Autor: Sara Nica
Verificare medicală: Farm. Oltea Roman
Terapia cu laser pentru acnee și semnele sale a devenit foarte populară în ultimul timp.
Unii specialiști o consideră chiar un tratament revoluționar și o recomandă tuturor celor care se confruntă cu acneea. Aceștia susțin chiar că ar funcționa mai bine decât anumite tratamente clasice.
Dar care e de fapt adevărul?
Sunt acești specialiști orbiți de câștigul propriu atunci când recomandă terapia cu laser (de obicei, la propriile clinici)? Sau poate aceasta să vă scape cu adevărat de coșuri? Hai să vedem:
- ce tipuri de laser se folosesc în practică
- avantaje ale folosirii terapiei cu laser
- de ce nu se merită
Deci, haideți să vedem ce mistere se ascund în spatele terapiei cu laser pentru acnee!
PS: Dacă vreți un răspuns rapid, capitolul "Rezumat" de mai jos vă explică pe scurt de ce terapia cu laser nu poate trata acneea activă (și de ce nu o recomandăm).
Terapia cu laser este promovată ca una dintre metodele revoluționare pentru tratarea acneei. Acesta promite să trateze cu succes acneea și semnele ce rămân după dispariția coșurilor.
Dar este oare terapia cu laser pentru acnee atât de eficientă pe cât se spune? Ca să fim sinceri, nu prea...
De una singură, terapia cu laser nu poate trata acneea. Aceasta este benefică mai mult celor care au găsit un tratament pentru acnee și vor să scape mai repede de cicatricile rămase.
În schimb, cei care nu au găsit încă o soluție pentru acneea lor (și încă le mai apar coșuri) nu vor beneficia prea mult de această terapie. Dimpotrivă, vor cheltui o grămadă de bani fără rezultate (pentru că evident, terapia cu laser este extrem de scumpă).
Deci cu alte cuvinte, terapia cu laser are mult mai multe dezavantaje decât beneficii:
- are un efect destul de slab (spre zero) asupra acneei active
- ajută la ameliorarea inflamației, dar are suficiente efecte secundare
- previne și tratează cicatricile, dar nu tratează leziunile existente
- are un efect destul de rapid, dar necesită mai multe ședințe
- este o procedură minim invazivă, dar extrem de costisitoare
Mai mult, pentru această terapie se folosesc diferite tipuri de laser, așa că rezultatele depind foarte mult (unele sunt mai puțin bune decât altele).
De aceea, noi nu putem anticipa cât de bune vor fi rezultatele pe care le veți obține. Putem doar să intuim că dacă nu tratați din interior problema ce vă produce acele coșuri, mergeți cam degeaba la ședințele cu laser.
Ceea ce vă putem spune însă este că dermatologul vă poate sfătui mai bine cu privire la aceste aspecte. Așa că dacă vreți să încercați terapia cu laser, cel mai bine ar fi să vorbiți cu acesta.
Dacă însă terapia cu laser nu este ceea ce vă doriți sau considerați că vă puteți investi banii mai bine (suntem complet de acord aici), noi vă putem recomanda set de 3 produse, ClearPores System.
Acesta nu numai că este eficient, dar acționează și rapid. Comparativ cu laserul, acționează asupra cauzei declanșatoare a coșurilor, tratând cele mai multe probleme ce duc la apariția acneei. Tocmai de aceea, efectul său este unul de lungă durată și nu provoacă reacții adverse.
Cât despre preț, cu siguranță nu se compară cu cel pe care trebuie să-l plătiți pentru terapia cu laser.
Deci, voi ce alegeți?
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Ce Este Terapia Cu Laser
Înainte de a discuta despre avantajele și dezavantajele terapiei cu laser, haideți să vedem ce este aceasta.
Pe scurt, terapia cu laser este una dintre tehnicile moderne ce se folosesc la ora actuală pentru a trata acneea. Aceasta se realizează de obicei de către cadre medicale sau esteticieni specializați în acest domeniu.
