Autor: Sara Nica
Verificare medicală: Farm. Oltea Roman
Care este legătura dintre hipotiroidism și acnee? Poate tiroida să ducă la acnee?
Vom răspunde la ambele întrebări în cele ce urmează. Așa că hai să vedem cum influențează glanda tiroidă sănătatea pielii:
- care este legătura dintre hipotiroidism și acnee
- când poate provoca tiroida acnee
- cum se poate trata acneea de origine tiroidiană
Dacă suspectați că acneea cu care vă confruntați a apărut din cauza tiroidei, atunci ați venit la locul potrivit. Deci haideți să descoperim ce puteți face în acest caz!
Notă: Înainte de a începe, trebuie să știți că acest articol are exclusiv scop informativ. Dacă (credeți că) vă confruntați cu probleme tiroidiene, este esențial să apelați la un medic specialist.
Care este legătura dintre hipotiroidism și acnee?
Pe scurt, problemele de tiroidă nu cauzează coșuri, cel puțin nu în mod direct.
Dacă vorbim specific de hipotiroidism, acesta are într-adevăr un impact asupra pielii (printre altele). Așa că indirect, această problemă poate duce la apariția câtorva coșuri. Dar de cele mai multe ori, acestea sunt relativ minore - deci nu vorbim de o acnee severă.
În schimb, de cele mai multe ori apare o acnee ușoară sau moderată, cu comedoane sau leziuni nesemnificative.
Care sunt totuși cazurile în care apare acneea tiroidiană (și de ce)?
Ei bine, hipotiroidismul aduce anumite schimbări organismului, schimbări ce pot duce la apariția coșurilor:
- uscarea excesivă a pielii
- probleme la nivelul microbiomului
- dezechilibre hormonale
Ce să faceți în cazul în care apare acneea? Și cum o puteți trata?
În primul rând, trebuie să vă asigurați că aceasta nu are o altă cauză:
- Acneea produsă de tiroidă este extrem de rară.
- Aveți toate șansele ca problema să fie (de fapt) altundeva.
Totuși, dacă analizele indică o problemă la nivelul tiroidei (și nimic altceva), sfatul nostru #1 este să vorbiți cu medicul endocrinolog.
Problemele tiroidiene cauzează multe alte simptome - și sincer, acneea este printre cele mai nesemnificative. Așa că cel mai probabil, veți avea nevoie de un tratament medicamentos.
Doar medicul vă poate prescrie tratamentul potrivit pentru problema voastră. Astfel, urmați sfatul medicului și cu siguranță veți reuși să scăpați și de coșuri.
Dacă însă nu reușiți să faceți o vizită medicului, noi vă putem recomanda câteva produse pe care le puteți încerca (pentru acnee). Preferatul nostru este setul ClearPores System:
- conține 3 produse diferite
- acestea sunt special concepute pentru tratarea acneei din interior spre exterior
Mai mult, ClearPores System poate trata majoritatea formelor de acnee, inclusiv acneea ce apare din cauze tiroidiene.
Evident că acest set nu are niciun efect asupra hipotiroidismului în sine, așa că aveți nevoie de un tratament special pentru această problemă. Tocmai de aceea vă recomandăm să optați pentru un consult medical, mai întâi de toate.
Însă strict pentru tratarea acneei, ClearPores System este printre cele mai bune produse pe care le cunoaștem!
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Hipotiroidismul Și Acneea
Înainte de a vorbi despre legătura dintre hipotiroidism și acnee, haideți să vedem ce este hipotiroidismul și care sunt simptomele sale caracteristice.
Pe scurt - este o disfuncție a glandei tiroide, care nu reușește să secrete suficienți hormoni tiroidieni. Cu alte cuvinte, dacă suferiți de hipotiroidism, nivelul de hormoni tiroidieni scade semnificativ. [1]
Pe de altă parte, acneea este o problemă de piele, deci nu are prea multă legătură cu tiroida. Deci ce au de-a face una cu cealaltă și cum poate tiroida să ducă la acnee?
