Vitamina A Pentru Acnee – Are Vreun Beneficiu?

✔ Autor: Sara Nica
✅ Verificare medicală: Farm. Oltea Roman

Cât de bună e vitamina A pentru acnee? Merită să folosiți derivații săi pentru a scăpa de coșuri?

Haideți să analizăm în detaliu avantajele și pericolele utilizării vitaminei A pentru acnee:

  • cum se folosește vitamina A pentru coșuri
  • sub ce forme se găsește (derivați)
  • la ce pericole vă poate expune

Deci haideți să vedem cât de eficientă este vitamina A în lupta împotriva coșurilor și cum puteți beneficia de pe urma avantajelor ei.

PS: Dacă vreți un răspuns rapid, capitolul "Rezumat" de mai jos vă explică pe scurt dacă vitamina A chiar poate să trateze acneea.

Rezumat

Vitamina A pentru acnee

Cât de eficientă este vitamina A pentru acnee? Sigur știți că derivații acestei vitaminei sunt deseori folosiți pentru coșuri.

Pe scurt, vitamina A se găsește sub două forme:

  1. Vitamina A preformată (retinolul și retinoizii)
  2. Provitamina A (sau vitamina A alimentară)

Dintre acestea, cei mai eficienți sunt retinoizii, categorie din care fac parte isotreninoinul și tretinoinul. Însă cum e de așteptat, aceștia provoacă și foarte multe efecte adverse (extrem de severe). 

Deși vitamina A (cu toate formele sale) are câteva avantaje, dezavantajele sunt mult mai numeroase (mai ales dacă vorbim de retinoizi).

Iată (pe scurt) care sunt motivele de îngrijorare:

  • pot regla secreția de sebum, dar nu tratează deloc cauza acneei
  • exfoliază dramatic pielea (ducând la descuamare severă în 90% din cazuri)
  • pot într-adevăr vindeca acneea, dar afectează pielea destul de rău
  • vin la pachet cu multe alte efecte secundare (diminuarea vederii, depresie, probleme de ficat, etc.)
  • în cele mai multe cazuri, pot irita și sensibiliza pielea

După cum puteți observa, pericolele vitaminei A sunt mult mai multe decât beneficiile. Mai mult, efectele adverse provocate de retinoizi sunt extrem de periculoase (și de frecvente). Din acest motiv, noi nu recomandăm acest tratament decât ca ultimă soluție pentru acnee.

Dacă însă aveți o acnee ușoară spre moderată, cel mai bine ar fi să încercați alte tratamente, care sunt și eficiente, și mult mai sigure.

Un astfel de tratament pentru acnee este și setul ClearPores System:

  1. Nu numai că este eficient, dar și acționează rapid asupra coșurilor.
  2. Față de vitamina A, poate trata cauza acneei.
  3. Totodată, are efect asupra celor mai multe tipuri de acnee.
  4. Are un mecanism de acțiune variat, ce acționează asupra mai multor cauze. 

Fiind un produs bazat pe ingrediente naturale, ClearPores System nu provoacă efecte adverse semnificative. Dimpotrivă, cei peste 2000 de utilizatori ai săi au fost foarte mulțumiți de rezultatele sale.

De aceea, noi considerăm ClearPores System o alternativă mult mai bună la retinoizi sau la derivații de vitamina A în general.

Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

ClearPores System

  • Tratează acneea din interior spre exterior
  • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

Cum Se Folosește Vitamina A În Acnee?

La fel ca alte vitamine, vitamina A are un rol esențial în menținerea sănătății pielii (și nu numai).

Se știe că vitamina A este utilă și altor părți ale corpului, cum sunt ochii, oasele sau alte țesuturi. Deci organismul uman are nevoie de vitamina A pentru a funcționa cât mai bine. Tocmai de aceea, este unul din cei mai importanți nutrienți.

Însă asta nu e tot. Când vine vorba de acnee, Vitamina A este într-adevăr eficientă. Există mai multe forme în care se găsește, dar 2 dintre ele sunt de departe cele mai populare.

Vitamina A pentru acnee
Formele vitaminei A:
  1. Vitamina A preformată (retinozii + retinolul)
  2. Provitamina A (vitamina A alimentară)

Cum se diferențiază acestea două?

Ei bine, în prima categorie (a vitaminei A preformate), intră retinolul și retinoizii. Probabil ați auzit deja de retinol, pentru că e un ingredient foarte popular în produsele anti-aging. Pe de altă parte, retinozii sunt folosiți predominant în acnee.