Vrem să menționăm de la început că (contrar a ceea ce se spune), terapia cu laser nu tratează acneea activă. Tot ce face este să grăbească vindecarea cicatricilor, care dispar mult mai rapid. Însă dacă nu ați găsit cauza acneei și încă vă mai apar coșuri, terapia cu laser este cam degeaba...
Vom reveni puțin mai târziu asupra efectului slab al terapiei cu laser în acnee.
Până atunci, trebuie să știți că există mai multe tipuri de terapii cu laser. Fiecare acționează într-un mod anume, de aceea este important să discutăm despre cele utilizate pentru tratarea coșurilor.
Iată deci ce tipuri de laser puteți întâlni în terapia pentru acnee și care sunt folosite cel mai des.
Tipuri de laser:
- Laserul cu lumină intens pulsată (IPL)
- Laserul cu coloranți pulsați (PDL)
- Laserul cu ablație
- Laserul cu dioxid de carbon
- Laserul non-ablativ
- Laserul cu diodă
În România, cel mai des se utilizează laserul cu lumină intens pulsată, cel cu coloranți pulsați și cel cu dioxid de carbon. Așa că pe aceste tipuri de laser ne vom concentra și noi în acest articol.
Pentru a ne asigura că aveți toate informațiile necesare, vă vom explica mai pe larg cum funcționează aceste 3 tipuri de laser.
Laserul cu lumină intens pulsată (IPL) folosește impulsuri de lumină pe care le emite pe suprafața pielii. Lumina emisă are (de obicei) 3 culori:
- galbenă
- verde
- roșie
Referitor la impulsurile emise, acestea sunt scurte.
Laserul cu coloranți pulsați (PDL) este un alt tip de laser ce se folosește de obicei pentru tratarea diferitelor probleme legate de piele sau ten. [1] Acesta folosește impulsuri de lumină cu intensitate ridicată, dar de scurtă durată. De asemenea, lumina este emisă la o lungime de undă specifică.
În ultimul rând, laserul cu dioxid de carbon emite o lumină cu infraroșu care interacționează cu moleculele de apă din piele. Acesta este și el cunoscut pentru faptul că poate îndepărta stratul superior al pielii. De aceea se și folosește pentru diferite procedee dermatologice (nu doar în acnee).
Acestea fiind spuse, în cele ce urmează vom discuta despre cazurile în care terapia cu laser este recomandată, precum și despre situațiile în care nu este recomandată (care sunt mai multe).
PE SCURT
Terapia cu laser este o metodă modernă folosită pentru tratarea acneei. Totodată, există mai multe tipuri de laser ce se folosesc în tratarea coșurilor. La noi în țară, cele mai comune sunt IPL, PDL și laserul cu dioxid de carbon.
E-Book Gratuit:
"Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"
Când Se Recomandă Terapia Cu Laser
Acum că știți ce este această terapie și care sunt tipurile de laser cel mai des utilizate în acneei, haideți să vedem în ce cazuri este recomandată această formă de terapie.
La fel ca alte tratamente pentru acnee, terapia cu laser nu este recomandată tuturor celor ce se confruntă cu această problemă. Bineînțeles, cel care vă poate sfătui cel mai bine este medicul dermatolog.
Însă noi vă putem spune cam în ce situații se recomandă de obicei terapia cu laser.
Când se recomandă terapia cu laser:
- pentru prevenirea cicatricilor
- pentru tratarea cicatricilor post-acneice
- în combinație cu alte tratamente pentru acnee
- când alte tratamente pentru acnee nu au funcționat (deși are șanse foarte mici în acest caz)
Despre eficacitatea terapiei cu laser vom vorbi mai târziu puțin...
Ideea este că nu o recomandăm ca tratament unic (sau principal) în acnee, pentru că nu tratează deloc cauza. Astfel, efectul său este în cel mai bun caz temporar, iar coșurile au toate șansele să revină.
Tocmai de aceea, dacă nu ați avut rezultate cu niciun alt tratament anti-acneic, nu vă sfătuim neapărat să apelați la terapia cu laser, pentru că aveți șanse minime de reușită.
Cel mai bine ar fi să vă faceți un set de analize specifice pentru a încerca să depistați ce anume vă cauzează acneea. Dacă aveți nevoie de ajutor în acest sens, noi vă stăm la dispoziție pentru consultații personalizate, unde vă ajutăm să descoperiți sursa problemei și să o tratați corect (vă spunem mai multe puțin mai jos).
