu suntem neapărat de acord. Comparativ cu retinoizii (care chiar funcționează), efectele retinolului nu se văd de cele mai multe ori (dacă vorbim de acnee, bineînțeles).

Cu siguranță că este un ingredient incredibil când vine vorba de riduri... Dar pentru acnee, lucrurile stau destul de diferit.

Având în vedere beneficiile sale destul de limitate, noi nu prea îl recomandăm în acnee pentru că nu poate să facă prea multe (nici măcar în cele mai bune cazuri).

PE SCURT

Retinozii produc niște efecte adverse absolut groaznice, motiv pentru care sunt considerate niște medicamente foarte periculoase. Retinolul este ceva mai bin tolerat, însă efectele lui anti-acneice lasă de dorit, deci nu prea se merită nici el.

Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

ClearPores System

  • Tratează acneea din interior spre exterior
  • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

Verdict: Funcționează Retinolul & Retinoizii?

Răspuns scurt: Parțial, da - în special dacă vorbim de retinoizi.

Retinolul nu are niște beneficii semnficative, deși este deseori recomandat pentru descuamarea și exfolierea pe care o produce. Dar nu are prea mare efect strict asupra coșurilor.

Pe de altă parte, retinoizii pot într-adevăr elimina cam orice formă de acnee, însă vin cu un preț - niște probleme de sănătate destul de serioase. Acestea includ diminuarea vederii, depresie sau ulcer gastric (dar și multe altele).

Partea proastă e că aceste efecte adverse apar la marea parte din oameni, nu la un procent mic. Iar după părerea noastră, nu se merită să vă riscați sănătatea pentru a scăpa (temporar) de acnee, mai ales când există multe alte soluții.

  1. Retinoizii nu tratează cauza acneei.
  2. Tot ce fac este să usuce drastic pielea, astfel că aceasta nu mai poate produce coșuri.
  3. Din acest motiv, acneea reapare deseori la oprirea administrării.
  4. În multe cazuri, este chiar mai agresivă decât înainte.
Hipotiroidismul poate duce la uscarea excesivă a pielii

O variantă mult mai bună la retinoizi ar fi să identificați problema ce stă la baza acneei voastre, pentru a ști ce să tratați. Analizele de sânge că pot ajuta să depistați cauza acneei și odată ce faceți asta, puteți începe să o tratați corect, de la sursă.

Pe de altă parte, retinoizii nu au niciun efect asupra cauzei acneei, astfel că nu sunt un tratament în adevăratul sens al cuvântului.

Tocmai de aceea, sfatul nostru este să îi evitați pe cât posibil (evident, dacă nu aveți o acnee extrem de gravă).

Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

ClearPores System

  • Format din 3 produse pe bază de plante
  • Tratează cauzele interne ale acneei
  • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 2000 recenzii pozitive de la utilizatori
  • 67 zile garanție 

Surse & Referințe Științifice:

[1] Efectele retinoizilor topici asupra acneei și a hiperpigmentării post-inflamatorie, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8776661/

[2] Isotretinoinul în tratamentul acneei vulgare, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3970835/

[3] Reacțiile secundare ale terapiei cu isotretinoin, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9180136/

[4] Problemele de vedere nocturnă induse de isotretinoin, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4533586/

[5] Efectele neuro-psihiatrice ale isotretinoinului, https://www.sciencedirect.com/science/S2666915321001566

[7] Sarcina și terapia cu isotretinoin, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3602257/

Farm. Oltea Roman

Despre Autor

Oltea Roman este fondatoarea brandului Suplimentis, pe care l-a creat în anul 2022, ca răspuns la lipsa evidentă de informație medicală corectă în mediul online.

Are o experiență vastă în domeniul farmaceutic, mai ales în analiza și crearea produselor farmaceutice (fie că sunt suplimente alimentare sau produse cosmetice).

După absolvirea facultății de farmacie, a urmat mai multe cursuri de formare postuniversitară pe piața americană, specializându-se în alopecie și anti-aging.

Rolul său principal în echipa Suplimentis este de a coordona activitatea, de a verifica acuratețea informațiilor și de a se asigura că articolele scrise sunt ușor de înțeles și accesibile tuturor categoriilor sociale.


ETICHETE

cremă cu retinol acnee, retinoizi acnee, retinoizi pentru acnee, retinol acnee, retinol acnee păreri, retinol pentru acnee


Articole similare

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>