Pe lângă retinol și retinozi, vitamina A se poate găsi și sub formă de provitamina A (în special beta-caroten), care este de fapt varianta pe care o luăm din alimente.

Practic, și prin alimentație putem obține doza de vitamina A pentru necesarul zilnic. Evident, nu prea avem cum să luăm o doză suficient de mare de vitamina A doar din alimentație. Tocmai de aceea, o dietă bogată în vitamina A nu vă va ajuta prea mult dacă vă confruntați deja cu acneea.

De ce este important să știți acest lucru? E simplu. Pentru a trata acneea, se folosesc (în principal) anumite forme de vitamina A, adică predominant retinoizii. 

Aceștia se diferențiază și prin efectul pe care îl au, așa că în continuare, vom analiza mai în detaliu fiecare formă de vitamina A despre care am vorbit.

Discuția despre această vitamină este mai complexă decât credeați la început, nu-i așa? Tocmai de aceea este necesar să mai aprofundăm lucrurile!

PE SCURT

Vitamina A este una dintre nutrienții esențiali pentru sănătatea pielii și a altor țesuturi din organism. Aceasta se găsește sub două forme: vitamina A preformată și provitamina A. 

Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

ClearPores System

  • Tratează acneea din interior spre exterior
  • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

Retinoizii & Acneea

Haideți să discutăm despre prima formă a vitaminei A și anume - vitamina A preformată. Deja am spus că din această categorie fac parte retinolul și retinoizii.

Retinolul nu se folosește foarte des pentru tratarea acneei. Sau mai bine spus, noi nu îl recomandăm neapărat, pentru că rezultatele sale lasă de dorit.

În schimb, retinolul este bine-cunoscut pentru beneficiile sale anti-aging (sau anti-îmbătrânire), categorie unde nu prea are rivali. De aceea, este deseori folosit ca ingredient în cremele împotriva ridurilor.

Când vine vorba de tratarea acneei, vitamina A se utilizează cel mai des sub formă de retinoizi. Produsele cu retinoizi se găsesc sub două forme:

  • creme sau loțiuni cu aplicare topică (RetinAl, Tretinoin, etc.)
  • medicamente ce se administrează oral (Sotret sau Roaccutane)

Așadar, iată cei mai cunoscuți retinoizi ce se folosesc pentru tratarea coșurilor.

Retinoizi pentru acnee
Retinoizi ce se folosesc în acnee:
  • isotretinoin (oral)
  • tretinoin (topic) [1]

Dar de ce se folosesc tocmai aceste două substanțe (și nu altele)? Răspunsul este cât se poate de simplu - au un efect direct.

Isotretinoinul este de cele mai multe ori administrat oral și este mult mai puternic, în timp ce tretinoinul se folosește topic. Din acest motiv, efectul său nu este atât de tare și are rezultate mai bune în formele mai ușoare de acnee, cum sunt cea comedoniană sau non-inflamatorie.

În realitate însă, tretinoinul se folosește destul de rar pentru acnee. Asta pentru că beneficiile sale sunt relativ puține față de toate efectele adverse ce pot apărea: 

  1. Pe piață există suficiente produse eficiente pentru comedoane sau coșuri neinflamate
  2. Aceste alternative nu vin cu niciun fel de riscuri mari.
  3. Ar fi absurd să folosiți tretinoin și să vă expuneți unor reacții adverse foarte severe.
  4. În schimb, puteți obține aceleași rezultate cu produse mult mai sigure.

Isotretinoinul, pe de altă parte, se folosește prea des pentru tratarea acneei (după părerea noastră). Asta pentru că are o grămadă de efecte adverse extrem de severe (mult mai severe decât cele ale tretinoinului). Dar vom discuta mai pe larg despre ele puțin mai târziu.

Rețineți totuși că retinoizii nu sunt mereu cea mai bună soluție în ceea ce privește acneea. Asta pentru că efectele lor adverse depășesc cu mult beneficiile, așa cum vom vedea în cele ce urmează.

Însă cei mai mulți oameni fie nu știu asta, fie nu li se explică și ajung să se chinuie cu retinoizii când ar putea scăpa complet de acnee mult mai ușor. Dacă acesta e și cazul vostru, vă sărim în ajutor cu ședințe online, unde vă ajutăm să scăpați de acnee identificându-i și tratându-i cauza declanșatoare

Până atunci însă, haideți să discutăm puțin și despre cea de-a doua formă sub care se găsește vitamina A și anume, provitamina A.

