Top 4 Cauze Ale Acneei Vulgare (Față, Spate & Bărbie)

✔ Autor: Sara Nica
✅ Verificare medicală: Farm. Oltea Roman

Care sunt adevăratele cauze ale acneei vulgare? De ce apare aceasta?

Haideți să aprofundăm acest subiect în rândurile ce urmează:

  • ce este acneea vulgară
  • care sunt simptomele ei
  • care sunt factorii ce contribuie la apariția sa

În plus, dacă bănuiți că vă confruntați cu o acnee vulgară, vă vom arată cum anume să o recunoașteți corect. Așa că hai să trecem la subiect!

Notă: Înainte de a începe, trebuie menționat faptul că acest articol are exclusiv un scop informativ. Numai un medic specialist poate stabili un diagnostic și vă poate da un tratament adecvat, așa că sfatul nostru #1 este să consultați un medic în cazul în care vă confruntați cu acneea vulgară.

Rezumat

Acneea vulgară poate apărea atât în adolescență, cât și în perioada adultă, deci nu este neapărat specifică unei anumite perioade.

Însă pentru a putea scăpa de ea, primul pas este să identificați ce anume o cauzează. La fel ca alte tipuri de acnee, aceasta poate apărea datorită mai multor factori. 

Noi am identificat 4 mari cauze ale acneei vulgare, fie că vorbim despre formele apărute pe față sau în alte părți ale corpului:

  • excesul de hormoni androgeni
  • infecțiile bacteriene
  • tratamentele greșite din trecut
  • sebumul în exces

Dintre acestea, cea mai comună cauză este (de departe) excesul de hormoni androgeni. De aceea, dacă suspectați că acneea de care suferiți este una vulgară, cel mai bine ar fi să mergeți la medicul dermatolog.

Un alt sfat pe care vi-l putem da este să faceți câteva analize care vă vor indica (mai mult sau mai puțin) ce anume v-a cauzat această acnee.

După ce ați descoperit cauza, vă mai rămâne de făcut doar să urmați tratamentul potrivit.

Medicul dermatolog vă poate prescrie un tratament cât mai potrivit, iar noi vă putem recomanda niște produse extra, cu o bază mai naturală (în cazul în care sunteți interesați).

Cea mai eficientă variantă naturală pe care o știm este setul de 3 produse ClearPores System. Acesta nu numai că poate să trateze acneea, dar funcționează în mai multe forme, nu doar pentru un singur tip ade acnee.

Mai mult, se bazează pe ingrediente naturale, așa că este atât eficient, cât și sigur (ceea ce nu prea se poate spune despre multe tratamente sintetice, cum e Roaccutane).

Deci, dacă vă interesează o alternativă de acest gen, ClearPores System este alegerea perfectă pentru voi.

Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

ClearPores System

  • Tratează acneea din interior spre exterior
  • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
  • Recomandat de mai mulți dermatologi
  • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

Ce Este Acneea Vulgară & Cauzele Ei

Probabil ați auzit de mai multe ori denumirea de acnee vulgară, nu-i așa?

De fapt, aceasta este una dintre cele mai comune forme de acnee, deoarece ajunge să afecteze deseori pielea. De asemenea, acneea vulgară poate apărea atât în cazul adolescenților, cât și în cazul adulților. [1]

De fapt, acneea vulgară poate persista chiar ani de zile, iar persoanele care au suferit de acnee în adolescență au șanse mai mari să aibă probleme și în perioada adultă. [2]

Dar hai să vorbim despre cum o recunoaștem corect. Cum puteți identifica acneea vulgară?

Ei bine, există câteva simptome la care trebuie să fiți atenți. Acestea se aseamănă foarte mult cu simptomele altor forme de acnee, așa că cel mai bine este să faceți un control dermatologic specializat.

Totuși, haideți să vedem ce tipuri de coșuri poate produce acneea vulgară.

Semnele acneei vulgare
Leziunile acneei vulgare:
  • comedoane (numite și puncte negre și albe)
  • papule
  • pustule
  • chisturi și noduli (în cazurile mai severe)
  • Dacă suferiți de o formă ușoară - cel mai probabil veți experimenta doar comedoane, papulele sau cel mult pustule Însă, dacă suferiți de o acnee severă este posibil să aveți parte și de chisturi.

    Bineînțeles, acest leziuni sunt însoțite de inflamație sau iritație, care apar deseori în cele mai multe forme de acnee.

    Revenind la coșurile sale, unde este localizată acneea vulgară? 