La prima vedere, e greu să vă dați seama... Hipotiroidismul afectează buna funcționare a organismului, pe când acneea afectează doar aspectul pielii (fără a deteriora în vreun fel sănătatea).
Însă există situații în care hipotiroidismul poate afecta sănătatea pielii, ducând astfel la formarea coșurilor. Despre aceste vom discuta mai pe larg în cele ce urmează.
Până atunci, haideți să vedem care sunt simptomele cele mai comune ale hipotiroidismului.
Simptomele hipotiroidismului:
- oboseală și slăbiciune
- creștere în greutate [2]
- intoleranță la frig
- păr subțire și fragil
După cum vedeți, aceste simptome sunt destul de generale. Asta pentru că hipotiroidismul afectează organismul în general, nu doar anumite zone ale corpului.
Ce trebuie să știți referitor la hipotiroidism și acnee este că probleme tiroidiene nu cauzează niciodată o acnee vulgară (cu noduli sau chisturi).
În schimb, dacă disfuncțiile tiroidiene stau într-adevăr la baza coșurilor, acestea vor fi mai degrabă comedoane sau leziuni ce nu lasă urme.
Altfel spus, tiroida poate duce maxim la o acnee ușoară spre moderată, nu la una agresivă. Nici localizarea sa nu este foarte specifică, coșurile putând să apară în zone variate ale feței.
Prin urmare, nu vă îngrijorați prea tare dacă ați observat că au început să vă apară coșuri. Dacă hipotiroidismul a influențat apariția lor, probabilitatea ca acneea să fie una severă este aproape zero. Așa că acestea vor trece destul de ușor, fără să lase urme.
PE SCURT
Hipotiroidismul este o disfuncție a glandei tiroide, pe când acneea este o problemă a pielii. La prima vedere acestea nu au nimic în comun, însă tiroida are un impact asupra pielii, așa că poate influența indirect apariția coșurilor.
E-Book Gratuit:
"Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"
Cum Provoacă Hipotiroidismul Coșuri
Așa cum am spus deja, coșurile nu sunt un simptom specific al hipotiroidismului. Cu alte cuvinte, tiroida nu are o legătură directă cu apariția acneei.
Totuși, există anumite situații în care aceasta poate influența formarea coșurilor. Despre aceste situații vom vorbi în cele ce urmează.
Cum am spus hipotiroidismul afectează sănătatea în general. Așa că indirect, această problemă poate duce și la apariția coșurilor. Explicația stă în consecințele secundare ale sale.
Alte consecințe ale hipotiroidismului:
- uscarea pielii
- probleme la nivelul microbiomului
- scade capacitatea organismului de a produce hormoni
Toate aceste 3 probleme ce apar din cauza hipotiroidismului pot duce la apariția unor coșuri ușoare spre moderate. Dar haideți să vedem mai în detaliu cum afectează tenul.
În primul rând, hipotiroidismul poate duce la uscarea excesivă a pielii.
La prima vedere, pielea uscată este exact opusul acneei, nu-i așa? Acneea apare pe fondul unui ten gras, așa că tenul uscat ar trebui să fie chiar ferit de coșuri. Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa în realitate...
Atunci când pielea se usucă prea tare, corpul încearcă să compenseze și să hidrateze și mai tare, astfel că începe să producă și mai mult sebum. La rândul său, sebumul în exces este o cauză celebră a acneei.
Mergând mai departe, legătura dintre hipotiroidism și microbiom este deja cunoscută. Înainte de a vorbi despre această, haideți să vedem ce este microbiomul.
Ce este microbiomul?:
- este ansamblul de microoganisme vii din corpul nostru
- este format din bacterii, virusuri și ciuperci
- acestea trăiesc în mod normal în corpul nostru (fără a se înmulți excesiv)
Problema intervine atunci când anumite microorganisme încep să se înmulțească excesiv. În acest mod, microbiomul se dezechilibrează și duce la simptome variate (inclusiv coșuri la nivelul pielii). Aceste dezechilibre la nivelul microbiomului apar destul de des în cazul problemelor tiroidiene.