Dar hai să revenim la terapia cu laser. În ceea ce privește cicatricile, rezultatele s-ar putea să fie mai bune. Însă, din nou, lucrurile nu sunt sigure nici aici.
Cel mai probabil însă, veți avea rezultate mai bune dacă folosiți terapia cu laser în combinație cu alte tratamente pentru acnee (evident, tratamente care acționează asupra cauzei acneei). Dacă vreți să faceți acest lucru, asigurați-vă totuși că discutați despre intenția voastră cu medicul dermatolog.
Acesta vă poate spune exact ce tratamente puteți folosi împreună cu terapia cu laser.
PE SCURT
Terapia cu laser se recomandă mai mult în anumite cazuri. Astfel, cel mai bine o folosiți pentru reducerea și prevenția cicatricilor, dar și în combinație cu tratamente ce acționează asupra acneei active.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Când Nu Se Recomandă Terapia Cu Laser
Terapia cu laser nu este recomandată persoanelor care suferă de acnee activă, așa cum probabil vă așteptați deja.
De fapt - mai bine spus, nu o recomandăm noi (pentru că clinicile o recomandă mereu în astfel de cazuri, nejustificat însă).
Totuși, există câteva situații teoretice în care aceasta este mai bine să fie evitată pentru că s-ar putea să aveți parte de anumite neplăceri. Iată câteva dintre ele!
Când nu se recomandă terapia cu laser:
- dacă aveți o culoare închisă a pielii
- dacă suferiți și de alte afecțiuni ale pielii
- în cazul în care aveți răni deschise sau infecții active
- în sarcină sau alăptare
- dacă ați suferit de cancer de piele
Persoanele ale căror piele este foarte închisă la culoare pot experimenta hiperpigmentare (închiderea culorii pielii) sau hipopigmentare (deschiderea culorii pielii). De aceea, s-ar putea ca terapia cu laser să nu fie cea mai potrivită în acest caz, făcând eventualele cicatrici și mai vizibile.
Un alt caz în care nu este recomandată este atunci când (pe lângă acnee) mai suferiți și de alte afecțiuni ale pielii (ca psoriazis sau eczemă). În aceste cazuri, terapia cu laser nu numai că nu va ajuta, dar s-ar putea să vă și înrăutățească problema.
Rănile deschise și infecțiile active sunt din nou o problemă. Terapia cu laser nu poate să ajute nici în cazul lor. Eventual va înrăutăți situația, de aceea nu vă recomandăm să urmați acest tratament dacă aveți răni deschise sau infecții active (inclusiv coșuri chistice, pline cu puroi).
Precum și alte tratamente pentru acnee (și nu numai), nici terapia cu laser nu este recomandată femeilor care sunt însărcinate sau alăptează. Și, în ultimul rând, terapia cu laser s-ar putea să nu fie cea mai bună soluție pentru persoanele care au suferit de cancer de piele.
Însă cel care vă poate lămuri cel mai bine cu privire la această problemă este medicul dermatolog. Așa că discutați cu acesta despre toate nelămuririle pe care le aveți.
Acestea fiind spuse, haideți să vedem ce avantaje, dar și dezavantaje are terapia cu laser.
PE SCURT
Terapia cu laser nu este recomandată tuturor persoanelor care se confruntă cu acneea. Astfel că cel mai bine ar fi să discutați cu medicul dermatolog pentru a ști cu exactitate dacă terapia cu laser este sau nu sigură pentru voi.
Avantajul #1: Reduce Bacteriile
Bacteriile... Sunt peste tot, în organismul nostru, pe suprafața pielii noastre și pe alte suprafețe.
Acestea pot deveni o problemă pentru cei care se confruntă cu acneea. De ce? Atunci când se înmulțesc excesiv, bacteriilor pot duce la formarea coșurilor.
Cu alte cuvinte, una dintre cauzele acneei este înmulțirea excesivă a bacteriilor.
