Autor: Sara Nica
Verificare medicală: Farm. Oltea Roman
Ce analize pentru căderea părului sunt recomandate? Cum puteți descoperi care sunt factorii care au dus la căderea părului (cu ajutorul analizelor)?
Poate știți deja că pentru a trata corect alopecia, este necesar să descoperiți prima dată cauza. Acest lucru poate fi dificil fără investigațiile necesare.
Astfel, în cele ce urmează, vom vedea ce analize de sânge trebuie să faceți pentru a găsi cauza problemei voastre.
În caz contrar, vă veți pierde timpul cu remediile nepotrivite.
Iată deci care sunt cele 12 analize pentru căderea părului!
PS: Nu toate analizele sunt obligatorii, majoritatea oamenilor au nevoie de vreo 6-7 analize pentru a găsi principalul vinovat pentru căderea părului.
Dacă vreți să scăpați de căderea părului mai repede și mai ușor, este necesar să descoperiți prima dată cauza.
După cum bine știți, există numeroși factori care pot contribui la apariția căderii părului. Astfel, trebuie să faceți anumite analize pentru a-i descoperi. Noi am găsit 12 analize pentru căderea părului:
- Feritina
- Fier
- Testosteron (liber + total)
- DHT
- DHEA sau DHEA-S
- Prolactina
- Zinc
- TSH
- Estrogen (la femei)
- Progesteron (la femei)
- Vitamina D
- Vitamina B12 (la vegetarieni)
Noi am împărțit aceste analize în trei categorii, pentru a vedea care sunt cele mai importante teste pe care trebuie să le faceți. Iată deci care sunt categoriile:
- Obligatorii - cele care arată cauza căderii părului în aproape 80% din cazuri
- Utile - mai mult indică spre cauză
- Opționale - arată înspre cauze mai puțin întâlnite
Deci, dacă bugetul nu vă permite vă puteți limita doar la analizele obligatorii. De cele mai multe ori, acestea sunt suficiente pentru a găsi cauza căderii părului vostru. Dacă însă nu reușiți să o găsiți, puteți să le faceți și pe celelalte.
Analize OBLIGATORII | Analize UTILE | Analize OPȚIONALE |
---|---|---|
Feritină | Prolactină | Vitamina D |
Fier | Zinc | Vitamina B12 |
Testosteron liber | TSH | Cell |
Testosteron total | Cell | |
DHT | Cell | |
DHEA sau DHEA-S | Cell | |
Estrogen (doar femei) | Cell | Cell |
Progesteron (doar femei) | Cell | Cell |
Bineînțeles, de-a lungul articolului vom vorbi în detaliu despre fiecare analiză în parte. Însă, țineți minte care sunt factorii care cauzează cel mai des căderea părului:
- excesul de hormoni androgeni
- dezechilibrele hormonale
- deficiența de fier
Cu ajutorul analizelor din prima coloană veți reuși să descoperiți dacă aceștia sunt la baza problemei voastre. Așa că înainte de a urma un tratament, cel mai bine ar fi să faceți investigațiile necesare.
Recomandarea noastră #1 pentru Păr:
Folexin
1. Feritina
Cine ?: În principal femeile , dar uneori și bărbații
Când?: În orice perioadă a lunii
Deficiența de fier este una dintre principalele cauze ale căderii părului la femei. Tocmai de aceea, ele sunt cele care ar trebui să își testeze fierul și feritina. [1] Desigur, și bărbații pot face acest lucru. Însă de cele mai multe ori, căderea părului a bărbați are alte cauze.
Totuși care este diferența dintre feritină și fier? Și de ce este bine să testăm în primul rând feritina? Haideți să vedem!
Ce indică feritina?:
- feritina arată depozitele de fier din organism (nu fierul circulant) [2]
- este de fapt o proteină esențială corpului
- testarea feritinei ajută la depistarea și altor probleme de sănătate, chiar a anemiei
Practic, testarea feritinei vă oferă o imagine exactă a depozitelor de fier din organism. Deci, mai ales femeile trebuie să testeze feritina. Atenție însă! Deficiența de fier și anemia nu sunt același lucru. Deci puteți avea o deficiență de fier fără a avea anemie.