    Ei bine, aceasta apare cel mai des la nivelul feței (în special frunte și bărbie). Însă ea poate apărea și în alte zone ale corpului:

    • pe piept
    • pe partea superioară a spatelui 
    • pe umeri și brațe

    Acestea sunt zonele cu cele mai multe glande sebacee, de aceea acneea vulgară apare predominant acolo. Desigur, localizarea ei este determinată și de cauza ce a dus la apariția coșurilor.

    De aceea, în cele ce urmează vom discuta despre cei 4 factori care favorizează apariția acestei forme de acnee. Așa că haideți să aflăm de ce apare acneea vulgară.

    PE SCURT

    Acneea vulgară este una dintre cele mai comune forme de acnee. Aceasta poate apărea atât în adolescență, cât și în perioada adultă, iar tipurile de coșuri pe care le produce sunt asemănătoare cu cele din alte forme de acnee.

    Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

    ClearPores System

    • Tratează acneea din interior spre exterior
    • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
    • Recomandat de mai mulți dermatologi
    • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

    1. Androgenii În Exces

    Toată lumea poate experimenta schimbări hormonale la un moment dat. Fie că ele apar în adolescență sau mai târziu, acestea pot favoriza apariția acneei vulgare. 

    Mai precis, excesul de hormoni androgeni poate duce la formarea coșurilor. De fapt, aceasta este cea mai comună cauză a acneei, de aceea este foarte important să înțelegeți cum hormonii androgeni influențează sănătatea pielii. 

    Mecanismul de acțiune al androgenilor este relativ simplu. Atunci când organismul produce hormoni androgeni în exces, glandele sebacee încep să secrete și mai mult sebum. [3]

    O cantitate prea mare de sebum face ca tenul vostru (și nu numai) să devină un mediu propice pentru înmulțirea bacteriilor. Totodată, porii încep să se înfunde, ceea ce face ca acneea să apară.

    Am tot menționat hormonii androgeni, dar nu v-am spus cu exactitate care sunt aceștia. Deci haideți să vedem ce tipuri de hormoni androgeni există!

    Excesul de hormoni androgeni poate cauza acnee
    Tipuri de hormoni androgeni: 
    • testosteronul
    • dihidrotestosteronul (DHT)
    • DHEA
    • androstendion

    Principalii hormoni responsabili pentru dezvoltarea acneei sunt testosteronul și DHT-ul. Atunci când aceștia sunt secretați în exces, poate apărea și acneea vulgară. 

    Totuși, nu puteți ști cu exactitate dacă acneea voastră cauzată de hormoni doar bazându-vă pe niște informații. De aceea, noi vă recomandăm să faceți o vizită la medicul dermatolog și să vă faceți niște analize care vă vor arăta dacă există un exces de hormoni androgeni în organism.

    Pe lângă asta, puteți fi atenți la felul în care sunt localizate coșurile. Acneea ce apare din cauze hormonale are o localizare specifică. Iată unde apare!

    Localizarea acneei din cauze hormonale:
    • bărbie, mandibulă, maxilar
    • gât
    • partea de jos a obrajilor
    • spate
    • partea superioară a pieptului (decolteu)

    Localizarea poate varia de la persoană la persoană, în funcție și de severitatea acneei cu care vă confruntați. Unele persoane pot avea coșuri numai la nivelul feței, pe când altele se pot confrunta cu o acnee și pe spate sau piept. 

    Însă trebuie să știți că acneea hormonală nu apare niciodată exclusiv pe frunte sau în zona T. Dimpotrivă, ea este mult mai agresivă în partea de jos a feței.

    Mai mult, schimbările hormonale (sau mai bine spus - dezechilibrele hormonale) pot apărea atât în adolescență cât și în perioada adultă. În adolescență este destul de clar de ce apar. Însă la maturitate, acesta pot avea diferite cauze:

    • ovare polichistice 
    • sarcina
    • glandele suprarenale
    • alte cauze medicale

    La bărbați, de cele mai multe ori factorul genetic influențează producția de hormoni androgeni, dar și apariția acneei vulgare. 

    Însă se poate preveni acneea ce apare din cauza excesului de hormoni? Ideea este că dacă nu aveți niciun dezechilibru hormonal, sigur nu vă veți confrunta cu coșuri de natură hormonală. În schimb, dacă aveți anumite dereglări, veți scăpa sigur de acnee odată ce le tratați.

    Dar nu vă îngrijorați, pentru că există numeroase produse care vă pot ajuta în acest sens.