Principalele bacterii ce cauzează coșuri:
- Propionibacterium acnes (Cutibacterium acnes)
- Staphylococcus epidermidis
P. acnes este bacteria care cauzează de cele mai multe ori acnee. Aceasta se află de obicei pe suprafața pielii, iar când (din diverse motive) începe să se înmulțească în exces, poate provoca acnee.
Staphylococcus epidermidis, în schimb, nu provoacă atât de des acnee. Însă când se întâmplă asta, duce deseori la o acnee vulgară, destul de severă. Asta înseamnă o cu noduli sau chisturi care e mult mai greu tratabilă (decât acneea comedoniană, de exemplu).
Potrivit celor care recomandă terapia cu laser, aceasta poate ajuta la reducerea numărului de bacterii de pe suprafața pielii. Acest lucru se prea poate să fie adevărat, însă nu uitați că terapia cu laser nu este cel mai bun tratament antibacterian. [2]
Dacă într-adevăr suferiți de o acnee bacteriană clasică, consultul dermatologic este cel mai indicat, deoarece tratamentul de bază sunt antibioticele. Acestea acționează direct asupra bacteriilor de la nivelul pielii, distrugându-le imediat (nu ca și celelalte așa-zise "produse antibacteriene" de pe piață).
Însă antibioticele se eliberează doar cu prescripție, de aceea vă recomandăm să consultați un dermatolog.
Așa că dacă suferiți de o acnee bacteriană, terapia cu laser cu siguranță nu este tratamentul în care să vă puneți încrederea (indiferent de cum îl laudă cei de la clinică).
PE SCURT
Una dintre cauzele acneei este înmulțirea excesivă a bacteriilor. Potrivit celor care o recomandă, terapia cu laser ar reduce numărul de bacterii cauzatoare de acnee, însă acest beneficiu este foarte exagerat, așa că nu vă bazați pe laser dacă aveți o acnee bacteriană deja diagnosticată.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Avantajul #2: Ameliorează Inflamația
De cele mai multe ori, acneea este însoțită de inflamație. Bineînțeles, aceasta este și ea pe lista simptomelor enervante cauzate de coșuri.
Ei bine, se pare că terapia cu laser este benefică și în acest caz (cel puțin pe hârtie). Cum puteți însă identifica inflamația? Pe scurt, există niște simptome care vă sugerează că vă confruntați cu aceasta.
Cum se manifestă inflamația în acnee:
- roseață
- sensibilitate și durere
- umflături
Din nou, terapia cu laser s-ar putea să vă ajute. Însă, nu uitați că există și alte soluții pe care le puteți încerca dacă vă confruntați cu inflamația. Majoritatea sunt mult mai ieftine și nu implică prea multe costuri.
Dacă vă plac remediile naturale, puteți încerca tot felul de măști sau infuzii aplicate local. Sincer, acestea au deseori cam aceleași rezultate ca ședințele cu laser, așa că nu se merită să dați o grămadă de bani când puteți folosi soluții mult mai simple și la fel de eficiente.
Evident că voi știți mai bine, dar noi asta vă sfătuim.
PE SCURT
Odată cu apariția acneei, poate apărea și inflamația. Aceasta poate fi redusă cu ajutorul terapiei cu laser, însă nu e deloc singura soluție existentă.
E-Book Gratuit:
"Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"
Avantajul #3: Ajută La Cicatrizarea Pielii
Principalul motiv pentru care se folosește terapia cu laser este tocmai acesta - cicatricile. Simplu spus, acneea (mai ales cea severă) poate lăsa cicatrici chiar și atunci când coșurile s-au vindecat.
Din păcate, uneori cicatricile sunt mai greu de vindecat decât coșurile în sine.
Tocmai de aceea, se recomandă deseori terapia cu laser în aceste contexte. Într-adevăr, aceasta poate ajuta la netezirea pielii și la reducerea cicatricilor. [3]
Acesta este probabil singurul beneficiu real al laserului în acnee, caz în care suntem și noi de acord cu el. Așa că dacă vreți doar să scăpați de cicatricile lăsate de coșuri (și aveți un buget destul de mare), vă recomandăm terapia cu laser. Altfel, nu v-o recomandăm deloc...