Motivele pentru care femeile sunt mai predispuse la a avea o deficiență de fier sunt numeroase. Iată câteva dintre ele:
- menstruațiile abundente
- sarcina
- alimentația nepotrivită etc.
Din cauza alimentației, și bărbații pot suferi uneori de carență de fier. Deci și aceștia pot face această analiză de sânge. Însă este puțin probabil ca problema părului să fie cauzată exclusiv de lipsa de fier.
Deci ce valori trebuie să aibă feritina? Haideți să vedem!
Valori normale:
- La femei, feritina trebuie să aibă o valoare între 13-150, iar la bărbați între 30-400.
- Un nivel scăzut la femei (deși aparent normal), tot poate cauza căderea părului.
- Ideal ar fi ca feritina să aibă valori peste 50 (poate chiar 70-80).
Practic, chiar dacă feritina are valori normale, se poate ca părul vostru să nu aibă suficient fier. Așa că o valoare scăzută s-ar putea să indice faptul că aveți nevoie de mai mult fier.
Așa cum spuneam, ideal ar fi ca nivelul feritinei să fie peste 50. O valoare sub 30 indică deseori o cădere a părului din cauza lipsei de fier. În acest caz, cel mai probabil aveți nevoie de mai mult fier.
PE SCURT
De foarte multe ori, căderea părului în rândul femeilor este cauzată de carența de fier. Astfel, vă recomandăm să vă testați nivelul feritinei. Sfatul nostru este în principal pentru femei, dar și bărbații pot face aceste analize de sânge, chiar dacă alopecia la bărbați are de cele mai multe ori alte cauze.
Recomandarea noastră #1 pentru Păr:
Folexin
2. Fierul
Cine ?: Mai ales femeile, dar pot și bărbații
Când?: În orice perioadă a lunii
Ei bine, se pare că mai există o modalitate de a afla nivelul fierului din organism. Este vorba despre testarea nivelul fierului seric. Practic, cu ajutorul acestei analize veți afla cât fier are organismul vostru la momentul analizei.
De fapt, haideți să vedem cum deficiența de fier cauzează căderea părului!
Situații posibile:
- Feritina este scăzută (rezervele de fier din organism sunt scăzute).
- Fierul seric este scăzut (deficit de fier fără „anemie”)
- Anemie (hemoglobină scăzută) + deficit de fier
Ideea e că trebuie testate atât valorile feritinei, cât și a fierului seric. Chiar dacă fierul seric are valori normale, se poate ca feritina să aibă valori scăzute. Deci vă sugerăm să faceți ambele analize.
Desigur, se poate ca nivelul feritinei sau a fierului să fie scăzut, fără însă să aveți probleme cu părul. Astfel, și alți factori pot contribui la căderea părului vostru.
Revenind la fierul seric, acesta trebuie să aibă o valoare între 50-170 la femei și una între 65-175 la bărbați. Așa cum spuneam, această analiză nu este neapărat obligatorie pentru bărbați. Asta deoarece deficitul de fier cauzează rareori căderea părului în rândul bărbaților.
PE SCURT
O altă modalitate prin care puteți descoperi o deficiență de fier este să testați nivelul fierului seric. Și acesta poate duce la căderea părului mai ales în rândul femeilor, dar și bărbații pot face această analiză.
3. Testosteronul
Cine ?: Atât bărbații cât și femeile
Când?: În orice perioadă a lunii
Dacă deficiența de fier cauzează de cele mai multe ori căderea părului la femei, la bărbați lucrurile stau altfel. Cu alte cuvinte, excesul de androgeni stă la baza apariției alopeciei androgenice mai ales în rândul bărbaților.
Acest tip de alopecie poate apărea și la femei, dar mai rar. Unul dintre hormonii androgeni care contribuie la căderea părului hormonale este testosteronul. Acesta poate fi de mai multe tipuri. [3]
Tipuri de testosteron:
- Liber
- Legat
Cu toții am auzit de testosteron, hormonul masculin care este întâlnit atât la bărbați cât și la femei. [4]
De foarte multe ori, nivelul testosteronului este crescut dacă suferiți de alopecie androgenică. De fapt, pe lângă căderea părului, puteți suferi și de o acnee hormonală, cauzată tot de excesul de androgeni.