PE SCURT

Retinoizii sunt cea mai comună formă de vitamina A folosită pentru tratarea acneei. Aceștia se găsesc fie sub formă de pastile (isotretinoinul), fie sub formă de creme (tretinoinul). Ambele versiuni au niște efecte adverse extrem de înspăimântătoare.

E-Book Gratuit: 

"Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"

Vitamina A Alimentară & Acneea

Ce vrem să spunem prin vitamina A alimentară? De ce am numit-o așa?

Vitamina A alimentară nu este altceva decât provitamina A pe care am menționat-o deja. Am numit-o și vitamina A alimentară deoarece se obține prin consumul de alimente, nu prin folosirea unor creme sau suplimente.

Cu alte cuvinte, organismul ia din alimentele pe care le consumați vitamina A de care are nevoie. 

Aceasta însă, nu are un efect atât de direct precum retinoizii, de aceea nici nu este foarte benefică dacă vorbim de acnee. [2] Cum am spus deja, nu prea avem cum să luăm o doză foarte mare de vitamina A oricât de sănătos am mânca, iar doza necesară pentru tratarea acneei este mult mai mare.

Totuși, vitamina A alimentară poate fi utilă pentru piele tocmai pentru că este naturală și promovează o alimentație sănătoasă, nu una periculoasă.

Alimente bogate în vitamina A
Alimente bogate în vitamina A:
  • peștele gras
  • ouăle
  • morcovii
  • cartofii dulci
  • dovleacul
  • spanacul și broccoli

Și lista poate continua...

Ideea principală pe care ar trebui să o rețineți este aceasta: provitamina A este cea mai naturală și sigură formă de vitamina A. Deși aceasta nu are un efect atât de direct precum retinoizii, ea  contribuie la sănătatea pielii, chiar dacă vorbim despre tenul acneic.

Așa că încercați să includeți în alimentația voastră alimentele ce conțin vitamina A. Ce beneficii veți avea? Despre asta vom discuta imediat, însă ceea ce vă putem spune este că o alimentați sănătoasă este benefică atât pentru tenul vostru, cât și pentru corpul vostru. 

PE SCURT

Vitamina A alimentară este de fapt provitamina A, pe care organismul o obține prin procesarea alimentelor pe care le consumați. Aceasta nu are un efect atât de direct asupra coșurilor precum retinoizii, dar poate fi benefică tenului la modul general.

Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

ClearPores System

  • Tratează acneea din interior spre exterior
  • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

Beneficiile & Limitările Vitaminei A În Acnee 

Care produs pentru acnee este perfect? Fără cusur? Niciunul, nu-i așa?

Ei bine, nici vitamina A nu are doar avantaje, dimpotrivă. Aceasta are atât beneficii, cât și dezavantaje, de aceea este important să le analizăm și să le punem în balanță. Cum altfel veți putea decide dacă vitamina A este sau nu ceea ce aveți nevoie?

Așa că haideți să vedem care sunt beneficiile oferite de vitamina A pentru acnee, dar și care sunt limitările acesteia. Numai așa veți putea lua o decizie corectă și informată.

Noi vă spunem din start că dezavantajele sale depășesc beneficiile, așa că nu recomandăm folosirea derivaților de vitamina A (decât dacă îi luați direct din alimentație, caz în care nu vă pot face rău).

Dar haideți să o luăm de la început și să vedem partea bună a vitaminei A când vine vorba de acnee.

Beneficiul #1: Reglează Sebumul

Poate principalul beneficiu al vitaminei A este acela că reglează producția de sebum.

Care dintre formele vitaminei A prezentate anterior este responsabilă pentru acest avantaj?

Retinoiizii (în mod special isotretinoinul) sunt cei care contribuie la reglarea sau (mai bine spus) la reducerea producției de sebum din organism. [3]

Retinoizii și producția de sebum:
  1. Usucă toate glandele sebacee din organism (în proporție de 90%).
  2. Glandele sebacee de la nivelul pielii sunt și ele afectate.
  3. Odată ce acestea sunt blocate, sebumul se secretă în cantități extrem de mici.
  4. În acest fel, coșurile încep să dispară.
  5. Totuși, uscarea glandelor sebacee usucă dramatic organismul și duce la niște efecte adverse foarte urâte.