Hai să vedem mai exact de ce este benefică în acest caz.
Cum tratează laserul urmele coșurilor:
- Ajută la exfolierea și regenerarea pielii.
- Poate preveni hiperpigmentarea tenului (și apariția unor noi cicatrici), mai ales în cazul expunerii solare.
Așadar, dacă a trecut ceva timp de când ați scăpat de acnee, dar cicatricile au rămas, atunci s-ar putea ca terapia cu laser să vă fie de ajutor.
Deci, ce credeți? Vă poate convinge acest avantaj să încercați terapia cu laser?
PE SCURT
Principalul motiv pentru care funcționează terapia cu laser în acnee sunt tocmai cicatricile. Aceasta poate fi folositoare în atât în reducerea, cât și în prevenirea urmelor ce apar odată cu vindecarea unor coșuri.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Avantajul #4: Rezultate Rapide
Cât timp sunteți dispuși să așteptați ca acneea voastră să se vindece?
Ei bine, dacă sunteți o persoană nerăbdătoare, s-ar putea ca terapia cu laser să fie potrivită pentru voi. Aceasta acționează relativ rapid față de alte remedii și tratamente populare, a căror rezultate nu apar decât după o perioadă mai lungă de timp.
Bineînțeles, pentru fiecare noțiunea de repede este subiectivă. Așa că nu vă așteptați ca după prima ședință să vedeți o diferența majoră.
Dar cum am spus deja, comparativ cu uleiurile sau alte soluții locale pentru acnee, terapia cu laser este o procedură ce nu vă va lăsa să așteptați foarte mult.
Ce înseamnă că acționează rapid? Conform specialiștilor, ar trebui să vedeți mici îmbunătățiri după 3-4 ședințe, în funcție de tipul de laser folosit.
Dacă, în schimb, observați că rezultatele nu apar după acest interval, cel mai probabil terapia cu laser nu funcționează în cazul vostru și este mai bine să căutați o altă soluție.
PE SCURT
Un alt avantaj al terapiei cu laser este acela că are rezultate rapide. Asta înseamnă că poate îmbunătăți relativ repede aspectul pielii voastre, în special prin reducerea cicatricile lăsate de acnee.
Avantajul #5: Este Minim Invazivă
Ce înseamnă că terapia cu laser este minim invazivă?
Simplu spus, se referă la faptul că acest gen de terapie este mult mai puțin dureroasă decât alte proceduri pentru reducerea acneei (inclusiv peelingul). Asta pentru că unele proceduri sunt considerate la nivel de intervenții chirurgicale, din punct de vedere al complexității și al recuperării.
Nu spunem că terapia cu laser nu e dureroasă deloc, pentru că veți simți ceva... Însă depinde foarte mult de toleranța voastră la durere. Comparativ cu alte proceduri, nu este atât de greu de suportat.
Mai mult, după terapia cu laser, timpul de recuperare este relativ scurt. Cel puțin așa spun clinicile care o recomandă pentru acnee (din nou, nu sunt neapărat cea mai credibilă sursă).
Deci teoretic, riscul de a experimenta efecte adverse severe este relativ mic față de alte intervenții, deoarece aceasta este o procedură minim invazivă, după cum am arătat.
Dar care sunt atunci dezavantajele acestui tratament? Din păcate, există foarte multe aspecte pe care trebuie să le menționăm, așa că exact despre acestea vom vorbi în cele ce urmează!
PE SCURT
Un ultim avantaj al terapiei cu laser este acela că este (relativ) minim invazivă. Asta înseamnă că nu este extrem de dureroasă și că cei care o încearcă se vor recupera destul repede.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Dezavantajul #1: Efect Limitat
Probabil una dintre principalele întrebări pe care le aveți în minte este eficiența terapiei cu laser ]n acnee.
Așa cum am spus, noi o recomandăm EXCLUSIV pentru reducerea cicatricilor ce apar după coșuri. Însă, există cazuri în care terapia cu laser se folosește și pentru a trata acneea activă (cu care noi nu suntem neapărat de acord, cu, am mai spus).