Cu alte cuvinte, acneea poate apărea din cauza dezechilibrării microbiomului, dezechilibru cauzat de hipotiroidism.
În plus, și dereglările hormonale ce apar din cauza tiroidei pot duce la apariția acneei, dar nu a unei forme severe, așa cum am spus deja.
Așa că putem spune că există o înlănțuire de procese ce au loc atunci când o persoană se confruntă cu hipotiroidismul. Iar acest întreg șir de procese poate duce, în unele cazuri, și la apariția coșurilor.
PE SCURT
Hipotiroidismul afectează organismul în diverse moduri. Acesta poate duce la uscarea excesivă a pielii, la probleme cu microbiomul și la dezechilibre hormonale. Toate acestea, la rândul lor, pot influența negativ pielea, ducând la apariția coșurilor.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Când Produce Hipotiroidismul Acnee
Deja am vorbit pe scurt despre cum hipotiroidismul influențează pielea și duce la formarea coșurilor.
Haideți totuși să vorbim mai in detaliu despre cum se întâmplă acest lucru.
În primul rând, așa cum am spus deja, se prea poate ca hipotiroidismul să ducă la o uscare excesivă a pielii. Acest lucru nu vă este benefic, indiferent că aveți un ten gras sau uscat.
Dacă tenul vostru este uscat - se va usca și mai tare. Iar dacă este gras - o uscare excesivă va face ca producția de sebum să crească și mai mult.
Mai mult decât atât, atunci când tenul devine prea uscat, acesta este expus la tot felul de factori dăunători. Printre acestea se află și bacteriile.
Cu alte cuvinte, atunci când tenul devine prea uscat, el este expus la acțiunea bacteriilor cauzatoare de acnee, iar acestea pot duce la formarea coșurilor. Iată care sunt bacteriile ce pot duce la formarea coșurilor.
Bacterii ce contribuie la apariția acneei:
- Propionibacterium acnes (Cutibacterium acnes) [4]
- Staphylococcus epidermidis
Prin urmare, atunci când pielea devine prea uscată, bariera de protecție a pielii este compromisă. Astfel, bacteriile pot să se înmulțească mult mai ușor și să ducă la formarea coșurilor.
Însă după cum știți deja, uscarea pielii nu este singurul factor care contribuie la apariția acneei în rândul celor care suferă de hipotiroidism. Acest lucru se poate întâmpla și datorită dezechilibrului ce apare la nivelul microbiomului din intestin.
Ce legătură are intestinul cu acneea? Ei bine, chiar dacă la prima vedere între cele două nu există nicio legătură, sănătatea intestinului poate influența și pielea. Iată cum!
Cum influențează sănătatea intestinului apariția acneei:
- atunci când microbiomul este dezechilibrat, intestinul devine vulnerabil
- astfel, în corp pot pătrunde anumite bacterii sau toxine
- asta duce la apariția inflamației
- inflamația crește și mai tare producția de sebum [5]
Povestea cu sebumul probabil o știți deja, așa că nu mai are rost să o repetăm.
În schimb, vom trece la cel de-al treilea mod prin care hipotiroidismul poate cauza acnee și anume - dezechilibrele hormonale.
Contrar așteptărilor, hipotiroidismul nu mărește producția de hormoni androgeni, cei care sunt de obicei responsabili pentru apariția acneei (hormonale). Tocmai de aceea, acneea ce apare odată cu hipotiroidismul nici nu este o acnee severă.
În schimb, hipotiroidismul are efectul chiar opus. Datorită acestei probleme, corpul nu mai produce suficienți hormoni. Iar în cazul femeilor, acest lucru poate duce la creșterea producției de estrogen și scăderea celei de progesteron. Acest dezechilibru poate duce la formarea coșurilor.
În plus, dacă deja v-ați confruntat cu dereglări hormonale, se prea poate ca acestea să se accentueze datorită problemelor cu tiroida.
Acestea fiind spuse, haideți să vedem ce soluții aveți în cazul în care acneea pe care o aveți a apărut datorită hipotiroidismului.