Adevărul e că nici sebumul în exces nu este benefic tenului vostru, dimpotrivă. O cantitate prea mare de sebum înfundă porii, ceea ce poate duce la formarea comedoanelor și a coșurilor.

Mai mult, un ten prea gras este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.

De fapt, înmulțirea excesivă a bacteriilor este una dintre cauzele apariției acneei atât în rândul adulților, cât și a adolescenților.

Bacterii cauzatoare de acnee
Bacterii cauzatoare de acnee:
  • Propionibacterium acnes (Cutibacterium acnes)
  • Staphylococcus epidermidis

P. acnes este cea mai comună bacterie care contribuie la formarea coșurilor. Aceasta se află de obicei pe suprafața pielii, iar odată cu creșterea masivă a producției de sebum, se înmulțește excesiv și poate duce la apariția acneei.

Pe de altă parte, bacteria Staphylococcus epidermidis nu contribuie atât de des la formarea coșurilor, dar și când o face, acneea poate deveni una chiar severă.

Așadar, este important să țineți sub control cantitatea de sebum de pe suprafața tenului vostru. Retinozii sunt cei mai utili în acest sens, însă efectul lor de reducere a sebumului este destul de dramatic, pentru că îl reduc aproape la 0.

Totuși, o piele fără pic de sebum nu e deloc o piele sănătoasă, cum crede multă lume...

Dimpotrivă, pielea are nevoie de o cantitate minimă de sebum pentru a funcționa la parametri optimi. Însă retinozii usucă până și această cantitate minimă de sebum... Iar consecințele vi le puteți imagina singuri.

Tocmai de aceea, retinoizii provoacă o grămadă de efecte adverse, indiferent dacă vorbim de isotretinoin sau tretinoin. Deci nu vă recomandăm neapărat acest tratament pentru reducerea sebumului.

Există și alte metode (mai puțin periculoase) de a reduce secreția de sebum - argila, produsele sub formă de pudră sau gama CeraVe, dacă vreți ceva mai profesional. Deci aveți suficiente variante pe lângă retinozi, care deși funcționează, sunt destul de periculoși.

PE SCURT

Unul dintre beneficiile cele mai importante ale vitaminei A este că poate ajuta la reglarea sebumului produs de organism. Retinozii reduc secreția de sebum aproape complet, efect care nu e chiar cel mai ideal (pentru că pielea are totuși nevoie de o cantitate minimă de sebum).

Beneficiul #2: Are Acțiune Exfoliantă

Cum se poate ca o vitamină să aibă acțiune exfoliantă? Ei bine, în cazul vitaminei A, se poate. Acest beneficiu se referă tot la unul dintre derivații săi, retinoizii.

Aceștia pot contribui la exfolierea pielii, proces benefic pentru vindecarea mai rapidă a acneei și regenerarea pielii.

Dacă este realizată corespunzător și nu prea des, exfolierea poate fi foarte utilă unui ten acneic. Haideți să vedem cum vă poate ajuta aceasta.

Exfolierea este benefică tenului acneic
Beneficiile exfolierii pentru tenul acneic:
  • ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii
  • reduce riscul de înfundare a porilor
  • previne formarea coșurilor noi sau mai bine spus, înrăutățirea acneei

Cu alte cuvinte, exfolierea susține sănătatea pielii ajutând la curățarea sa în profunzime și la regenerarea tenului. 

De aceea, este foarte important să vă exfoliați pielea chiar dacă aveți un ten acneic. Iar retinoizii vă pot ajuta în acest sens (nu și vitamina A alimentară, care nu va vă regenera pielea mai repede oricât de mulți morcovi mâncați). Însă trebuie să țineți cont de câteva aspecte. 

Tenul acneic este un ten sensibil, așa că produsul pe care îl folosiți pentru exfoliere nu trebuie să fie foarte dur. În caz contrar, riscați să vă iritați pielea și mai tare. Și bicarbonatul exfoliază, dar nu o face neapărat bine și are un risc mare de iritație. 

Pe de altă parte, retinoizii sunt campioni la capitolul exfoliere - dar la fel, nu o fac corect. Și spre deosebire de bicarbonat, efectul lor e mult prea puternic, ajungând chiar să descuameze serios pielea la peste 90% din utilizatori. Probabil că aceasta nu e chiar exofolierea pe care v-o doriți...