    Anticoncepționalele și spironolactona sunt deseori prescrise de medici pentru dereglări hormonale, însă acestea nu tratează direct acele dezechilibre. Tocmai de aceea, noi nu le recomandăm neapărat (decât dacă v-au fost special prescrise de medici).

    O alternativă mai naturală la anticoncepționale este suplimentul Normens, însă doar dacă dezechilibrul vostru este legat de chisturile ovariene. Pentru acneea cauzată de alte dereglări, acesta poate face mai mult rău decât bine.

    După cum vedeți, soluții există! 

    PE SCURT

    De cele mai multe ori, acneea vulgară apare din cauza excesului de hormoni androgeni. Aceștia fac ca glandele sebacee să producă prea mult sebum și astfel porii se înfundă, iar coșurile încep să apară destul de agresiv (mai ales în zona de jos a feței).

    2. Infecțiile Bacteriene

    Un alt factor ce contribuie la apariția acneei vulgare este excesul de bacterii. Așa cum intuiți, pe suprafața pielii voastre se află tot felul de microorganisme, inclusiv bacterii.

    Problema intervine atunci când aceste bacterii încep să se înmulțească în exces. Cu alte cuvinte, excesul de bacterii contribuie la apariția coșurilor și a altor simptome asociate cu acneea vulgară.

    Mai mult decât atât - în cazurile severe, infecția poate duce chiar la formarea chisturilor și a nodulilor. 

    Care sunt bacteriile ce cauzează acneea vulgară? În marte parte, două tipuri de bacterii sunt responsabile de acest lucru.

    Bacteriile sunt o cauză frecventă de acnee
    Bacterii ce contribuie la apariția acneei vulgare:
    • Propionibacterium acnes (Cutibacterium acnes) [4]
    • Staphylococcus epidermidis

    P. acnes este cea mai cunoscută baterie ce duce la apariția acneei, pe când Staphylococcus epidermidis apare în cazurile mai rare și poate duce la formarea comedoanelor, dar și a altor leziuni asociate cu acneea vulgară.

    Cum puteți diferenția acneea bacteriană de cea cauzată de excesul de hormoni? Simptomele sunt cele care vă pot ajuta să faceți asta.

    Asta pentru că acneea de cauză bacteriană are și ea câteva semne caracteristice:

    • leziuni variate (comedoane, papule, pustule, etc.)
    • localizarea de obicei în zona T a feței (nu atât de specifică ca în cazul acneei hormonale)
    • rezistența la tratamente hormonale
    • răspuns bun la antibiotice

    Aceste semne vă pot ajuta să vă dați seama dacă acneea cu care vă confruntați este cauzată de bacterii sau are alte cauze.

    Însă singurul care vă poate cu adevărat lămuri este medicul dermatolog. Așa că cel mai bine este să discutați cu acesta. 

    Ce puteți face pentru a preveni apariția unei acneei ce are drept cauză înmulțirea excesivă a bacteriilor? Vă recomandăm câteva reguli simple de igienă.

    Igiena feței ajută la prevenirea acneei vulgare
    Prevenirea apariția acneei vulgare bacteriene:
    • spălați-vă pe față cel puțin de 2 ori pe zi (și pe corp cel puțin o dată) folosind un produs blând
    • evitați atingerea feței (pe cât posibil)
    • folosiți o mască antibacteriană săptămânal

    Anumite remedii pe bază de plante sunt și ele utile când vine vorba de excesul de bacterii. Uleiul de arbore de ceai e un produs de care sigur ați auzit, fiind foarte eficient în acneea bacteriană.

    Ce vă recomandăm este să fiți atenți la așa-zisele "tratamente din bătrâni", pentru că acestea nu au nicio bază medicală și vă pot face chiar rău, în unele cazuri.

    Dacă vreți un exemplu, nu vă sfătuim să folosiți crema pentru iritații Sudocrem în cazul acneei bacteriene, pentru că nu o va trata. Așa că dacă vă rezumați la tratamentele naturiste special create pentru acnee, este cel mai bine!

    PE SCURT

    Acneea vulgară poate fi cauzată și de excesul de bacterii de pe suprafața tenului. Cele două bacterii care cauzează de obicei acnee sunt P. acnes (în cele mai multe cazuri) și Staphylococcus epidermidis.

    Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

    ClearPores System

    • Tratează acneea din interior spre exterior
    • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
    • Recomandat de mai mulți dermatologi
    • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

    3. Tratamentele Greșite

    De cât timp încercați să tratați acneea cu care vă confruntați, dar nu reușiți? Cât de tare vi s-a înrăutățit problema în ultima vreme?

