Autor: Iulia Cătlan
Verificare medicală: Farm. Oltea Roman
Oare funcționează masca cu drojdie pentru acnee? Deși o folosim adesea în bucătărie, se pare că drojdia are unele avantaje și pentru ten.
Dar ce se poate spune despre efectul ei împotriva coșurilor? Hai să vedem dacă se merită să o folosiți:
- cum se prepară corect
- care sunt beneficiile
- la ce riscuri să vă așteptați
Fără îndoială, remediile home-made au un farmec aparte. Dar hai să vedem cât este de adevărat dacă vorbim de drojdii.
PS: Dacă vreți un răspuns rapid, capitolul "Rezumat" de mai jos vă explică pe scurt dacă masca cu drojdie chiar funcționează împotriva acneei.
Ca orice al remediu natural sau (mai bine spus) leac băbesc, și masca cu drojdie pentru acnee beneficiile sale pentru acnee, dar nu e deloc ideală.
Iată la ce concluzii am ajuns:
- Poate ajuta la reducerea cantității de sebum de pe suprafața tenului.
- Are un efect slab și nu poate trata complet coșurile.
- Este un ușor antibacterian, fără însă a elimina complet bacteriile ce cauzează acneea.
- Datorită proprietăților sale exfoliante, poate ajuta la desfundarea porilor.
- Dacă este folosită necorespunzător, se prea poate să usuce pielea.
- Pe lângă asta, poate provoca disconfort la nivelul tenului.
Așadar, dezavantajele măștii cu drojdie sunt mai multe decât beneficiile sale. Tocmai de aceea, nu vă recomandăm să o folosiți ca singurul tratament pentru acnee.
Dacă aveți nevoie de un produs potent și care funcționează rapid, masca cu drojdie nu este ceea ce vă trebuie, nici pe departe.
În acest caz, recomandarea noastră este să încercați un set de trei produse create în SUA, special concepute pentru a elimina complet acneea.
Acesta se numește ClearPores System și se concentrează nu numai pe ameliorarea simptomelor acneei, dar și pe tratarea cauzei acesteia. Tocmai de aceea, efectul său este rapid și de lungă durată.
Bineînțeles că dacă vreți, puteți folosi masca cu drojdie alături de produsele ClearPores System ori alături de un tratament profesionist.
Însă înainte de a face asta, asigurați-vă că această mască este bună pentru tipul de acnee de care suferiți. Altfel, vă poate încurca și mai tare.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Cum Se Utilizează Masca Cu Drojdie
Înainte de a discuta despre avantajele și dezavantajele măștii cu drojdie, trebuie să vedem cum se prepară.
Știu, pare ciudat că drojdia se poate folosi pentru acnee, însă oamenii pot fi destul de creativi când vine vorba de a găsi remedii naturale pentru coșuri.
Tocmai de aceea suntem noi aici - să vă spunem care remedii funcționează și care nu. Până acolo însă, haideți să vedem ce instrucțiuni trebuie să urmați pentru a prepara masca cu drojdie pentru acnee.
Ingredientele necesare:
- 1-2 linguri de drojdie uscată
- apă caldă
- 1 lingură miere (opțional)
Cât de caldă trebuie să fie apa? Ei bine, dacă sunteți pasionați de gătit, probabil știți deja că drojdia este destul de pretențioasă și își pierde proprietățile într-o apă prea fierbinte. Așa că asigurați-vă că apa nu este fierbinte, ci doar caldă.
În plus, dacă nu aveți drojdie uscată, puteți folosi și cuburi pe care să le dizolvați în apă.
După ce aveți toate ingredientele, tot ce trebuie să faceți este să urmați aceste instrucțiuni:
- Într-un bol mic, amestecați drojdia cu apa caldă pentru a forma o pastă.
- Dacă vreți să folosiți și miere pentru această mască, acesta este momentul să o adăugați în compoziție.
- Curățați fața în prealabil folosind un gel de curățare blând, iar apoi uscați-o cu un prosop moale.
- Aplicați masca folosind o pensulă și evitați zona ochilor și a gurii.
- Lăsați masca să acționeze 15-20 de minute sau până se usucă.
- După ce s-a uscat, clătiți-vă fața cu apă călduță și uscați-o cu un prosop.
- La final, nu uitați să aplicați o cremă hidratantă.
Desigur, această rețetă poate fi îmbunătățită cu ajutorul a diferite ingrediente. Însă aceasta este rețeta de baza, la care puteți adăuga și alte produse benefice pentru tenul acneic. De exemplu, apa călduță poate fi înlocuită cu lapte călduț și tot așa.