De aceea, s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere. Însă din nou, decizia este a voastră. =

PE SCURT

Vitamina A (mai bine spus retinoizii) au o acțiune exfoliantă dramatică, acesta fiind un alt beneficiu al lor. Totuși, ajung să descuameze pielea foarte rău în cazul multor utilizatori, așa că acest beneficiu nu este atât de impresionant.

Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

ClearPores System

  • Tratează acneea din interior spre exterior
  • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

Beneficiul #3: Ajută La Vindecarea Pielii

Un alt avantaj al vitaminei A este acela că poate contribui la accelerarea procesului de vindecare a pielii. 

Așa cum am spus deja, tenul acneic este un ten sensibil, ce necesită o anumită îngrijire. 

În cazul acneei, cel mai ideal lucru ar fi ca tenul să se vindece cât mai repede, ca pielea să se regenereze, dacă se poate să nu vă rămână nici semne după, nu-i așa?

Din fericire, vitamina A are și acest avantaj, fie că ne referim la retinoizi sau la cea alimentară. Bineînțeles, forma alimentară cel mai probabil va acționa mai încet, așa că nu vă așteptați să vi se vindece coșurile mai rapid dacă mâncați mulți morcovi sau pește. Dar cel puțin nu veți experimenta efectele adverse ale retinoizilor.

Din nou, trebuie să menționăm că există și alte produse pentru acnee care pot ajuta pielea să se regenereze. Până și măștile de față vă pot ajuta în acest sens.

Dacă nu vă plac produsele aplicate pe ten, puteți încerca și alte proceduri ce cresc vindecarea pielii, inclusiv ședințe de peeling sau terapie cu laser

Așa că nu aveți neapărat nevoie de retinoizi sau vitamina A. Dar, așa cum am mai spus, decizia vă aparține. 

PE SCURT

Pe lângă celelalte beneficii menționate, vitamina A poate contribui și la accelerarea procesului de vindecare a pielii. Acest lucru este benefic dacă aveți cicatrici rămase în urma coșurilor, care vor dispărea puțin mai repede cu vitamina A.

E-Book Gratuit: 

"Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"

Beneficiul #4: Reduce Inflamația

Dacă suferiți de acnee, cel mai probabil că ați avut de-a face cu inflamația la nivel local. Aceasta apare deseori odată cu coșurile noi.

Cum recunoaștem inflamația? Dacă deja ați experimentat-o probabil știți despre ce vorbesc.

Inflamația, fie că se manifestă la nivelul feței sau la nivelul organismului are niște semne specifice.

Coșuri pe față și pe obraji
Semnele inflamației:
  • roșeață
  • căldură
  • durere
  • iritație
  • senzația de disconfort

Pentru a reduce aceste simptome, aveți nevoie de un produs cu efect antiinflamator. Așa cum am spus și în celelalte cazuri, există numeroase metode prin care puteți reduce inflamația, iar vitamina A este una dintre acestea.

Derivații de vitamina A acționează local, scăzând producție de substanțe inflamatorii la nivelul pielii și calmând roșeața deja existentă.

E clar că nu sunt cel mai eficient tratament antiinflamator de pe piață, nefiind unul din beneficiile lor majore. Însă derivații de vitamina A pot ajuta în acest sens, mai ales dacă vorbim de o formă de acnee vulgară, cu coșuri foarte inflamate.

Dar cam atât cu beneficiile acestei vitamine. Așa că nu sunteți încă hotărâți, haideți să vedem care sunt limitările vitaminei A și cel mai probabil, veți renunța la ideea de a o încerca...

PE SCURT

Vitamina A poate avea și un efect antiinflamator. Nu este cel mai puternic, nici nu este beneficiul cel mai important al derivaților acestei vitamine. Însă la modul general, vitamina A poate ține (parțial) sub control inflamația produsă de coșuri.

Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

ClearPores System

  • Tratează acneea din interior spre exterior
  • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

Limitarea #1: Nu Tratează Cauza Acneei 

Ce trebuie să faceți pentru a scăpa definitiv de acnee?

În primul rând, trebuie să identificați cauza ce stă la baza sa. Acest pas e absolut obligatoriu, pentru că până nu depistați problema ce vă cauzează acneea, nu știți ce să tratați. 

pustulele sunt semn al acneei bacteriene
Cele mai comune cauze ale acneei:
  • excesul de hormoni androgeni
  • înmulțirea excesivă a bacteriilor
  • o cantitate prea mare de sebum
  • tratamentele nepotrivite

Revenind la vitamina A, unul dintre limitările sale este acela că nu poate să trateze cauza acneei. Fie că vorbim despre retinoizi sau despre vitamina A alimentară, niciuna dintre aceste forme ale vitaminei A nu acționează asupra problemei ce a dus la apariția coșurilor.

