Ulei de neem pentru acnee – Merită banii?

✔ Autor: Sara Nica
✅ Verificare medicală: Farm. Oltea Roman

Vreți să începeți să folosiți ulei de neem pentru acnee? Poate nu sunteți siguri cât de eficient este...

Ei bine, ați venit la locul potrivit - sau mai bine spus, la articolul potrivit. 

În cele ce urmează vă vom dezvălui secretul din spatele uleiului de neem:

  • cât de eficient este acesta în lupta cu acneea
  • ce alte avantaje și dezavantaje are
  • cum se folosește cel mai corect

Așa că haideți să vedem dacă uleiul de neem poate fi inclus în lista remediilor naturale pentru coșuri.

PS: Dacă vreți un răspuns rapid, capitolul "Rezumat" de mai jos vă explică pe scurt dacă uleiul de neem chiar poate să trateze acneea.

Rezumat

Ulei de neem pentru acnee

Uleiul de neem este unul dintre cele mai populare uleiuri vegetale pentru acnee și probleme de piele. Chiar dacă nu este atât de cunoscut, este totuși utilizat destul de frecvent.

Însă se merită să folosiți ulei de neem pentru acnee? Este eficient împotriva coșurilor sau nu își merită banii?

Ei bine, răspunsul e cât se poate de simplu.

Uleiul de neem poate îmbunătăți aspectul pielii, mai ales dacă vă confruntați cu o acnee de origine bacteriană (ușoară sau moderată). Însă nu poate trata cauza declanșatoare a sa.

Cu alte cuvinte, uleiul de neem are avantaje, dar nu e perfect:

  • este antimicrobian, dar are un efect limitat
  • ajută la reglarea cantității de sebum, dar poate provoca iritații
  • are un efect antiinflamator, dar poate cauza reacții alergice
  • hidratează pielea, dar nu are prea multe studiile clinice

Principalul dezavantaj al acestui ulei este efectul său slab. Asta pentru că nu funcționează în cazul tuturor tipurilor de acnee.

De aceea, nu recomandăm uleiul de neem ca singurul tratament pentru acnee, deoarece se prea poate ca efectul pe care îl așteptați să nu apară.

În schimb, îl puteți combina cu alte produse mai puternice pentru acnee.

Nu ne înțelegeți greșit - nu vă recomandăm tratamente foarte tari (cum e Roaccutane), ce vă pot pune viața în pericol.

Tot ce vrem să spunem e că există suficiente alternative mai naturale ce au un efect mult mai puternic.

Noi vă recomandă setul de 3 produse ClearPores System. Acesta nu numai că funcționează, dar poate trata cauza acneei (ceea ce nu putem spune despre uleiul de neem). 

Pe lângă asta, ClearPores System este special conceput pentru a trata acneea atât din interior, cât și din exterior. Acesta este și motivul pentru care efectul său este atât rapid, cât și de durată. 

Dacă vreți să vă tratați cu adevărat acneea, nu vă bazați numai pe uleiul de neem - ci folosiți-l în combinație cu alte remedii sau tratamente mai puternice.

Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

ClearPores System

  • Tratează acneea din interior spre exterior
  • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

Cum Se Folosește Uleiul De Neem?

Înainte de a-l analiza în profunzime, haideți să descoperim ce este acest ulei și cum se poate folosi pentru tratarea acneei.

Uleiul de neem nu este foarte cunoscut, după cum probabil știți deja. Dar chiar și așa, acest ulei este folosit de mulți ani pentru diverse scopuri, inclusiv pentru a scăpa de coșuri.

Numele său vine de la copacul de neem din India, fiind preparat din fructele și semințele copacului de acestuia. 

Pe lângă faptul că uleiul de neem se folosește pentru coșuri, acesta mai are și alte întrebuințări ce nu vizează neapărat sănătatea tenului. De exemplu, este folosit și ca insecticid. 

Însă nu despre proprietățile insectifuge ale uleiului de neem vom vorbi astăzi. În schimb, vom vedea cât de mult vă poate ajuta în lupta cu acneea.

Tocmai de aceea, hai să vedem cum ar trebui să îl folosiți corect în acest scop.