Cât de des puteți folosi această mască? Noi vă recomandăm să nu o faceți mai mult de 2-3 ori pe săptămână. Cam de atâtea ori este recomandat să o aplicați pe față.
În cazul în care observați că nu tolerați bine drojdia sau acneea vi se înrăutățește, cel mai bine ar fi să nu o mai folosiți.
Acestea fiind spuse, haideți să vedem care sunt beneficiile, dar și problemele măștii cu drojdie.
PE SCURT
Masca cu drojdie este ușor și rapid de preparat. Tot ce trebuie să faceți este să amestecați drojdia cu apa călduță și să o aplicați pe față. De asemenea, nu recomandăm folosirea ei de mai mult de 2-3 ori pe săptămână.
E-Book Gratuit:
"Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"
Beneficiul #1: Reglează Producția De Sebum
Un ten gras este mai predispus la acnee, nu-i așa? Din păcate, da.
De cele mai multe ori, cei care suferă de acnee se confruntă și cu un ten gras. Tocmai de aceea, este foarte important să țineți cantitatea de sebum sub control.
Sigur știți că excesul de sebum este unul dintre factorii care cauzează apariția coșurilor. Iată ce se întâmplă de fapt.
Cum contribuie sebumul la apariția acneei:
- Un ten gras este un mediu propice pentru înmulțirea bacteriilor.
- Asta deoarece sebumul în exces duce la înfundarea porilor .
- În acest caz, bacteriile cauzatoare de acnee se pot înmulți mult mai repede.
Practic, pentru a reduce din coșuri, trebuie să scăpați de sebumul în exces.
Din fericire, în acest sens vă poate ajuta și masca cu drojdie. Datorită ingredientul său principal (adică drojdia, ce conține vitamine din complexul B), ea poate contribui la diminuarea sebumului de pe suprafața tenului vostru.
Acesta este, de fapt unul dintre cele mai importante avantaje ale drojdiei.
Țineți minte că drojdia nu este nici pe departe atât de eficientă precum niște produse concepute special pentru tenul acneic. Nu e doar cazul ei, ci cam al tuturor măștilor făcute acasă.
Așadar, să nu vă așteptați să facă minuni că nu poate face acest lucru. Nici măcar în privința excesului de sebum.
PE SCURT
Unul dintre principalele beneficii ale măștii cu drojdie este că poate ajuta la reglarea producției de sebum de pe suprafața tenului. Acest lucru este important deoarece excesul de sebum poate favoriza apariția coșurilor.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Beneficiul #2: Efect Antibacterian
Dacă tot am menționat bacteriile cauzatoare de acnee, este timpul să ne concentrăm și asupra lor.
Pe lângă sebum, și bacteriile în exces pot contribui la apariția acneei. Altfel spus, o altă cauză a apariției coșurilor este excesul de bacterii.
De fapt, acneea ce are această cauză se numește acnee bacteriană și are niște simptome specifice.
Bacterii ce cauzează acneea:
- Propionibacterium acnes (Cutibacterium acnes) [1]
- Staphylococcus epidermidis
În principal, bacteria ce cauzează acneea este P. acnes. Aceasta se află în mod normal pe suprafața tenului, dar în anumite condiții (când tenul e prea gras, de exemplu) se înmulțește în exces și duce la coșuri.
În cazuri rare însă, acneea poate fi cauzată și de Staphylococcus epidermidis. De cele mai multe ori când se întâmplă asta, acneea este una severă.
Revenind însă la drojdie sau, mai bine spus, la masca cu drojdie, aceasta are un ușor efect antibacterian. Dar sigur nu va putea elimina complet bacteriile ce cauzează acneea.
Așa că nu poate tratat definitiv nici măcar acneea bacteriană. Pentru această formă, antibioticele ca eritromicina sau azitromicina sunt absolut necesare pentru a scăpa complet de acnee.
PE SCURT
Drojdia mai are un beneficiu important. Aceasta poate ajuta la inhibarea bacteriilor ce cauzează acneea, însă efecte său este destul de slab din punct de vedere calitativ. Așa că nu poate să vă scape definitiv nici măcar de o acnee bacteriană.
Beneficiul #3: Desfundă Porii
Cât de enervanți pot fi porii înfundați, nu-i așa? Nu numai că sunt inestetici, dar mai și contribuie la apariția acneei.
Deci pentru a scăpa de acnee, trebuie să rezolvați și problema cu porii înfundați. Bineînțeles, există numeroase produse care vă pot ajuta în acest sens, printre care și masca cu drojdie.