Vitamina A poate fi folosită mai mult pentru a reduce simptomele, adică coșurile. În această privință, retinoizii sunt chiar utili. Aceștia ajută la reducerea acneei pentru că usucă excesiv pielea, însă cam atât...

De ce retinozii nu tratează cauza acneei:
  1. Retinozii acționează prin blocarea glandele sebacee.
  2. Astfel, producția de sebum se oprește complet iar pielea se deshidratează foarte tare.
  3. Indiferent de problema ce stă la baza acneei, aceasta nu mai poate cauza alte coșuri pe o piele complet deshidratată.
  4. În acest fel, acneea dispare iar utilizatorii cred că retinozii funcționează.
  5. Cu toate acestea, problema rămâne, deoarece nu ați tratat cauza, ci doar simptomul (acneea).
  6. În acest fel, aveți toate șansele ca acneea să revină la un moment dat.

Asta înseamnă că după ce stopați tratamentul, acneea are șanse să revină. Asta nu se întâmplă întotdeauna imediat, ci uneori chiar după ani de zile. Să nu mai vorbim de efectele adverse se vin odată cu folosirea unui tratament atât de dur precum retinoizii.

Tocmai de acesta, noi nu recomandăm deloc retinoizii (decât dacă suferiți de o acnee extrem de severă, ce nu se poate trata în alt mod). 

În schimb, pentru toate celelalte forme de acnee, există soluții mult mai simple, ce tratează problema de la rădăcină și elimină complet coșurile. Analizele vă pot ajuta să vedeți care e această problemă și să începeți să o tratați.

PE SCURT

Principalul dezavantaj al vitaminei A este că nu poate trata cauza acneei. Aceasta poate elimina coșurile prin blocarea producției de sebum  dar fără a rezolva problema ce a cauzat acneea, astfel că vă puteți trezi oricând cu alte coșuri odată ce terminați tratamentul.

Limitarea #2: Efecte Secundare Grave

Așa cum am tot spus, retinoizii pot avea o grămadă de efecte secundare extrem de grave.

De fapt, sunt printre cele mai periculoase medicamente existente pe piață, ceea ce ne confirmă temerile. 

Dintre retinoizi, substanța care se găsește cel mai des în medicamentele pentru acnee este isotretinoinul. Efectele secundare ale acestei forme de vitamina A întrec cu mult beneficiile pe care le are.

Este adevărat că isotretinoinul poate funcționa chiar și în cazurile severe de acnee, dar acesta nu tratează cauza acneei (așa cum am arătat deja).

Mai mult, are o grămadă de reacții secundare extrem de grave. Și spre deosebire de alte tratamente, reacțiile sale secundare apar la marea parte a utilizatorilor (nu la 1%, cum e cazul altor medicamente).

Efectele adverse ale isotretinoinului:
  • uscarea mucoaselor (inclusiv a pielii, buzelor, a ochilor, etc.) [4]
  • scăderea vederii (mai ales a celei de noapte)
  • deshidratare severă și descuamarea pielii
  • distrugerea ficatului
  • creșterea colesterolului
  • probleme la nivelul sănătății mentale (în special depresie)

Așa cum am arătat, vitamina A poate ajuta la reducerea cantității de sebum din organism. Asta pentru că isotretinoinul usucă complet glandele sebacee (nu numai cele de la nivelul tenului), astfel că organismul vostru va avea foarte multe de suferit.

Tocmai de aceea, vă repetăm că medicamentele pe bază de isotretinoin sunt printre cele mai periculoase de pe piață. 

De asmenea, din cauza uscării mucoaselor, și vederea se poate înrăutăți. Să nu mai spunem că toți retinozii sunt interziși în sarcină, indiferent de cât de grave sunt coșurile cu care vă confruntați. Înțelegeți acum gradul lor foarte mare de risc?

Așa că noi nu recomandăm medicamentele cu derivați de vitamina A decât ca ultima soluție la care apelați (dacă acnee voastră este chiar severă). 

Oricum, acestea se eliberează doar cu rețetă, așa că le puteți procura doar la recomandarea unui medic. Chiar și în acest caz, vă sugerăm să nu alegeți varianta isotretinoinului decât dacă nimic altceva nu a funcționat (inclusiv recomandările noastre din ședințele individuale).