Teoretic, terapia cu laser poate fi benefică în lupta cu bacteriile cauzatoare de acnee, dar și în lupta cu sebumul.
Dar pot aceste beneficii să trateze acneea? Cu siguranță nu. Pentru a trata definitiv acneea, trebuie să-i descoperiți cauza și să începeți prin a trata problema din spatele ei.
Factorii care contribuie la apariția acneei sunt numeroși. Iată câțiva dinte ei!
Factorii ce contribuie la apariția acneei:
- excesul de hormoni androgeni
- inmulțirea excesivă a bacteriilor
- o cantitate prea mare de sebum
- cosmeticele nepotrivite
Terapia cu laser eventual ajută în două dintre aceste cazuri, însă cu siguranță nu va fi foarte folositoare în cazul unei acnee hormonale.
Mai mult, chiar dacă ar ajuta la ameliorarea unora dintre simptome, cauza tot va rămâne netratată. Iar pe termen lung, aveți toate șansele ca acneea să revină (uneori și mai agresivă).
Astfel, indicația principală a terapiei cu laser este prevenirea și reducerea cicatricilor post-acneice, pentru că ajută la regenerarea pielii.
Însă și în acest caz, rezultatele nu sunt aceleași pentru fiecare persoană.
Așa că noi nu vă putem spune cu certitudine cât de bine va funcționa terapia cu laser în cazul vostru. Fiecare persoană reacționează diferit la anumite tratamente, așa că nu putem anticipa ce rezultate veți avea voi.
Mai mult, așa cum am arătat, există diferite tipuri de laser ce se folosesc în tratarea acneei, iar efectele variază Așa că rezultatele depind în mare măsură și de tipul de laser folosit.
În orice caz, nu vă așteptați să aveți efecte uimitoare, mai ales dacă folosiți terapia cu laser pentru tratarea coșurile active, nu pentru semne.
PE SCURT
Terapia cu laser are un efect limitat. Aceasta nu poate trata cauza acneei, ci mai degrabă reduce din simptome. Mai mult, deoarece se folosesc mai multe tipuri de laser, rezultatele sunt variabile.
E-Book Gratuit:
"Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"
Dezavantajul #2: Efecte Secundare Temporare
Ca orice alt remediu pentru acnee, și terapia cu laser are efectele sale secundare. Lucrurile nu sunt întotdeauna roz, așa cum probabil știți, iar orice terapie vine cu avantajele și dezavantajele sale.
Asta înseamnă că înainte de a o încerca, trebuie să știți riscurile la care vă expuneți.
Iar terapia cu laser nu face excepție la acest capitol, pentru care vine și ea cu niște efecte adverse. Haideți să vedem cu ce probleme vă puteți confrunta!
Efecte secundare ale terapiei cu laser:
- roșeață
- umflături
- senzația de arsură
- sensibilitate la lumină
- descuamare
Desigur, cel care vă va indica cum să vă îngrijiți pielea după tratamentul cu laser va fi medicul dermatolog. După acest tip de tratament, pielea voastră se prea poate să devină mai sensibilă și să necesite o îngrijire specială, cu produse cicatrizante, ce grăbesc vindecarea pielii.
De asemenea, dacă experimentați unul sau mai multe dintre efectele secundare menționate mai sus, cel mai bine ar fi să vorbiți cu medicul, pentru a găsi o soluție.
Însă, avem și o veste bună pentru voi. Aceste efecte secundare sunt temporare. Asta înseamnă că în timp vor dispărea. Cât de repede se va întâmpla acest lucru?
Ei bine, asta depinde de intensitatea tratamentului pe care l-ați făcut, dar și de organismul vostru. Efectele secundare pot persista câteva zile sau săptămâni. Nu e cea mai scurtă perioadă, dar acesta e unul din prețurile pe care trebuie să le plătiți...
Pentru a ameliora din efectele secundare cu care vă confruntați, vorbiți cu o persoană specializată. Cel mai probabil, clinica vă va pune la dispoziție numărului unuia din specialiști, pentru orice eventualitate,
PE SCURT
Un alt dezavantaj al terapiei cu laser este că poate provoca efecte secundare precum roșeață, sensibilitate la lumină sau umflături. Acestea sunt însă temporare și ar trebui să dispară după ceva timp.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Dezavantajul #3: Risc De Complicații
Efectele secundare temporare nu sunt singurele neplăceri ale terapiei cu laser pentru acnee.