Cum să folosiți uleiul de neem pentru acnee:
  1. Asigurați-vă că tenul este curat și uscat.
  2. Înainte de a-l folosi pentru prima dată, faceți un test de sensibilitate pentru a fi siguri că nu sunteți alergici la el.
  3. Aplicați uleiui pe ten în cantități moderate (dacă suportați mirosul) sau diluați-l cu ajutorul unui ulei purtător.

Uleiul de neem se folosește numai extern, nu și intern. Din punct de vedere al consistenței, este foarte asemănător uleiului de cocos, ceea ce înseamnă că se poate și solidifica la rece.

În cazul în care se întâmplă asta, trebuie doar să îl încălziți treptat (la temperaturi moderate). 

Dar oricât de bun ar fi uleiul de neem pentru acnee (ceea ce vom afla în cele ce urmează), acesta nu trebuie să înlocuiască tratamentul pe care vi l-a prescris medicul dermatolog. 

Acestea fiind spuse, haideți să vedem ce avantaje, dar și dezavantaje are acest ulei și cât de eficient este acesta în tratarea acneei. 

PE SCURT

Ca multe alte uleiuri esențiale, cel de neam nu e foarte greu de utilizat. Trebuie doar să știți că se folosește exclusiv extern și se diluează corespunzător.

E-Book Gratuit: 

"Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"

Avantajul #1: Este Antimicrobian

Principalul avantaj al uleiului de neem este acela că are un efect antimicrobian.

Asta înseamnă că acesta poate contribui la reducerea bacteriilor și a altor microorganisme dăunătoare pielii. [1]

De aceea se și folosește uleiul de neem pentru tratarea acneei. După cum probabil știți, acneea poate avea diverse cauze. Printre acestea se numără și excesul de bacterii, iar acneea provocată de acestea se numește acnee bacteriană.

Cum puteți ști dacă acneea de care suferiți este produsă de bacterii? Ei bine, există unele semne ce vă pot indica asta. Iată câteva dintre ele:

  • leziuni variate (comedoane, papule, pustule, etc.)
  • localizare în principal în zona T a feței
  • rezistența la anumite tratamente pentru acnee

Pentru a trata o acnee bacteriană, aveți nevoie de un remediu ce poate neutraliza bacteriile. Dar care sunt acele bacterii ce pot influența apariția acneei? Haideți să vedem!

Bacterii cauzatoare de acnee
Bacteriile ce cauzează acnee:
  • Propionibacterium acnes (P. acnes)
  • Staphylococcus aureus (mai rar)

P. acnes este cea care cauzează de obicei acneea bacteriană. Staphylococcus aureus provoacă acneea mai rar, dar atunci când o face, formele sunt mai severe. 

Ambele bacterii se află în mod normal pe suprafața pielii. Problema intervine când acestea încep să se înmulțească excesiv. Atunci se prea poate ca pe tenul vostru să apară coșuri.

Dacă suspectați că suferiți de o acnee bacteriană, uleiul de neem s-ar putea să elimine din bacterii și automat, din simptomele asociate cu acneea bacteriană. 

Însă cum am spus deja, acest ulei nu trebuie să înlocuiască un tratament adecvat pentru acnee. Dacă vreți să-l folosiți - o puteți face, dar el este mai degrabă un remediu adjuvant decât un tratament propriu-zis.

PE SCURT

Unul dintre cele mai importante avantaje ale uleiului de neem este efectul său antimicrobian. Cu alte cuvinte, acesta poate ajuta la reducerea numărului de bacterii ce cauzează acneea. 

Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

ClearPores System

  • Tratează acneea din interior spre exterior
  • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

Avantajul #2: Reglează Sebumul

Sebumul este un alt factor ce poate contribui la apariția acneei. Mai bine spus, sebumul în exces duce la formarea coșurilor.

Ei bine, un ten încărcat de sebum este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Asta pentru că o cantitate prea mare de sebum favorizează înmulțirea în exces a bacteriilor.

De aceea, este foarte important să țineți sub control cantitatea de sebum ce se află pe suprafața tenului vostru, mai ales dacă vă confruntați deja cu acneea.

Cum vă ajută uleiul de neem în acest sens? Ei bine, haideți să aflăm!

Beneficiile uleiul de neem:
  • ajută la reglarea cantității de sebum secretată de organism
  • previne înfudarea poriilor
  • previne apariția acneei

Totuși, persoanele ce au un ten gras sunt mai predispuse la a dezvolta acnee? Într-adevăr, așa este. Însă, uleiul de neem sau alte măști naturale vă pot ajuta să mai reduceți din acel exces de sebumul.