PE SCURT
Hipotiroidismul poate produce acnee când pielea se usucă prea tare, când microbiomul intestinal se dezechilibrează sau când apar fluctuații hormonale (din cauza acestei probleme a tiroidei).
Cum Se Tratează Acneea Tiroidiană
Acum că am văzut exact când și cum apare acneea, hală să discutăm despre opțiunile de tratament.
Cu siguranță acesta este unul dintre aspectele ce vă interesează cel mai mult. Deci cu ce se tratează acneea hipotiroidiană? Cum puteți scăpa de aceasta?
Ei bine, singurul care vă poate prescrie un tratament eficient și potrivit este medicul specialist. Asta pentru că problema ce stă la baza acneei voastre este hipotiroidismul. Și pentru a trata consecința (acneea), trebuie să tratați întâi cauza (hipotiroidismul).
Însă e foarte important să vă asigurați că acneea voastră nu are (și o altă) cauză:
- Per total, tiroida produce foarte rar acnee.
- Pe de altă parte, există multe alte cauze ce pot sta la baza coșurilor.
Tocmai de aceea, un set de analize vă poate lămuri de unde vine problema. Dacă într-adevăr toate sunt în limitele normale și TSH-ul este singurul crescut/scăzut, se poate să aveți de-a face cu o acnee cauzată de problemele tiroidiene.
În acest caz, tratarea problemei este esențială - iar medicul e singurul care vă poate prescrie tratamentul corect.
Din păcate, problemele tiroidiene nu se rezolvă cu un remediu naturist sau cu un supliment alimentar, cum e cazul altor cauze ce stau la baza acneei. Tocmai de aceea, este foarte important să apelați la un medic.
Cel mai probabil, acesta vă va prescrie tratamentul clasic, însă este singurul mod de a scăpa de coșurile cu care vă confruntați.
Cum am spus, dacă acestea sunt într-adevăr cauzate de tiroidă, atunci tratarea problemei este singurul mod de le face să dispară.
În cazul în care, totuși, nu reușiți să ajungeți la medicul dermatolog (din varii motive), noi vă putem da mai jos o altă alternativă.
Însă trebuie să știți că aceasta are efect doar asupra acneei (nu și asupra problemelor tiroidiene). Deci nu o considerați o soluție generală, pentru că nu e așa ceva.
PE SCURT
Pentru a trata acneea de cauză tiroidiană (dacă o putem numi așa), cel mai bine este să vorbiți cu medicul specialist. Acesta vă poate prescrie un tratament ce va rezolva dezechilibrul de la nivelul tiroidei, iar coșurile vor dispărea singure după.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Tratamente Alternative
Așa cum am spus, ceea ce noi vă recomandăm mai întâi este să mergeți la medic.
În cazul în care (din diverse motive) nu puteți face lucrul acesta, există și alte soluții. Cu alte cuvinte, pe piață există numeroase produse sau remedii naturale care vă pot ajuta să vă tratați acneea, mai ales dacă aceasta nici nu este una severă.
Dar care produse sunt cele mai bune? Ei bine, noi vă recomandăm un set de 3 produse. Acesta se numește ClearPores System și poate trata majoritatea tipurilor de acnee, inclusiv pe cea care apare din cauza tiroidei.
Setul conține următoarele produse:
- Suplimentul ce blochează excesul de hormoni
- Gelul de curățarea ce reduce bacteriile
- Crema de protecție ce ține sub control tenul gras
Astfel, ClearPores System răspunde mai multor aspecte ce duc la acnee. Reduce bacteriile care pot cauza coșuri, ține sub control tenul gras (și implicit cantitatea de sebum secretată) , dar blochează și excesul de hormoni androgeni.
Mai mult, acest sistem are și alte avantaje. Haideți să vedem care sunt acestea!
Avantajele setului ClearPores System:
- are un efect de lungă durată
- funcționează rapid
- se bazează pe ingrediente naturale
- este bine tolerat de utilizatorii săi
ClearPores System nu numai că acționează rapid, dar efectul său este și unul de lungă durată. Ceea înseamnă că acneea nu va reapărea după ce veți înceta să folosiți produsele din acest set.