Pe lângă acestea, aceasta are și un risc mai ridicat de complicații. Nu vă speriați, nu vorbim de probleme extrem de serioase.
Bineînțeles, complicațiile pot varia în funcție de intensitatea tratamentului, dar și a tipului de laser ce s-a folosit. Iată câteva neplăceri pe care le puteți experimenta (care trec de stadiul de efecte adverse).
Complicații ce pot apărea în urma terapiei cu laser:
- hiperpigmentare
- hipopigmentare
- cicatrizare excesivă
- infecții
Așa cum am spus deja, persoanele cu o piele mai închisă la culoare sunt mai predispuse la a experimenta hiper sau hipopigmentare, ceea ce înseamnă că pielea se decolorează sau se închide la culoare. [4]
Așa că dacă faceți parte din aceste categorii, gândiți-vă foarte bine înainte de a hotărî să încercați terapia cu laser.
După cum probabil știți, există și alte tratamente sau remedii naturale pentru acnee care nu au acest efect, inclusiv măști cu ingrediente simple sau uleiuri pe care mulți le laudă.
Mai mult, acest tip de tratament sensibilizează pielea, așa că există și riscul anumitor infecții (mai ales că tenul acneic este oricum mai sensibil). De aceea, trebuie să fiți foarte atenți cum vă îngrijiți pielea în perioada de după.
PE SCURT
Terapia cu laser are și un risc de complicații. Printre acestea se numără hiper sau hipopigmentarea, riscul de infecții, dar și cicatrizarea excesivă. Așa că înainte de a face prima ședință, asigurați-vă că știți la ce riscuri vă expuneți.
Dezavantajul #4: Multiple Ședințe Necesare
Credeați că rezultatele apar imediat după prima ședință?
Într-adevăr, am spus mai sus că unul dintre avantajele acestei terapii este că acționează mai rapid decât alte tratamente pentru acnee. Dar totuși, nu vă așteptați să observați efectele imediat după prima ședință.
Pentru a avea cât de cât un rezultat bun, este necesar să faceți mai multe ședințe în care se folosește terapia cu laser. Numărul diferă în funcție de tipul laserului - dar în medie, 5-6 ședințe sunt minimul.
Este destul de clar ce riscuri implică asta:
- costuri destul de ridicate
- efecte secundare ce se repetă
După cum știți, voi plătiți terapia cu laser per ședință, nu per tratament. Așa că cu cât aveți nevoie de mai multe sesiuni, cu atât prețul crește. Dar oare se merită să cheltuiți atâția bani pe un tratament despre care nici nu știți sigur că va funcționa? Ei bine, acest lucru îl decideți voi.
Însă, ceea ce vă putem spune este că există și alte tratamente sau remedii pentru acnee care funcționează chiar bine și nu sunt atât de costisitoare (cum e lavanda, de exemplu). Deci, nu trebuie neapărat să încercați terapia cu laser.
PE SCURT
Terapia cu laser nu va avea rezultate grozave după doar câteva ședințe. Așa că va trebui să faceți multiple ședințe pentru a avea un rezultat cât de cât bun.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Dezavantajul #5: Costul Ridicat
Așa cum am menționat deja, terapia cu laser nu este deloc cel mai ieftin tratament pentru acnee. Aceasta implică multiple ședințe care sunt de-a dreptul costisitoare.
Așa că atunci când decideți dacă să urmați sau nu acest tratament, ar trebui să luați în considerare și acest aspect, care cu siguranță vă interesează.
Care sunt prețurile la care să vă așteptați? Acestea pot varia în funcție de clinica la care mergeți și în funcție de tipul de laser folosit.
Însă, pentru a vă face o idee, am făcut câteva cercetări și am descoperit cam cât costă terapia cu laser pe piața din România.