Așa cum am spus, un nivel de sebum mai mic înseamnă porii nu se mai înfundă, iar coșurile nu se mai formează. Deci uleiul de neem nu este bun doar pentru sănătatea tenului, ci și pentru prevenirea formării acneei.

Așadar, pe lângă alte substanțe ce pot regla sebumul de pe ten, și uleiul de neem este un candidat important la acest capitol. Îl puteți testa oricând, fără însă a-l folosi ca singurul remediu pentru acnee.

PE SCURT

Sebumul în exces este unul dintre factorii ce poate contribui la formarea coșurilor, iar uleiul de neem poate ajuta la reglarea acestui sebum. De aceea, acest ulei poate fi folosit ca remediu pentru acnee.

Avantajul #3: Reduce Inflamația

Inflamația apare în cazul multor afecțiuni ale pielii, inclusiv în cazul acneei.  Așa că pe lângă toate celelalte simptome, se prea poate să aveți parte și de inflamație.

Atunci când apare, aceasta este însoțită de alte simptome precum:

  • roșeață
  • iritație
  • durere

Vestea bună e că uleiul de neem, pe lângă celelalte avantaje, poate reduce și inflamația.Dacă vreți să beneficiați de acest avantaj al său, tot ce trebuie să faceți este să îl aplicați pe suprafața afectată. 

Bineînțeles, acneea nu va dispărea cu totul după ce folosiți uleiul de neem. Acesta vă poate ajuta cu inflamația, dar nu să scăpați definitiv de această problemă.

Deci nu uitați să îl folosiți în combinație cu alte produse pentru acnee, fie că vorbim de plante sau alte remedii naturale.

PE SCURT

Încă un avantaj al uleiului de neem este că poate reduce inflamația apărută odată cu acneea. Însă, pentru un efect mai bun, acesta ar trebui folosit alături de alte produse mai puternice. 

Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

ClearPores System

  • Tratează acneea din interior spre exterior
  • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

Avantajul #4: Hidratează Pielea

Credeți că hidratarea este importantă pentru sănătatea pielii?

Ei bine, hidratarea este cu siguranță esențială pentru a avea un ten sănătos. De aceea, noi recomandăm și celor care se confruntă cu acneea să se asigure că pielea lor este în permanență hidratată. 

Unul dintre remediile ce vă pot ajuta în acest sens este uleiul de neem. Acesta nu numai că hidratează, dar și protejează împotriva factorilor nocivi din exterior.

Uleiul de neem poate face acest lucru datorită vitaminelor și grăsimilor sănătoase pe care le conține:

  • acizi grași esențiali
  • vitamina C
  • vitamina E
  • carotenoizi

Toate acestea sunt benefice pielii  și o ajută să își păstreze elasticitatea. Mai mult decât atât, prin faptul că hidratează pielea, uleiul de neem protejează și tenul cu probleme, cum este tenul acneic. 

Deci nu uitați că hidratarea este benefică atât tenului normal, cât și celui acneic. Așa că păstrați-vă tenul hidratat. 

PE SCURT

 Datorită grăsimilor și vitaminelor ce le conține, uleiul de neem poate contribui la hidratarea pielii. Atât tenul sănătos, cât și tenul acneic au nevoie de hidratare, așa că este recomandat să folosiți un produs ce vă poate ajuta în acest sens.

E-Book Gratuit: 

"Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"

Dezavantajul #1: Efect Limitat

Uleiul de neem, la fel ca alte produse pentru acnee, are avantajele și dezavantajele sale. 

Dacă până acum am vorbit despre beneficiile sale, a venit timpul să vorbim și despre dezavantajele cu care vine la pachet. 

Un prim dezavantaj este efectul său limitat (sau slab, dacă vreți să spunem lucrurilor pe nume).

Cu alte cuvinte, funcționează mai bine în cazul acneei bacteriene (datorită efectului său antimicrobian), dar nu este foarte eficient în cazul celorlalte tipuri de acnee.

Mai mult decât atât, uleiul de neem nu poate trata cauza acneei, ci eventual reduce din simptome. După cum probabil știți deja, acneea poate fi cauzată de mai mulți factori. Iată câțiva dintre ei.