PE SCURT

Vitamina A, mai precis retinoizii, pot avea numeroase efecte adverse. Isotretinoinul duce inclusiv la uscare excesivă a mucoaselor, ceea ce afectează pielea, vederea, dar și sănătatea organismului vostru. 

Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

ClearPores System

  • Tratează acneea din interior spre exterior
  • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

Limitarea #3: Poate Agrava Acneea

Vitamina A nu numai că nu poate trata cauza acneei, dar o poate și agrava, aceasta fiind al treilea dezavantaj major al său.

Din nou ne vom referi la retinoizi, cei despre care am tot discutat pe parcursul acestui articol. 

Vitamina A alimentară, așa cum am spus, nu are un efect foarte bun, dar nici nu provoacă efecte adverse. Retinoizii, în schimb, acționează direct, astfel că efectul lor este unul mai agresiv.

De aceea, s-ar putea să experimentați un alt efect advers al retinoizilor și anume, înrăutățirea acneei (în special la începutul tratamentului).

Cum agravează retinozii acneea:
  1. Tratamentul cu retinoizi poate înrăutăți acneea înainte să înceapă să o vindece. 
  2. Astfel, în primele săptămâni de tratament se prea poate să vă apară și mai multe coșuri decât aveați înainte.
  3. Asta nu se întâmplă la toți utilizatorii, dar există suficienți care se plâng de această "agravare".

Vestea bună este că acneea ar trebui totuși să se amelioreze după câteva săptămâni. Dacă nu se întâmplă asta, înseamnă că tratamentul nu funcționează pentru voi, un scenariu mai puțin posibil, dar real.

Dar oare se merită să îndurați atâtea doar pentru vă supune riscurilor tratamentului cu retinoizi? Noi credem că nu, însă voi sunteți cei care decideți!

PE SCURT

Retinoizii derivați din vitamina A pot avea încă un efect advers. Aceștia au șanse să înrăutățească acneea în primele săptămâni de tratament. Însă lucrurile ar trebui să se amelioreze după un timp.

E-Book Gratuit: 

"Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"

Limitarea #4: Irită Pielea

Vitamina A vine și cu o altă problemă decât cele menționată deja. De fapt nu vorbim aici despre vitamina A în general, ci mai degrabă retinoizii (la fel ca până acum).

Pe lângă toate efectele adverse menționate, retinoizii pot irita pielea, fie că este vorba despre cei folosiți topic sau oral.

Cum am mai spus, tenul acneic este un ten sensibil și uneori chiar iritat. Dacă suferiți și de cuperoză pe lângă, pielea voastră e probabil și mai irită. Așa că sigur nu vă doriți să aveți parte și de mai multă iritație. 

Pe lângă faptul că retinoizii irită pielea, aceasta se va și descuma excesiv. Sigur nu e o surpriză, din moment ce am tot spus că retinoizii provoacă uscarea excesivă a pielii. O consecință a uscării este și descuamarea severă a pielii. 

Bineînțeles, mai puteți experimenta și inflamație sau roșeață, simptome specifice și rozaceei. Așa că nu vă mirați dacă tenul vostru se schimbă în rău după tratamentul cu retinozi. Există într-adevăr cazuri (mai rare, ce-i drept) în care aceste substanțe au dus la acnee rozacee

Așa că dacă vă știți cu un ten sensibil și ușor iritat, aveți grijă la derivații vitaminei A.

PE SCURT

O altă problemă a vitaminei A (sub formă de retinoizi) este că poate provoca iritații serioase ale pielii. Cum tenul acneic este deja un ten sensibil, iritația trebuie evitată complet (mai ales dacă acneea este una severă).

Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

ClearPores System

  • Tratează acneea din interior spre exterior
  • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

Limitarea #5: Provoacă Arsuri Solare

Produsele cu vitamina A (deci nu vitamina A alimentară) pot face ca pielea să devină mai sensibilă la radiațiile solare.

Sigur ați văzut recomandarea de a folosi mereu protecție solară la cremele anti-aging cu retinol, nu? Asta pentru că retinolul crește riscul de arsuri solare. Ei bine, retinoziii sunt din aceeași familie, astfel că provoacă aceeași sensibilitate la soare.

Așa că atunci când folosiți produse cu derivați vitamina A, să aplicați protecție solară pe suprafața tenului. Dacă folosiți un medicament cu isotretinoin, aplicați protecție solară nu doar pe față, ci pe toate suprafețele expuse la soare.

Acest lucru vă va scuti de viitoare neplăceri, de aceea vă recomandăm să faceți asta chiar dacă nu obișnuiți să folosiți protecție solară în fiecare zi:

  • optați pentru o cremă cu factor de protecție 50
  • folosiți un protector solar cu spectru larg
  • evitați expunerea prelungită la soare

Aceștia sunt doar câțiva pași simpli ce trebuie urmați pentru a evita arsurile cauzate de tratamentul cu derivații vitaminei A. 

Așa că amintiți-vă să-i urmați dacă folosiți produse cu vitamina A.

Verdict: Vitamina A Poate Trata Acneea?

Răspuns scurt: Câteodată. Și nu o poate "trata" neapărat, ci o poate elimina (fără a o trata).

Însă depinde despre ce formă de vitamina A vorbim. Retinoizii vă pot scăpa de acnee, dar cu ce preț... Efectele adverse foarte probabile depășesc așa-zisele beneficii.

Așa că nu vă recomandăm tratamentul ce retinoizi decât dacă acneea voastră e atât de gravă încât nu se poate trata cu nimic altceva.

Cât despre vitamina A alimentară, așa cum am spus, aceasta nu poate ameliora acneea de una singură, ci mai degrabă ajută pielea la modul general.

Haideți totuși să vedem care sunt beneficiile, dar și dezavantajele vitaminei A:

  1. Ajută la reglarea sebumului, dar fără a trata adevărata cauză a acneei.
  2. Are o acțiune exfoliantă, dar descuamează sever pielea și o usucă aproape de tot.
  3. Provoacă o grămadă de efecte adverse (inclusiv scăderea vederii).
  4. Poate agrava foarte tare acneea înainte să o vindece.
  5. Derivații săi sunt niște substanțe foarte periculoase la modul general.
Cremă cu vitamina A pentru acnee

Care este concluzia? Cât de bună e vitamina A pentru acnee?

Așa cum am spus, retinoizii pot fi chiar eficienți (dacă sunteți dispuși să vă riscați sănătatea). În schimb, vitamina A propiu-zisă nu este foarte eficientă în tratarea acneei. 

Însă rețineți că niciuna dintre formele vitaminei A din acest articol nu poate trata cauza acneei. De aceea este important să folosiți un produs care să trateze cauza acneei voastre, nu numai să facă simptomele să dispară.

Unde puteți găsi un astfel de produs? Ei bine, unul dintre puținele variante de acest fel este setul ClearPores System. Este format din 3 produse diferite, concepute în așa fel încât să trateze acneea atât din interior, cât și din exterior. 

Mai mult, ClearPores System poate să trateze atât cauza acneei, cât și simptomele acesteia, fără însă a cauza efectele secundare ale retinoizilor. Cele 3 produse ale sale se bazează pe ingrediente naturale, așa că rezultatele vă vor depăși așteptările. 

Cu alte cuvinte, ClearPores System acționează rapid, este eficient, dar are și un efect de lungă durată. Și pe lângă asta, nu vă expuneți tuturor riscurilor ale produselor cu vitamina A.

Voi ce alegeți? Noi cu siguranță alegem ClearPores System.

Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

ClearPores System

  • Format din 3 produse pe bază de plante
  • Tratează cauzele interne ale acneei
  • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 2000 recenzii pozitive de la utilizatori
  • 67 zile garanție 

Surse & Referințe Științifice:

[1] Retinoizi topici în acnee - un rezumat bazat pe dovezi, https://onlinelibrary.wiley.com/j.1610-0387.2008.06741.x?casa

[2] Vitamina A pentru acneea vulgară, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365

[3] Isotretinoin: un tratament pentru acnee, https://onlinelibrary.wiley.com/j.1610-0387.2009.07238.x?casa_token

[4] Isotretinoin oral pentru acnee, https://www.cochranelibrary.com/14651858.CD009435.pub2/full

Sara Nica

Despre Autor

Sara Nica este autor în cadrul echipei Suplimentis și este pasionată de cercetare, în special pe nișa de sănătate. Domeniile sale de bază includ cosmetologia, sănătatea pielii și a părului, dar și remediile naturiste. Este întotdeauna la curent cu noutățile ce apar în domeniul medical, făcându-le cât mai accesibile și ușor de înțeles cititorilor noștri.


ETICHETE

vitamina A acnee, vitamina A pentru acnee


Articole similare

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>