Datorită proprietăților sale ușor exfoliante, masca cu drojdie nu numai că elimină pielea moartă, dar ajută și la desfundarea porilor.
După cum știți, dacă vreți să aveți o piele sănătoasă trebuie să vă asigurați că o exfoliați constant. Cum tenul acneic este un ten sensibil, nu este bine să folosiți un exfoliant foarte dur (ca bicarbonatul).
Tocmai de aceea, masca cu drojdie poate fi o soluție, pentru că este folositoare în eliminarea impurităților ce blochează porii.
Ceea ce trebuie să țineți minte totuși, este că drojdia de bere trebuie folosită constant pentru a avea un efect cât de cât bun. După doar câteva utilizări, cu siguranță nu vă va ajuta prea tare.
Nici măcar așa nu vă putem garanta că veți avea rezultatele așteptate. Asta deoarece masca cu drojdie este mai degrabă un „leac băbesc” decât o soluție concretă pentru acnee, la fel ca măștile cu alte ingrediente naturale.
PE SCURT
Un ultim beneficiu al măștii cu drojdie este că poate contribui la desfundarea porilor. Acest lucru se datorează faptului că are un ușor efect exfoliant și poate ajuta la curățarea porilor și a altor impurități.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Limitarea #1: Eficiență Scăzută
Deja v-ați îndrăgostit de masca cu drojdie și abia așteptați să o puneți în aplicare? Ei bine, mai așteptați puțin... Orice produs are atât avantaje, cât și dezavantaje.
Cel mai important dezavantaj al măștii cu drojdie este eficiența scăzută. Spus mai direct, acesta nu funcționează în toate cazurile.
Deja am menționat faptul că drojdia nu poate trata complet acneea. Deci cu siguranță nu vă va ajuta în acest sens, oricât de des ați folosi-o.
Cel mult, va ameliora din simptomele ce vin odată cu leziunile acneice. Dar nu veți putea scăpa de coșuri doar folosind masca cu drojdie. De ce? Simplu, toate beneficiile pe care le-am menționat sunt mai mult teoretice.
Adică efectul drojdiei este atât de slab încât nu poate elimina complet cauzele acneei.
Cauze ale acneei:
- dezechilibre hormonal [2]
- excesul de bacterii
- sebumul în exces [3]
- anumite medicamente sau produse cosmetice
Într-adevăr, am spus că drojdia de bere are un ușor efect antibacterian. Însă, acneea bacteriană este de obicei o formă dificil de tratat fără un antibiotic corespunzător.
Deci, doar folosind masca cu drojdie nu veți reuși să scăpați de acnee.
În ceea ce privește dezechilibrele hormonale, cu siguranță această mască nu vă va fi prea mult de ajutor. Eventual, veți reuși să mai ameliorați din leziuni și cam atât. Însă drojdia nu e prea eficientă nici măcar în ceea ce privește excesul de sebum.
Pentru a avea un ten curat, aveți nevoie de un tratament mai potent și decât masca cu drojdie sau orice alt ingredient natural. Așa că dacă vreți neapărat să încercați această mască, folosiți-o alături de alte tratamente pentru acnee.
Nu vă bazați numai pe ea, căci veți rămâne dezamăgiți.
PE SCURT
Principalul dezavantaj al măștii cu drojdie este eficiența sa scăzută. Practic, aceasta nu reușește să trateze acneea, ci poate ce mult să mai amelioreze din roșeața leziunilor.
E-Book Gratuit:
"Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"
Limitarea #2: Usucă Excesiv Pielea
Am spus deja că masca cu drojdie poate reduce cantitatea de sebum de pe suprafața pielii. Ei bine, acest avantaj vine la rândul lui cu o limitare.
Masca cu drojdie poate usca pielea dacă este folosită prea mult și prea des.
Tocmai de aceea, am menționat la început că nu este bine să o aplicați mai mult de 2-3 ori pe săptămână sau pe o perioadă prea lungă de timp. Dacă exagerați cu folosirea ei, nu veți avea rezultate mai bune, ci dimpotrivă.
Cum să preveniți uscarea pielii:
- să nu puneți prea multă drojdie în mască
- să diluați drojdia corespunzător
- să nu o folosiți în exces
- să aplicați o cremă hidratantă după
Practic, dacă faceți întocmai cum v-am explicat noi, nu ar trebui să aveți probleme.
În cazul în care observați că pielea voastră este uscată și se descuamează, cel mai bine ar fi să nu mai folosiți această mască.