Acnee pe frunte
Cauze ale acneei:
  •  excesul de hormoni
  • înmulțirea exagerată a bacteriilor
  • cosmeticele nepotrivite
  • anumite alimente

Probabil că în cazul unei acnee bacteriene ușoare sau moderate, uleiul de neem va putea să vă ajute. Dar nici în aceste două cazuri nu putem garanta 100% că va fi foarte eficient. 

Dacă acneea cu care vă confruntați are o altă cauză, atunci cel mai probabil uleiul de neem va putea doar să amelioreze anumite simptome (în cel mai bun caz). 

Cum puteți ști cu ce fel de acnee vă confruntați? Medicul dermatolog vă poate lămuri cu privire la acest aspect, dar puteți face și un set de analize care vă pot indica aproximativ unde este problema.

De asemenea, noi recomandăm combinarea uleiului de neem alături de alte produse pentru acnee (asta dacă vreți să-l folosiți). În acest fel, efectul final ar fi mai puternic.

PE SCURT

Unul dintre primele dezavantaje ale uleiului de neem este efectul său slab. Acesta nu funcționează în toate cazurile de acnee și nu îi poate trata cauza, ci mai degrabă reduce din simptome.

Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

ClearPores System

  • Tratează acneea din interior spre exterior
  • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

Dezavantajul #2: Iritație

Uleiul de neem este un ulei destul de puternic. Fiind concentrat, acesta poate provoca iritație în cazul persoanelor cu un ten mai sensibil.

Gradul de sensibilitate al pielii depinde și de cât de severă este acneea votastră. De aceea, cel mai bine ar fi să folosiți uleiul de neem cu precauție, mai ales dacă suferiți de o formă severă.

Cum se manifestă iritația cauzată de uleiul de neem? Ei bine, există câteva simptome la care ar trebui să fiți atenți.

Ulei de neem pentru acnee
Semne ale iritației provocate de uleiul de neem:
  • roșeață
  • mâncărime
  • uscăciune a pielii
  • descumare sau cojirea pielii

După cum probabil știți deja, uleiul de neem ar trebui să vă hidrateze pielea. Așa că dacă observați că efectul său este diametral opus, cel mai bine ar fi să nu îl mai folosiți.

Iritația nu este normală, ci este unul dintre efectele adverse ale acestui uleiului și poate apărea tocmai din cauza concentrației sale crescute.

Așa că fiți atenți la felul în care tenul vostru reacționează la el și nu îl mai aplicați dacă observați că nu vă face bine. Cu siguranță nu vă doriți ca tenul vostru deja iritat să devină și mai iritat, nu-i așa?

PE SCURT

Uleiul de neem poate provoca și iritații, mai ales în cazul persoanelor cu un ten mai sensibil. De aceea trebuie folosit cu precauție, îndeosebi dacă  sunteți mai susceptibil la iritații la uleiuri esențiale.

Dezavantajul #3: Reacții Alergice

Pe lângă celelalte dezavantaje, uleiul de neam poate provoca și reacții alergice.

Bineînțeles, și în acest caz persoanele cu un risc crescut sunt cele care au un ten mai sensibil sau care au mai experimentat reacții alergice. 

De aceea, dacă este prima dată când folosiți uleiul de neem, cel mai bine ar fi să faceți un test de sensibilitate. 

În ce constă acest test de sensibilitate? Ei bine, acest test (sau „patch test”) este foarte simplu de realizat și acasă. Tot ce trebuie să faceți este să urmați acești pași:

  1. Aplicați ulei de neem pe o porțiune mică de piele (preferabil nu pe față).
  2. Observați cum reacționează organismul vostru după câteva ore (chiar 24).
  3. Dacă nu apar semne ale unei reacții alergice (roșeață, mâncărime, erupții cutanate), puteți să-l folosiți fără griji.
  4. În schimb, dacă observați orice simptom de acest gen, este mai bine să-l evitați.

Dacă uleiul de neem vă provoacă anumite reacții alergice, cel mai bine ar fi să îl înlocuiți cu alt ulei la care nu sunteți alergici. Uleiul de tea tree ar putea fi o alegere bună, deoarece are beneficii similare.

Dacă însă totul este în regulă, puteți aplica uleiul de neem pe suprafața tenului, fără a vă aștepta ca acesta să facă minuni.

Pentru a avea rezultate mai bune, sfatul nostru este să folosiți oricum și un alt produs pentru acnee.