Revenind la testarea testosteronului, de obicei se testează cel total (liber + legat). Însă acest lucru nu este neapărat corect, deoarece testosteronul liber are un efect mult mai puternic decât cel legat. Astfel, vă sugerăm testarea separată a celor doi.
Astfel, veți vedea clar dacă aveți sau nu un exces de hormoni androgeni.
Ce situații pot apărea?:
- Testosteron total normal + testosteron liber normal = NICIO PROBLEMĂ
- Ambele valori crescute = EXCES DE ANDROGENI
- Testosteron total normal + testosteron liber crescut = EXCES DE ANDROGENI (probabil cu o valoare scăzută a SHBG, vezi mai jos)
Cu alte cuvinte, pot exista situații în care testosteronul total are valori normale, pe când cel liber are valori crescute. Deci cel mai bine testați ambele tipuri separat, pentru a vă asigura că nu aveți un exces de androgeni.
În plus, odată ce știți care este cauza căderii părului vostru, aveți mai multe soluții pe care le puteți încerca. Deci cu siguranță se merită să depuneți un efort mai mare.
PE SCURT
Testosteronul este unul dintre hormonii masculini care dacă este în exces poate cauza probleme. Acesta este de două tipuri, liber și legat. Astfel, pentru a afla dacă aveți un exces de androgeni vă recomandăm să testați ambele tipuri separat.
E-Book Gratuit:
"Cum Să Scapi De Căderea Părului - 8 Cauze + Tratamente"
4. DHT
Cine ?: Atât bărbații cât și femeile
Când?: În orice perioadă a lunii
DHT este prescurtarea de la dihidrotestosteron, care este un derivat activ al testosteronului. Spre deosebire de testosteron, acest hormon este de 10 ori mai puternic. [5]
Asta înseamnă că poate crea de asemena probleme, printre care și căderea părului. Practic, acest hormon acționează asupra foliculilor de păr și duce la căderea lor.
Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul persoanelor care au o predispoziție genetică. De fapt, vorbim tot despre o alopecie androgenică.
Cum acționează DHT-ul?:
- contribuie la sensibilizarea foliculilor de păr
- aceștia se micșorează treptat
- astfel, părul se subțiază și cade
- căderea părului începe din zona frontală
Astfel, pentru a descoperii cauza problemei voastre este necesar să testați nivelul acestui hormon. DHT-ul contribuie de foarte multe ori la apariția căderii părului mai ales în rândul bărbaților.
Așadar este foarte important să vedeți valorile acestui hormon, chiar dacă nu face parte din analizele de rutină ce se fac de obicei:
- Se poate ca valorile celorlalți hormoni androgeni să fie normale (testosteron, DHEA).
- Și totuși DHT-ul să fie în exces.
- În aceste cazuri, el este responsabil pentru căderea părului
Din păcate, această analiză este destul de scumpă, dar esențială. Așa că dacă bugetul nu vă permite, cel mai bine testați doar DHT-ul, fără a testa ceilalți hormoni androgeni.
Cel mai probabil acesta este cel vinovat.
PE SCURT
DHT-ul este un derivat activ al testosteronului. Efectul său este mai puternic decât al altor hormoni androgeni, așa că poate cauza și mai multe probleme. Astfel, vă sugerăm să testații nivelul acestui hormon, mai ales dacă suspectați că suferiți de alopecie androgenică.
5. DHEA-S
Cine ?: Atât bărbații cât și femeile
Când?: În orice perioadă a lunii
DHEA sau DHEA-S este un alt hormon androgen ce poate contribui la apariția căderii părului la femei și la bărbați.
Practic, cei doi sunt aproape unul și același lucru. DHEA-S este varianta sulfat a DHEA, iar ambele variante sunt produse de glanda suprarenală. [6] Atunci când acest hormon este în exces, poate crea probleme, la fel ca ceilalți hormoni androgeni.