Mai mult, toate cele 3 produse din acest set se bazează pe ingrediente naturale. Asta înseamnă nu numai că sunt eficiente, dar și că sunt bine tolerate de către organism. Cu alte cuvinte, șansele să experimentați efecte adverse dacă folosiți ClearPores System sunt foarte mici.
Deci cu siguranță veți reuși să scăpați de acnee dacă folosiți acest set.
Cum am spus deja - deși acest set este foarte eficient, el nu tratează problema tiroidiană de care suferiți. În schimb, are efect doar asupra acneei, astfel că tratează doar acest simptom specific.
Acesta e motivul pentru care vă recomandăm un consult medical. Medicul specialist e singurul care vă poate prescrie un tratament special pentru hipotiroidism, tratament ce ar duce și la ameliorarea coșurilor (evident, pe termen lung).
Bineînțeles că puteți combina acest tratament cu setul ClearPores System, în cazul în care doriți. Însă dacă e prescris corect, tratamentul tiroidian ar trebui să vă amelioreze oricum acneea.
Așa că vă recomandăm produsele alternative doar în cazul în care doriți un efect mai rapid.
PE SCURT
ClearPores System este un set de 3 produse special creat pentru coșuri, deoarece poate trata majoritatea tipurilor de acnee. Însă acest set nu tratează problema tiroidiană în sine, doar simptomul (acneea).
E-Book Gratuit:
"Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"
Verdict - Au Legătură Hipotiroidismul Și Acneea?
Răspuns scurt: Da și nu.
Există într-adevăr o legătură între hipotiroidism și acnee, dar nu una directă.
Cu alte cuvinte, hipotiroidismul nu poate cauza el însuși acnee, dar afectează indirect pielea. Așa că poate duce la apariția coșurilor într-un mod indirect.
Deci cum apare acneea produsă (indirect) de hipotiroidism?:
- din cauza uscării excesive a pielii
- din cauza problemelor la nivelul microbiomului
- din cauza dezechilibrelor hormonale
Dacă suferiți de hipotiroidism - există șanse foarte mari ca pielea voastră să se usuce excesiv, ceea ce duce la formarea coșurilor. Însă la formarea coșurilor pot duce și probleme de la nivelul microbiomului (ce pot apărea odată cu hipotiroidismul).
Tot tiroida influențează și nivelul hormonilor din organism și poate duce la dezechilibre hormonale. Acneea este unul din primele simptome ale dereglărilor hormonale.
Ce puteți face dacă suferiți de o acnee hipotiroidiană? Primul lucru este să mergeți la un consult medical. Știți deja că pentru a scăpa de coșuri, trebuie să tratați cauza. Iar dacă acea cauză este un hipotiroidism, numai tratamentul prescris de medic îl poate ține sub control.
Pe lângă asta, puteți încerca ClearPores System, un set de 3 produse care poate trata majoritatea tipurilor de acnee. Nu tratează hipotiroidismul sau altă problemă tiroidiană, însă poate ameliora coșurile la nivel local.
În plus, acest set nu numai că funcționează, dar are și un efect rapid. Așa că dacă aveți nevoie de o soluție rapidă și eficientă, ClearPores System este exact ce vă trebuie.
Deci, nu vă îngrijorați. Acneea hipotiroidiană este tratabilă, atâta timp cât luați un tratament țintit asupra problemei!
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Surse & Referințe Științifice:
[1] Hipotiroidismul: un update, https://www.tandfonline.com/20786204.2012.10874256
[2] Hipotiroidismul în context, https://link.springer.com/s12325-019-01080-8
[3] Acneea: prezentări clinice, https://www.sciencedirect.com/S0738081X0400046X
[3] Acneea vulgară: o recenzie a cauzelor și opțiunilor de tratament, https://journals.lww.com/tnpj/FullText/2013/10000
[4] Propionibacterium acnes și acneea vulgară, https://www.mdpi.com/2076-2607/7/5/128
[5] Posibilul rol al microbiomului în acnee, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6678709/