PE SCURT

Uleiul de neem poate provoca și reacții alergice. De aceea, dacă nu l-ați mai folosit până acum, faceți un test de sensibilitate (pentru a vedea dacă nu sunteți alergici).

Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

ClearPores System

  • Tratează acneea din interior spre exterior
  • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

Dezavantajul #4: Studii Clinice Puține

Pentru a demonstra eficacitatea unui produs, se realizează diverse studii clinice asupra sa (așa cum probabil ați aflat deja). 

Ei bine, în cazul uleiului de neem studiile clinice sunt puține. Asta înseamnă că nu se cunoaște încă cu exactitate eficacitatea sa pentru acnee.

Care este totuși concluzia studiilor existente? Iată un scurt rezumat:

Totuși, pentru a stabili cât de eficient este uleiul de neem, trebuie făcute mult mai multe investigații. La momentul actual, studiile clinice existente nu sunt suficiente pentru a vedea cât de bine funcționează împotriva coșurilor.

De aceea, ce vă putem spune este că uleiul de neem poate avea rezultate bune în ameliorarea coșurilor, dar din studiile existe reise că nu le poate trata definitiv

PE SCURT

Studiile clinice care vorbesc despre eficiența uleiului de neem în acnee sunt puține. De aceea, nu se cunoaște cu exactitate cât de bine funcționează acesta în acest scop.

E-Book Gratuit: 

"Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"

Verdict: Uleiul De Neem Poate Trata Acneea?

Răspuns scurt: Nu chiar...

Uleiul de neem poate avea efecte bune în cazul anumitor tipuri de acnee, cum este acneea bacteriană ușoară și moderată. Însă nu poate trata formele mai severe de acnee și nici pe cele care au alte cauze. 

Așa cum am arătat, acneea poate apărea din diverse cauze, iar uleiul de neem mai degrabă reduce simptomele decât să trateze aceste cauze. Mai mult, nici nu funcționează în cazul tuturor.

Cu alte cuvinte - uleiul de neem atât avantaje, cât și dezavantaje:

  1. Este antimicrobian, dar unul destul de slab.
  2. Scade producția sebumului, dar poate provoca iritații.
  3. Poate ameliora inflamația, dar este și alergizant.
  4. Hidratează pielea, dar nu are prea multe studiile clinice.
ulei de neem pentru reducerea coșurilor

După cum puteți observa, nu există un produs care să aibă numai avantaje, iar uleiul de neam nu face excepție. Deci voi decideți dacă se merită sau nu să îl folosiți pentru acnee.

Însă chiar dacă o faceți, recomandarea noastră este să nu vă bazați numai pe el. Asta pentru că uleiul de neem nu este suficient de puternic pentru a o trata complet, mai ales dacă forma cu care vă confruntați este una mai severă. 

Produsul pe care vi-l recomandăm noi este de fapt un set de 3 produse și se numeste ClearPores System.

Spre deosebire de uleiul de neem, ClearPores System chiar funcționează și o face foarte bine. În plus, poate trata majoritatea tipurilor de acnee și acționează asupra cauzei (nu numai asupra simptomelor).

De aceea, recomandarea noastră #1 este ClearPores System. Dacă însă vreți să încercați și uleiul de neem - o puteți face, dar în combinație cu alt produs pentru acnee.

Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

ClearPores System

  • Format din 3 produse pe bază de plante
  • Tratează cauzele interne ale acneei
  • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 2000 recenzii pozitive de la utilizatori
  • 67 zile garanție 

Surse & Referințe Științifice:

[1] Formularea și caracterizarea uleiului de neem soild in tratarea topică a acneei, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2221618913601444

[2] Potențialul mecanism de acțiune al uleiului de neem împotriva acneei vulgare, https://www.mdpi.com/1420-3049/28/6/2849

Sara Nica

Despre Autor

Sara Nica este autor în cadrul echipei Suplimentis și este pasionată de cercetare, în special pe nișa de sănătate. Domeniile sale de bază includ cosmetologia, sănătatea pielii și a părului, dar și remediile naturiste. Este întotdeauna la curent cu noutățile ce apar în domeniul medical, făcându-le cât mai accesibile și ușor de înțeles cititorilor noștri.


ETICHETE

cât de bine funcționează uleiul de neem, ulei de neem pentru acnee, ulei de neem pentru reducerea coșurilor


Articole similare

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>