Tocmai de aceea, este bine să testați valorile acestui hormon. Totuși, trebuie să testați ambele variante?
Nu - în primul rând pentru că testarea doar a DHEA-ului este mai scumpă. Și apoi, varianta sa sulfat este mai stabilă.
De fapt, varianta sulfat se testează de obicei, tocmai de aceea și noi vă sugerăm să faceți același lucru, să testați doar DHEA-S. Desigur, dacă voi vreți, puteți testa și ambele variante.
Însă analiza lui DHEA este mai scumpă decât cea a lui DHEA-S. Așa că decizia vă aparține. Totuși, este important să vă amintiți că testarea hormonilor androgeni este esențială pentru a descoperi cauza căderii părului vostru.
PE SCURT
DHEA sau DHEA-S este un alt hormon androgen produs de glandele suprarenale. Acesta poate contribui și el la apariția alopeciei, tocmai de aceea recomandăm testarea lui. Dintre cele două variante, puteți testa mai bine valorile DHEA-S.
Recomandarea noastră #1 pentru Păr:
Folexin
6. Prolactina
Cine ?: Atât bărbații cât și femeile
Când?: În orice perioadă a lunii
Prolactina este produsă de glanda pituitară din creier. Aceasta este un de fapt un hormon care poate contribui la căderea părului. [7] Excesul de prolactină duce la dezechilibrarea organismului. Astfel, apar diverse probleme hormonale.
Acest lucru este valabil în cazul femeilor și a bărbaților. De fapt, în cazul bărbaților excesul de prolactină e posibil să provoace probleme mai mari decât la femei.
Așa că testarea prolactinei vă poate ajuta să descoperiți dacă aceasta este una din posibilele cauze ale căderii părului vostru. În plus, cel mai probabil nivelul crescut al prolactinei indică și un exces de hormoni androgeni.
Așa că dacă bugetul nu vă permite, nu trebuie neapărat să testați nivelul prolactinei. Puteți testa nivelul hormonilor androgeni. Dacă aceștia sunt ridicați, există șanse ca și prolactina să aibă un nivel crescut.
PE SCURT
Prolactina este un hormon produs de glanda pituitară din creier. În unele cazuri și aceasta poate duce la căderea părului hormonală. Tocmai de aceea vă sugerăm să o testați și pe aceasta.
7. Zinc
Cine ?: Atât bărbații, cât și femeile
Când?: În orice perioadă a lunii
Zincul este unul dintre mineralele esențiale pentru sănătatea părului vostru. Cu alte cuvinte, deficiența de zinc poate contribui la căderea părului.
Desigur, în acest caz nu vorbim despre o căderea a părului din anumite zone. Ci părul cade de pe tot scalpul. Dacă asta se întâmplă în cazul vostru, se poate ca părul să aibă nevoie de anumite vitamine sau minerale. De fapt, zincul este unul mineralele vitale pentru părul vostru:
- susține sănătatea părului vostru
- ajută la întărirea firului de păr
Tocmai de aceea, vă recomandăm să testați nivelul zincului din organism. Această analiză vă va ajuta să descoperiți nevoile părului și a organismului vostru.
În plus, veți reuși să găsiți un tratament mult mai ușor. Căderea părului cauzată de carența de zinc se tratează relativ ușor. Tot ceea ce aveți nevoie este un supliment ce conține zinc.
Așadar, este esențial să descoperiți cauza care stă la baza căderii părului vostru.
PE SCURT
O altă analiză ce o puteți face este testarea valorii zincului din organism. Aceasta vă poate ajuta să descoperiți dacă căderea părului vostru a fost cauzată de o lipsă de zinc.
E-Book Gratuit:
"Cum Să Scapi De Căderea Părului - 8 Cauze + Tratamente"
8. TSH
Cine ?: Atât bărbații cât și femeile
Când?: În orice perioadă a lunii
Dacă ați avut sau aveți probleme cu tiroida atunci probabil ați auzit deja de TSH. Această analiză de sânge se folosește de cele mai multe ori pentru a descoperi eventualele probleme de tiroidă.