O piele prea uscată nu este benefică nici măcar celor cu tenul gras, să nu mai vorbim de cei cu un ten uscat. Dar nu vă amăgiți că dacă pielea voastră este foarte uscată, nu veți mai avea probleme cu tenul gras. Acest lucru nu se va întâmpla.
În schimb, se prea poate ca în timp, cantitatea de sebum să se mărească pentru că pielea voastră încearcă să compenseze uscăciunea. Implicit, asta va crește numărul de coșuri viitoare.
PE SCURT
Drojdia poate usca excesiv pielea dacă este folosită pe o perioadă prea lungă de timp sau dacă nu este utilizată corespunzător.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Limitarea #3: Provoacă Disconfort
Într-adevăr, noțiunea de disconfort este puțin cam vagă. Tocmai de aceea, vom mai detalia lucrurile puțin.
În primul rând, masca cu drojdie poate cauza disconfort la nivelul pielii imediat după ce o aplicați. Fiind ușor exfoliantă, poate cauza anumite senzații nu prea plăcute:
- iritații
- mâncărime
- furnicături
- senzația de strângere
- roșeață
Cel mai probabil, veți simți aceste senzații pe măsură ce masca se usucă pe fața voastră. Așa că depinde de voi dacă vreți să continuați să o aplicați. Totuși, dacă simptomele sunt severe, cel mai bine ar fi să o îndepărtați repede de pe față și să nu o mai folosiți deloc.
În cazuri rare, s-ar putea ca să vă irite coșurile destul de rău sau chiar să provoace reacții alergice.
Așa că dacă acneea voastră este una severă, cu chisturi, noduli și (poate) chiar răni deschise, cel mai bine ar fi nici să nu folosiți această mască. Șansele să vă facă mai mult rău decât bine sunt destul de mari.
Apoi, dacă aveți un ten mai sensibil, cu sau fără rozacee, cel mai bine a fi să faceți un test de sensibilitate înainte de a folosi acest remediu pentru acnee.
Nu vă bazați pe faptul că este un remediu natural. Și remediile naturale vă pot provoca diverse neplăceri.
PE SCURT
O ultimă problemă a măștii cu drojdie este că poate provoca disconfort precum mâncărime, iritație sau roșeață. În cazul în care simptomele sunt deranjante, cel mai bine ar fi să nu o mai aplicați pe ten.
Verdict: Masca Cu Drojdie Poate Trata Acneea?
Răspuns scurt: Nu, în niciun caz.
Masca cu drojdie nu are un efect prea bun nici asupra acneei ușoare spre moderate, să nu mai vorbim de o acnee severă.
Într-adevăr, are câteva beneficii, dar acestea sunt mai mult teoretice decât reale. Cât despre dezavantaje, nici să nu mai vorbim... Acestea sunt mult mai importante decât așa zisele beneficii:
- Are un efect slab per total.
- Poate duce la uscarea excesivă a pielii.
- Poate provoca disconfort (mâncărime, iritații, etc.) acolo unde este aplicată.
- În unele cazuri, se prea poate să provoace chiar și reacții alergice.
După cum puteți observa, masca cu drojdie pentru acnee nu este cel mai benefic remediu la care să apelați..
În schimb, dacă vreți să o folosiți, nu uitați că aveți nevoie și de un tratament profesionist pentru acnee, mai ales dacă aceasta este una ceva mai severă.
Prin urmare, noi vă sfătuim să vă îndreptați atenția înspre un produs creat de către specialiști și a cărui eficacitate a fost dovedită atât în laborator, cât și de către utilizatorii săi. Produsul despre care vorbim este de fapt un set de 3 produse și se numește ClearPores System.
Toate cele 3 produse sunt concepute special pentru a trata acneea. Tocmai de aceea, funcționează așa bine. O altă veste bună este că setul ClearPores System tratează cele mai multe tipuri de acnee.
Așa că mai mult ca sigur va reuși să vă ajute și pe voi. Cum de este atât de eficient? Simplu! Acționează asupra cauzei ce a declanșat apariția coșurilor, atât din interior cât și din exterior. Nu este doar un tratament extern, cum e masca cu drojdie.
Deci de ce să vă pierdeți timpul cu un remediu care nici nu funcționează când aveți un tratament excelent precum ClearPores System?
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Surse & Referințe Științifice:
[1] Acneea și Propionibacterium acnes, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0738081X04000380
[2] Tratamentul hormonal al acneei vulgare, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5015761/
[3] Acneea vulgară: o recenzie a cauzelor și opțiunilor de tratament, https://journals.lww.com/tnpj/FullText/2013/10000/Acne_vulgaris