    Ei bine, tratamentele greșite nu pot cauza acneea vulgară singure, dar pot duce la înrăutățirea acesteia și astfel, la apariția și mai multor coșuri.

    Poate deja v-ați dat seama că tratamentul pe care îl folosiți nu dă roade... Dar v-ați gândit că acesta poate chiar să vă afecteze negativ pielea?

    Dacă vreți un exemplu, uitați-vă la biotină, un supliment prescris oarecum de rutină. Luată în cantități mari (de peste 5000 mcg/zi), unele surse spun că ar cauza coșuri sau chiar că ar agrava serios o acnee deja existentă.

    Chiar și unele suplimente alimentare pot produce coșuri, în cazul în care sunt luate pentru o altă problemă. 

    Și ca să vă dăm iar un exemplu, Normens Acne este foarte eficient împotriva acneei cauzată de ovarele polichistice, dar poate înrăutăți coșurile în cazul unui exces de estrogen/progesteron sau al unei alte dereglări hormonale.

    Dar cum știți că tratamentul pe care îl urmați nu este potrivit pentru tipul de acnee cu care vă confruntați? Hai să vă explicăm.

    Tratamente greșite acnee
    Cum știți că luați tratamentul nepotrivit:
    1. Ați luat un tratament de-a lungul mai multor luni/ani fără rezultate.
    2. Pielea voastră nu arată deloc mai bine.
    3. Aveți și alte simptome, precum roșeață sau mâncărime.
    4. Pielea voastră a început să se usuce excesiv.

    Principalul semn pe care trebuie să-l luați în considerare este perioada de timp cât ați folosit acel tratament. Unele funcționează mai repede, iar altele oferă rezultate vizibile mai lent.

    Însă noi spunem că 3 luni de zile e o perioadă suficientă pentru a vedea niște îmbunătățiri.

    În schimb, dacă ați folosit un tratament timp de un an fără să vedeți rezultate, e destul de clar că nu e ceea ce trebuie... 

    Nu numai că nu pare să vă ajute, ci chiar se poate să favorizeze dezvoltarea unor noi coșuri - pentru ca acționează asupra unei cauze care nu există, putând astfel să facă mai mult rău pielii.

    În unele cazuri, chiar renunțarea la un tratament aparent inutil poate înrăutăți acneea. E o situație care se întâmplă destul de des cu anticoncepționalele sau cu tratamentele ce acționează asupra hormonilor. 

    Tocmai de aceea, analizele sunt esențiale înaintea oricărui tratament de acest tip (chiar și în cazul suplimentelor cu efecte la nivel hormonal).

    Și dacă tot vorbeam de anticoncepționale - să știți că acestea nu tratează cu adevărat acneea, e doar un mit.

    Revenind la subiect - pentru a preveni înrăutățirea acneei din cauza tratamentului urmat greșit, trebuie să vă asigurați că folosiți produsele corecte pentru problema voastră specifică.

    Un produs pentru care putem să garantăm este setul ClearPores System. Asta pentru că este special creat pentru cele mai multe tipuri de acnee, acționând asupra mai multor cauze.

    Însă, efectul său nu este de scurtă durată, ci unul pe termen lung. Nu e de mirare că foarte mulți oameni îl laudă!

    PE SCURT

    Un alt factor care poate contribui la apariția (sau înrăutățirea acnee), este un tratament greșit pe care l-ați luat mai bine de câteva luni (chiar de ani de zile). Așa că asigurați-vă că tratamentul pe care îl urmați este corect și potrivit pentru tipul de acnee de care suferiți.

    E-Book Gratuit: 

    "Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"

    4. Excesul De Sebum

    Un ultim factor ce contribuie la apariția acneei vulgare este sebumul.

    Sebumul este prezent pe suprafața pielii noastre constant, după cum știți. Unii îl au în cantități mai mari, alții în cantități mai mici.

    De aceea există și o diferențiere între tipurile de ten. De cele mai multe ori, tenul acneic este un ten gras, astfel că sebumul poate contribui și el la apariția coșurilor. [5]

    De ce se întâmplă acest lucru? Ei bine, haideți să aflăm:

    • sebumul înfundă porii 
    • acest lucru duce la inflamație și numeroase leziuni pe piele
    • tenul gras este și un ten propice pentru dezvoltarea bacteriilor

    Cu alte cuvinte, persoanele care au un ten gras sunt mai predispuse la a dezvolta o acnee vulgară în viitor. De aceea, este foarte important să țineți sub control cantitatea de sebum pe care organismul vostru o produce.