Cât costă (aproximativ) terapia cu laser?:
- 250 RON / per ședință pentru IPL
- 300 RON / per ședință pentru PDL
- 700 RON / per ședință pentru laser cu dioxid de carbon
Bineînțeles, așa cum am spus, fiecare clinică are prețurile ei. Tarifele, de asemenea variază în funcție de cât de mare este zona afectată și de tipul de laser pe care îl folosiți.
În general, terapia cu laser este folosită pentru zona feței, dar mai poate fi folosită și pentru alte părți ale corpului afectate de acnee:
- spate
- gât
- piept
- umeri sau brațe
Din nou, dacă vreți să știți mai multe detalii despre tarife, cel mai bine ar fi să verificați la clinica unde vreți să mergeți. Chiar și medicul dermatolog vă poate spune care sunt costurile la care vă puteți aștepta, în funcție de zona afectată (și cel mai probabil, de clinica cu care colaborează).
Noi însă vă spunem că sunt și alte alternative mai accesibile și poate chiar mai eficiente decât terapia cu laser.
PE SCURT
Un ultim dezavantaj al terapiei cu laser este costul ridicat. Terapia cu laser nu este unul dintre tratamentele accesibile tuturor persoanelor - dimpotrivă, este destul de costisitor.
E-Book Gratuit:
"Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"
Verdict: Terapia Cu Laser Poate Trata Acneea?
Răspuns scurt: Nu chiar...
Terapia cu laser este de folos mai degrabă pentru a reduce din cicatricile lăsate de coșuri și pentru a le vindeca mai repede. Această terapie nu poate trata cauza acneei, deci nu vă poate scăpa complet de această problemă.
Altfel spus, nu ameliorează acneea activă, ci doar urmele cicatricilor lăsate de coșuri. Oare se merită totuși să o încercați?
Ei bine, asta e decizia voastră. Noi însă am descoperit că dezavantajele acestui tratament sunt mai serioase decât beneficiile sale:
- Are un efect extrem de limitat asupra acneei active.
- Vine cu suficiente efecte secundare.
- Ajută la cicatrizarea pielii, dar are și un risc destul de mare de complicații.
- Poate avea rezultate (relativ) rapide, dar necesită multiple ședințe.
- Este minim invazivă, dar are și un cost extrem de ridicat.
Deci cât de eficientă este terapia cu laser pentru acnee? Așa cum am spus deja, este recomandată în principal celor care se confruntă cu semne post-acneice. Între-adevăr, poate fi folosită și pentru acneea activă, însă alături de un tratament ce acționează asupra cauzei declanșatoare.
Sincer, noi nu vă recomandăm terapia cu laser pentr acnee, indiferent de cât de lăudată e de cei de la clinică. Dacă era atât de eficientă precum se spune, nimeni nu mai avea acnee, nu credeți?
E mai mult marketing și interes propriu, mai ales că e lăudată foarte mult tocmai de clinicile care o practică. Așa că după părerea noastră, nu merită să vă cheltuiți atât de mulți bani pe terapia cu laser pentru acnee.
Ce tratament vă putem recomanda noi? Ei bine, dintre produsele de pe piața românească și internațională, unul din favoritele noastre este setul ClearPores System. Acesta nu numai că poate să trateze cauza care a declanșat apariția acneei, dar are și un efect rapid.
Eficiența sa a fost dovedită de cei peste 2000 de utilizatori ai săi care sunt mulțumiți de rezultatele obținute. Mai mult, costul său nici nu se compară cu cel al terapiei cu laser.
Sigur, nu e singurul tratament care funcționează - dar dacă aveți nevoie de un produs rapid, eficient și variat, probabil e cea mai bună variantă la momentul actual.
Deci, voi ce alegeți? Un tratament costisitor ce nici nu știți cât funcționează sau ClearPores System?
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Surse & Referințe Științifice:
[1] Tratamentul cu laser al acneei active, https://link.springer.com/article/10.1007/s10103-017-2294-7
[2] Terapia cu laser și lumină pentru acnee: prefăcătorie sau știință, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0738081X09000881
[3] Tratarea cicatricilor acneice cu terapie cu laser și PRP, https://link.springer.com/article/10.1007/s00403-019-01936-7
[4] Terapia cu laser pentru acnee, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0738081X05001549?