De fapt prescurtarea TSH vine de la denumirea hormon de stimulare tiroideană și este indicatorul care arată dacă tiroida funcționează corespunzător. Iată ce probleme la tiroidă pot apărea:
- hipotiroidism
- hipertiroidism
- etc.
Poate nu știați, dar uneori disfuncțiile tiroide pot contribui la căderea părului. Este adevărat că această cauză nu este atât de des întâlnită precum altele, dar tiroida poate totuși influenta echilibrul hormonal și implicit sănătatea părului vostru.
Deci vă recomandăm să faceți această analiză de sânge, mai ales că face parte din cele de rutină și nu are un preț ridicat.
PE SCURT
TSH-ul este analiza de sânge ce vă poate ajuta să descoperiți eventualele probleme de tiroidă. Uneori disfuncțiile tiroidiene pot contribui la apariția căderii părului.
9. Estrogen
Cine ?: Doar femeile
Când?: În ziua 21 a ciclului menstrual (sau la 7 zile după ovulație)
După cum știți, estrogenul este unul dintre hormonii feminini. Uneori, acesta este în exces și poate provoca anumite dezechilibre în organism. Ca rezultat, poate apărea și căderea părului, printre altele. [8]
Asta deoarece un nivel crescut de estrogen nu este tocmai benefic pentru organism:
- un nivel normal de estrogen înseamnă un păr sănătos
- dezechilibrul estrogen-progesteron provoacă probleme în organism
- nivelul scăzut de estrogen poate indica că aveți sindromul ovarelor polichistice
Atât sindromul ovarelor polichistice, cât și dezechilibrul estrogen-progesteron pot cauza căderea părului. Așa că femeile ar trebui să testeze și valorile estrogenului. Acesta poate ajuta la descoperirea cauzei căderii părului, dar și a altor probleme de sănătate.
PE SCURT
Estrogenul poate contribui la căderea părului vostru. Atunci când acesta nu are valori normale, se poate ca părul vostru să cadă. Tocmai de aceea femeile ar trebui să testeze și acest hormon.
Recomandarea noastră #1 pentru Păr:
Folexin
10. Progesteron
Cine ?: Doar femeile
Când?: În ziua 21 a ciclului menstrual (sau 7 zile după ovulație)
Un alt hormon feminin este progesteronul. Pentru ca organismul vostru să fie echilibrat, atât estrogenul, cât și progesteronul trebuie să aibă valori normale.
Atunci când progesteronul are valori prea ridicate sau prea scăzute apar problemele:
- organismul se dezechilibrează
- astfel poate apărea un exces de hormoni androgeni
- aceștia pot contribui la apariția căderii părului
Mai mult, așa cum spuneam și în cazul estrogenului, un nivel prea ridicat sau prea scăzut de progesteron poate semnala alte probleme de sănătate.
Așa că testarea progesteronului poate fi utilă în găsirea cauzei căderii părului, dar și pentru diagnosticarea altor probleme de sănătate.
PE SCURT
Pe lângă estrogen, vă recomandăm să testați și nivelul progesteronului. Și acesta vă poate ajuta să vedeți dacă aveți un dezechilibru hormonal în organism.
E-Book Gratuit:
"Cum Să Scapi De Căderea Părului - 8 Cauze + Tratamente"
11. Vitamina D
Cine ?: Atât bărbații cât și femeile
Când?: În orice perioadă a lunii
Vitamina D este importantă pentru sănătatea organismului vostru și nu numai. Altfel spus, carența de vitamina D poate duce la căderea părului.
Desigur, în acest caz, căderea părului nu va fi foarte severă, însă tot va influența negativ sănătatea acestuia. În schimb, dacă corpul beneficiază de suficientă vitamina D, atunci și sănătatea părului vostru se îmbunătățește:
- menține scalpul sănătos
- contribuie la creșterea sănătoasă a părului
Deci, este de dorit ca organismul vostru să aibă suficientă vitamina D. În caz contrar, nu numai părul vostru va suferi. Așadar, este util să știți dacă aveți nevoie sau nu de mai multă vitamina D.
În acest caz vă pot ajuta analizele de sânge care vă vor indica cu precizie dacă suferiți sau nu de o deficiență de vitamina D.
PE SCURT
Lipsa de vitamina D poate contribui la căderea părului, alături de alte carențe. Astfel, analizele de sânge vă pot ajuta să descoperiți dacă deficiența de vitamina D a contribuit la căderea părului vostru.
E-Book Gratuit:
"Cum Să Scapi De Căderea Părului - 8 Cauze + Tratamente"
12. Vitamina B12
Cine ?: Atât bărbații cât și femeile
Când?: În orice perioadă a lunii
O altă vitamina esențială pentru păr este vitamina B12. Când aceasta lipsește, se poate ca părul vostru să cadă. Carența de vitamina B12 apare în mod special la vegetarieni. Astfel, dacă faceți parte din această categorie există riscul să aveți o lipsă de vitamina B12.
Totuși, de ce este aceasta atât de importantă pentru sănătatea părului vostru? Haideți să vedem:
- menține sănătatea părului și a scalpului
- influențează ciclul de creștere a părului
Practic, vitamina B12, alături de alți nutrienți, menține sănătatea părului vostru. Atunci când există o carență, tot organismul resimte acest lucru, chiar și părul vostru. Astfel, analizele de sânge vor indica factorii care sunt responsabili pentru problema voastră.
Poate chiar deficiența de vitamina B12 face parte dintre aceștia.
PE SCURT
Vitamina B12 joacă un rol important în sănătatea părului vostru. Astfel, este important să vă asigurați că nu aveți o lipsă de vitamina B12. S-ar putea ca și aceasta să contribuie la căderea părului.
Ce Analize Trebuie Să Faci Pentru Căderea Părului?
Dacă nu reușiți să scăpați de căderea părului nicicum, e clar că ceva nu este bine.
Cel mai probabil nu ați reușit să identificați cauza care stă la baza problemei voastre.
Odată ce identificați cauza, vă va fi mai ușor să tratați problema.
În acest sens vă pot ajuta analizele de sânge. Noi am identificat 12 analize utile pentru descoperirea factorilor ce au cauzat căderea părului.
Analize OBLIGATORII | Analize UTILE | Analize OPȚIONALE |
---|---|---|
Feritina | Prolactina | Vitamina D |
Fier | Zinc | Vitamina B12 |
Testosteron liber | TSH | Cell |
Testosteron total | Cell | |
DHT | Cell | |
DHEA (sau DHEA-S) | Cell | |
Estrogen (doar femei) | Cell | Cell |
Progesteron (doar femei) | Cell | Cell |
Cele din prima coloană sunt suficiente pentru a găsi cauza a 80% din cazurile de cădere a părului.
Așadar, vă recomandăm să le faceți prima dată pe acestea. Dacă însă bugetul vă permite, puteți să mai adăugați câteva analize (utile).
Și nu în ultimul rând, există și câteva analize opționale ce le puteți face. Acestea vă vor ajuta să vedeți dacă organismul vostru are nevoie de anumiți nutrienți.
Recomandarea noastră #1 pentru Păr:
Folexin
Surse & Referințe Științifice:
[1] Diagnosticarea și tratarea deficienței de fier și legătura sa cu căderea părului, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16635664/
[2] Feritina pentru clinician, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18835072/
[3] Capacitatea testosteronului total de a indica nivelul testosteronului liber în evaluarea biochimice a hipogonadismului masculin, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22341266/
[4] Testarea nivelurilor de testosteron, https://medlineplus.gov/lab-tests/testosterone-levels-test/
[5] Dihidrotestosteron: O trecere în revistă, https://www.sciencedirect.com/topics/chemistry/dihydrotestosterone
[6] DHEA și DHEA-S: O trecere în revistă, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10197292/
[7] Efectul hormonilor asupra foliculilor de păr, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32731328/
[8] Foliculul de păr ca țintă a estrogenului, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16877675/