    Fie că aveți grijă la ce mâncați sau la ce produse folosiți, sebumul în exces nu trebuie trecut cu vederea dacă aveți tenul mai gras.

    Așadar, este esențial să folosiți un produs care vă poate ajuta să reduceți excesul de sebum de pe suprafața pielii voastre. Din fericire, ClearPores System poate să vă ajute și în acest sens. 

    Acest set de 3 produse special creat în SUA ajută la diminuarea cantității de sebum de pe ten (și nu numai), prevenind astfel apariția sau înrăutățirea acneei.

    Deci dacă vreți să scăpați de sebum, este una din opțiunile noastre favorite!

    Dacă preferați remediile făcute în casă, nicio problemă - puteți folosi infuzii de plante, însă acestea nu au întotdeauna un efect foarte puternic (cum e cazul produselor special concepute pentru acnee).

    PE SCURT

    Sebumul în exces poate duce la înfundarea porilor și implicit, la formarea acneei. De aceea, pentru a preveni apariția coșurilor, este important să reduceți cantitatea de sebum de pe tenul vostru.

    Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

    ClearPores System

    • Tratează acneea din interior spre exterior
    • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
    • Recomandat de mai mulți dermatologi
    • Peste 2000 recenzii pozitive + 67 zile garanție

    Care E Cauza Acneei Vulgare?

    Suspectați că suferiți de o acnee vulgară? Vreți să începeți un tratament dar nu știți ce a declanșat apariția acesteia?

    Acestea sunt două întrebări legitime, pe care chiar vă îndemnăm să vi le puneți. Fără a ști ce a cauzat apariția acneei voastre, nu veți putea să o tratați corect (și definitiv)

    Deci care sunt cele mai comune cauze ale acneei vulgare? Noi am identificat 4 care apar cel mai des:

    • excesul de hormoni androgeni
    • infecțiile bacteriene
    • tratamentele greșite
    • sebumul în exces

    De cele mai multe ori, acneea vulgară apare din cauze hormonale, însă există într-adevăr și alte posibile cauze.

    De aceea, este foarte important să discutați cu medicul dermatolog despre tipul de coșuri cu care vă confruntați. Acesta nu numai că vă poate lămuri cu privire la cauza acneei, dar vă poate da și tratamentul potrivit.

    De asemenea, noi vă putem recomanda un set de 3 produse ce vă va ajuta cu siguranță. ClearPores System este alegerea perfectă, indiferent de tipul de acnee vulgară cu care vă confruntați. Asta pentru că acționează asupra mai multor cauze (inclusiv hormonii androgeni, bacteriile sau excesul de sebum).

    Cu alte cuvinte, acest set  poate trata majoritatea tipurilor de acnee și are nu numai un efect rapid, ci și unul de lungă durată.  

    Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:

    ClearPores System

    • Format din 3 produse pe bază de plante
    • Tratează cauzele interne ale acneei
    • Eficient în cazul acneei hormonale și bacteriene 
    • Recomandat de mai mulți dermatologi
    • Peste 2000 recenzii pozitive de la utilizatori
    • 67 zile garanție 

    Surse & Referințe Științifice:

    [1] Acneea vulgară, https://www.thelancet.comPIIS0140-6736(11)60321-8/

    [2] Acneea vulgară: o recenzie, https://www.bmj.com/content/346/bmj.f2634.abstract

    [3] Acneea vulgară: o recenzie a cauzelor și opțiunilor de tratament, https://journals.lww.com/tnpj/FullText/2013/10000/

    [4] Propionibacterium acnes și acneea vulgară, https://www.mdpi.com/2076-2607/7/5/128

    [5] Acneea vulgară, https://www.sciencedirect.com/S1357303917300683

    Sara Nica

    Despre Autor

    Sara Nica este autor în cadrul echipei Suplimentis și este pasionată de cercetare, în special pe nișa de sănătate. Domeniile sale de bază includ cosmetologia, sănătatea pielii și a părului, dar și remediile naturiste. Este întotdeauna la curent cu noutățile ce apar în domeniul medical, făcându-le cât mai accesibile și ușor de înțeles cititorilor noștri.


    ETICHETE

    acnee vulgară pe față, acnee vulgară pe spate, acneea vulgară cauze, cauze acnee vulgară, de ce apare acneea vulgară


    Articole similare

    {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >