Autor: Sara Nica
Verificare medicală: Farm. Oltea Roman
Este bună vitamina E pentru acnee? Vă poate ajuta să scăpați de coșuri sau le poate măcar ameliora?
Adevărul e că această vitamină se găsește în foarte multe produse cosmetice, inclusiv în cele pentru coșuri. Așa că hai să vedem dacă chiar funcționează sau dacă e doar "cu numele" în toate aceste produse anti-acnee:
- cum se folosește corect
- care sunt beneficiile sale în acnee
- în ce situații funcționează
Deci haideți să intrăm în lumea vitaminei E și să descoperim cât de bine vă poate ajuta în lupta cu acneea!
PS: Dacă vreți un răspuns rapid, capitolul "Rezumat" de mai jos vă explică pe scurt dacă vitamina E chiar poate să trateze acneea.
Vitamina E este unul dintre cele mai populare ingrediente din cremele sau loțiunile pentru piele. O găsim chiar și în multe produse destinate tenului acneic.
Întrebarea este dacă se merită să folosiți vitamina E pentru acnee? Cât de eficientă este în lupta împotriva coșurilor?
Răspunsul este unul simplu și direct: vitamina E nu poate trata acneea. Eventual, mai poate reduce inflamația asociată cu apariția coșurilor, dar cu siguranță nu vă poate scăpa de această problemă.
De ce? Pentru că nu tratează cauza declanșatoare a acestei probleme. Acesta e singurul mod prin care puteți să scăpați de acnee definitiv.
Într-adevăr, produsele ce conțin vitamina E au anumite avantaje, dar nu numai:
- ajută la reducerea inflamației, dar au un efect slab per total
- au un efect antioxidant, dar pot provoca reacții alergice
- contribuie la regenerarea pielii, dar pot înfunda porii
- hidratează pielea, dar nu au studii clinice care să le confirme efectul
Principalul dezavantaj al vitaminei E este eficacitatea scăzută. Cu alte cuvinte, aceasta nu funcționează foarte bine când asupra coșurilor deja existente.
În cel mai bun caz, poate ameliora anumite simptome (dacă acneea cu care vă confruntați este una ușoară). Dar nu vă va ajuta prea tare dacă suferiți de o acnee severă:
- De aceea, nu considerăm vitamina E ca fiind un tratament pentru acnee.
- Mai degrabă, este un ajutor pentru sănătatea pielii.
Cel mai important este să depistați problema care vă cauzează acneea și să alegeți un tratament ce acționează direct asupra ei. Dacă aveți nevoie de ajutor, vă stăm la dispoziție cu consultații personalizate.
În schimb, dacă doriți să încercați un produs care funcționează cu adevărat - vă recomandăm ClearPores System. Acesta este un set de 3 produse care acționează atât intern, cât și extern.
Totodată, acest set este atât de benefic deoarece acționează asupra celor mai multe cauze ale acneei. La ora actuală, este probabil cel mai bun produs anti-acnee pe care îl știm, tocmai din acest motiv.
Spre deosebire de vitamina E, ClearPores System este eficient și acționează rapid. Mai mult, fiind bazat pe ingrediente naturale, riscul să experimentați reacții adverse este aproape zero.
Vitamina E vă poate ajuta cu acneea ușoară, dar nu poate face minuni.
Pe de altă parte, ClearPores System este mult mai eficient chiar și în cazuri mai serioase. Vă povestim mai multe despre el într-un articol dedicat chiar lui.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Cum Se Folosește Vitamina E Pentru Acnee?
Cine nu a auzit de vitamina E și de avantajele sale pentru piele?
Ca mai toate vitaminele, și vitamina E este benefică pentru sănătatea noastră, inclusiv pentru piele.
Însă știați că vitamina E poate fi folosită în diferite moduri? Fiind suficient de versatilă, aceasta poate fi utilizată în mai multe feluri.
Cum să folosiți vitamina E pentru acnee:
- În stare pură, lichidă
- În compoziția cremelor sau a loțiunilor
- Ca suplimente alimentare
Cu alte cuvinte, vitamine E poate fi folosită pentru acnee atât intern, cât și extern. Extern, aceasta poate fi utilizată în stare pură sau în compoziția unor creme și loțiuni.
Intern, vitamina E poate fi luată sub formă de suplimente, fie în combinație cu extracte din plante, acizi grași sau alți nutrienți, fie de una singură.
Însă uleiul pur cu vitamina E s-ar putea să nu fie cea mai bună opțiune, mai ales dacă aveți tenul mai sensibil.
Așa că dacă vreți să folosiți vitamina E în stare pură, cel mai bine ar fi să faceți un test de sensibilitate înainte de a o aplica pe ten. Este același test care se face pentru toate uleiurile esențiale, deci sigur ați mai auzit de el înainte.
Dacă, în schimb, considerați că loțiunile și cremele sunt mai potrivite pentru voi, atunci le puteți încerca pe acestea. Există multe produse ce conțin vitamina E printre ingredientele lor (gama Gerovital, de exemplu). Așa cum am spus deja, vitamina E este versatilă, deci poate fi folosită în diverse moduri.
Până vă decideți care e cea mai bună opțiune, haideți să vedem care sunt avantajele, dar și dezavantajele folosirii vitaminei E în acnee.
PE SCURT
Vitamina E este ușor de folosit, astfel că o puteți utiliza în stare pură (sub formă de ulei) sau într-o cremă/loțiune sau supliment ce o conține. Ideea este că poate fi utilizată atât intern, cât și extern.
E-Book Gratuit:
"Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"
Avantajul #1: Reduce Inflamația
Inflamația apare atunci când te aștepți mai puțin, nu-i așa?
Însă dacă suferiți de acnee, se prea poate să vă fi obișnuit deja cu pielea iritată și inflamată. Asta nu înseamnă că trebuie să vă resemnați.
Care este soluția în astfel de cauzuri? Puteți folosi vitamina E, indiferent de variantă în care o alegeți.
Printre cele mai importante beneficii ale vitaminei E se numără acțiunea sa antiinflamatoare.
Aceasta poate ajuta la calmarea pielii iritate, însă fără a vă scăpa permanent de acnee. De aceea, noi considerăm vitamina E mai degrabă un ajutor decât un tratament propriu-zis pentru acnee.
Revenind însă la inflamație, haideți să vedem cum se manifestă!
Simptome ale inflamației:
- roșeață la nivelul pielii
- căldură locală
- durere la apăsare (și nu numai)
Prin urmare, vitamina E poate ameliora acest simptom acneei. Însă, așa cum știți, numai cu o floare nu se face primăvară.
Cu alte cuvinte, diminuarea inflamației nu va face acneea să dispară, ci doar vă va face să uitați de o parte din durerea provocată de coșuri.
Pe lângă produsul sau produsele cu vitamina E, ar mai trebui să utilizați un tratament special conceput pentru acnee. Tratamentul corect depinde foarte mult de cauza acneei, pentru că unele forme trec cu antibiotice, în timp ce altele răspund cel mai bine la substanțe naturale ce blochează androgenii.
Dacă aveți nevoie de ajutor în identificarea cauzei, puteți apela la un consult dermatologic. De asemenea, noi vă oferim ședințe personalizate în funcție de cazul vostru specific de acnee, deci puteți să ne contactați oricând.
Ideea este că doar tratând cauza veți reuși să scăpați cu adevărat de coșuri, fără ca acestea să revină iar și iar.
PE SCURT
Vitamina E are un efect antiinflamator, deci poate ajuta la ameliorarea inflamației ce apare odată cu apariția fiecărui coș. Totuși aceasta nu este un tratament pentru acnee, așa că nu funcționează prea bine singură (indiferent sub ce formă o folosiți).
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Avantajul #2: Este Antioxidant
Cu toții am auzit de antioxidanți. Cu toții știm cât de benefici sunt antioxidanții pentru sănătate, nu-i așa?
Însă poate vă întrebați ce vă ajută antioxidanții dacă suferiți de acnee. Răspunsul este legat de radicalii liberi. Deci, haideți să aflăm ce sunt aceștia și cum influențează ei apariția acneei.
Radicalii liberi și acneea:
- sunt molecule ce pot afecta negativ organismul uman
- se formează în organism
- la producerea lor contribuie diverși factori din exterior precum radiațiile ultraviolete sau poluarea
- pe termen lung, duc la inflamație generală (inclusiv la nivelul pielii)
Așa cum am spus, radicalii liberi pot afecta în mod negativ sănătatea pielii voastre. Una dintre modalități este inflamația, ce ajunge chiar să cauzeze coșuri (sau mai bine spus, să le crească șansele de apariție).
Deci radicalii liberi pot provoca inflamație în corp, iar aceasta poate duce la apariția acneei.
Însă trebuie să știți că doar radicalii liberi nu pot provoca o acnee severă, cum e cea vulgară. Ce vrem să spunem? Dacă nu aveți nicio altă problemă ce poate cauza coșuri, simpla prezență a radicalilor liberi (chiar și în exces) nu vă va afecta prea tare pielea. Cel puțin, nu vă va produce o acnee gravă.
Așa că nu dați vina pe radicalii liberi pentru coșurile pe care le aveți. Legătura dintre ei este doar un mit. Cel mai probabil, coșurile sunt cauzate de un alt motiv iar radicalii liberi pot cel mult să le înrăutățească.
Revenind la vitamina E - cum aceasta este un antioxidant, ajută la protejarea pielii de factorii dăunători și astfel împiedică înrăutățirea și mai tare a acneei. [1]
Din nou, însă, trebuie să menționăm că vitamina E nu este un tratament propriu-zis pentru acnee, ci reduce din simptome și susține sănătatea generală a pielii. Deci nu vă așteptați să facă minuni!
PE SCURT
Vitamina E are și proprietăți antioxidante. Așadar, ajută la neutralizarea radicalilor liber ce pot contribui la înrăutățirea acneei, fără însă a trata coșurile active și deja existente.
Avantajul #3: Ajută La Cicatrizarea Pielii
Din păcate, unele coșuri lasă și cicatrici după ce se vindecă (e cazul acneei hormonale). Iar partea și mai rea e că acestea dispar uneori chiar mai greu decât coșurile în sine, nu-i așa?
Mai mult, rănile și cicatricile ce apar de pe urma acneei contribuie la scăderea încrederii în sine. Deci, cu siguranță unul dintre lucrurile pe care vi le doriți este să scăpați cât mai repede de ele.
Din fericire, vitamina E poate contribui la regenerarea celulară. În acest fel, ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor, dar și la regenerarea mai rapidă a pielii.
Așa că vitamina E poate ajuta nu doar la reducerea rănilor apărute în urma acneei, ci și a cicatricilor ce rămân după vindecare.
Însă, pentru a avea rezultate mai bune, vă recomandăm să folosiți vitamina E împreună cu alte produse sau remedii pentru acnee. Dacă preferați chestiile naturiste, multe măști de față se combină bine cu vitamina E, la fel și ceaiurile aplicate local. Puteți adăuga vitamina E chiar și în produsele pentru acnee gata-preparate, cumpărate din magazin.
În acest fel, vă asigurați că pielea voastră beneficiază cât mai mult de pe urma folosirii vitaminei E (și nu numai).
PE SCURT
Vitamina E poate ajuta la regenerarea celulelor pielii. Astfel, ea este benefică în acnee deoarece ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor, dar și la reducerea cicatricilor rămase.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Avantajul #4: Hidratează Pielea
Cât de importantă credeți că este hidratarea pentru tenul acneic?
Poate vă gândiți că un ten acneic este de obicei gras, așa că este deja hidratat (sau uleios, mai bine spus). Însă lucrurile nu stau chiar așa, pentru că sebumul nu înseamnă piele hidratată.
Hidratarea și acneea:
- Cu cât pielea este mai uscată (sau deshidratată), cu atât organismul va produce și mai mult sebum pentru a compensa.
- Din păcate, corpul nu ține cont că deja fața voastră este plină de sebum...
- Ce contează este conținutul de apă al pielii, care nu e atât de vizibil din exterior.
Revenind la hidratarea în sine, aceasta este și mai importantă dacă aveți coșuri. Probabil ați înțeles acum de ce.
Deci asigurați-vă nu numai că beți suficientă apă, dar și că folosiți un produs ce vă hidratează în profunzime pielea.
În plus, o piele hidratată suficient este mai puțin predispusă la inflamație. Automat, atunci când pielea este hidratată, și cantitatea de sebum produsă de organism scade. Deci acneea nu numai că nu se va înrăutăți, dar unele simptome se vor și ameliora.
Evident că doar consumul de apă nu vă va scăpa de acnee. Dar există suficienți oameni care spun că au văzut o ameliorare reală a coșurilor odată ce au început să bea 2 litri de apă de zi. Deci există un sâmbure de adevăr între consumul de apă și acnee.
Ce trebuie să rețineți de aici? Că dacă vreți să scăpați de acnee, unul dintre pașii pe care trebuie să- urmați este hidratarea. Vitamina E vă ajută în acest sens, cel puțin la nivel local.
PE SCURT
Pe lângă celelalte avantaje menționate, vitamina E mai are unul. Hidratează pielea, astfel că organismul nu mai produce atâta sebum, iar acneea nu se înrăutățește (dimpotrivă).
E-Book Gratuit:
"Cum Să Scapi De Acnee - 7 Cauze + Tratamente"
Dezavantajul #1: Efect Slab
Atunci când încercați un nou remediu pentru acnee, vă interesează în special eficiența lui, nu-i așa? Acesta e sigur cazul nostru...
Ei bine, în privința asta avem o veste proastă pentru voi. Vitamina E, fie că o utilizați intern sau extern, nu este foarte eficientă în tratarea acneei.
Am spus deja că efectul său este unul slab din acest punct de vedere. Tocmai de aceea, este de cele mai multe ori folosită pentru sănătatea pielii în general, nu neapărat pentru un beneficiu specific (cum e acneea).
Cu alte cuvinte, vitamina E nu este un tratament specific pentru acnee. Este mai degrabă un remediu extra care vă poate fi de folos în ameliorarea anumitor simptome asociate.
Mai mult, aceasta nu funcționează tot timpul, ci doar în câteva situații specifice.
Situațiile când vitamina E este utilă:
- dacă vă confruntați cu o acnee ușoară
- pentru prevenirea acneei
- la debutul acneei
Cu alte cuvinte, efectul său depinde mult de tipurile de coșuri cu care vă confruntați.
Dacă acneea de care suferiți este una severă, cum este cea chistică, cel mai probabil vitamina E nu vă va ajuta prea tare. Eventual va mai reduce din inflamația apărută.
Totodată, felul în care fiecare persoană reacționează la anumite remedii este diferit. Așa că nu putem ști cu certitudine cum va reacționa organismul vostru la vitamina E.
Prin urmare, nu vă recomandăm folosirea sa ca un tratament pentru acnee. Dacă vreți să o încercați - o puteți face, dar în combinație cu un tratament eficient pentru acnee. Numai în felul acesta veți reuși să vă tratați în mod corespunzător acneea.
Țineți minte - vitamina E nu este suficient de puternică pentru a vă scăpa complet de coșuri, așa că nu vă bazați numai pe ea.
PE SCURT
Vitamina E nu este foarte eficientă în tratarea coșurilor, de aceea nu este un tratament real pentru acnee. Astfel, noi vă recomandăm să o folosiți alături de alte produse special create împotriva coșurilor.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Dezavantajul #2: Reacții Alergice
Probabil nu v-ați așteptat să spunem că vitamina E poate provoca reacții alergice, însă acest lucru se poate întâmpla.
În ce situații vitamina E provoacă reacții alergice? Ei bine, șansele sunt mai mari dacă folosiți vitamina E topic, mai ales dacă vorbim despre uleiul pur.
Acesta este concentrat, iar în cazul persoanelor cu un ten mai sensibil poate provoca reacții alergice. Șansele cresc și mai tare dacă aveți rozacee sau cuperoză, însă alergia poate apărea chiar și la tenul acneic.
Cum știți că ați făcut alergie la uleiul de vitamina E? Există anumite semne care vă arată acest lucru. Hai să vedem mai jos care sunt acestea!
Semne ale unei reacții alergice la vitamina E:
- roșeață
- mâncărime
- apariția erupțiilor cutanate
- iritația pielii
Pentru a evita apariția unei astfel de reacții, amintiți-vă regula de aur: înainte de a folosi un produs nou, faceți întotdeauna un test de sensibilitate (sau patch test).
Vă recomandăm asta cam la toate uleiurile esențiale, dar mai ales la cele mai alergizante (cum e cel de neem, de exemplu).
Acest tip de test nu presupune prea mult efort și vă poate scuti de anumite neplăceri. Haideți deci să vedem cum se face un test de sensibilitate:
- Aplicați o cantitate mică de produs (ulei sau cremă/loțiune cu vitamina E) pe pielea curată și uscată.
- Cel mai bine ar fi să nu aplicați produsul pe zona afectată, ci pe o altă zonă.
- Lăsați-l pe suprafața pielii mai mult timp (ideal ar fi 24 de ore).
- Dacă nu apar semne ale unei reacții alergice, îl puteți folosi cu încredere.
- Dacă, în schimb, observați că faceți alergice la acel produs, cel mai bine ar fi să îl evitați pe viitor.
Deci credem că ați reținut ideea principală. În varianta sa topică, vitamina E poate provoca reacții alergice, așa că înainte a folosi orice produs (nou) care o conține, este bine să faceți un test de sensibilitate.
PE SCURT
Dacă folosiți vitamina E extern, există posibilitatea să fiți alergici la ea. Pentru a preveni o astfel de reacție, sugestia noastră este să faceți înainte un simplu patch test.
Dezavantajul #3: Obstrucționarea Porilor
Din nou ne voi referi la vitamina E în varianta sa topică. Ca să fim mai specifici, uleiul pur de vitamina E poate duce la obstrucționarea porilor.
Probabil vă întrebați ce înseamnă asta și în ce fel vă afectează tenul. În primul rând, aceste aspecte au legătură cu textura uleiul de vitamina E.
Acesta este un produs mai dens și poate duce la blocarea porilor. Probabil știți deja că atunci când porii sunt blocați, șansele de apariție a acneei cresc considerabil.
Atunci când vitamina E este folosită extern, ea poate duce la înrăutățirea acneei (mai ales dacă vorbim de comedoane).
Ce-i drept, asta nu se întâmplă întotdeauna și depinde foarte multe de cât de predispusă este pielea voastră la astfel de puncte albe sau negre. Însă cum am spus, este un efect specific al vitaminei E pure, nu al tuturor variantelor sale.
Așadar, dacă suferiți de o formă mai severă de acnee, ar fi mai bine să folosiți un alt produs ce conține vitamina E, nu uleiul pur. În acest fel, vă veți putea bucura de beneficiile vitaminei E fără a vă expune riscului de pori înfundați.
PE SCURT
Forma topică a vitaminei E, mai specific uleiul pur, poate face ca porii pielii să se înfunde. Porii înfundați pot duce atât la apariția, cât și la înrăutățirea acneei.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Dezavantajul #4: Lipsa Studiilor Clinice
Ce vă garantează că un produs funcționează? Cum puteți fi siguri că remediul sau tratamentul pe care îl folosiți va avea și rezultate?
De cele mai multe ori, noi ne uităm la studiile sale clinice. Deci, ce spun studiile despre eficiența vitaminei E împotriva acneei? Nu prea multe...
Cercetarea pe care am făcut-o noi arată că nu există studii referitoare la eficiența vitamina E împotriva acneei. Studiile ce există vorbesc despre rolul pe care îl are vitamina E pentru piele în general, nu neapărat pentru acnee.
Ce spun studiile despre vitamine E:
- Este deseori folosită ca ingredient în produsele cosmetice.
- Însă nu se știe cu exactitate cât de folositoare este aceasta în tratarea diferitelor probleme ale pieli.i
- Este posibil să ajute la stabilizarea barierei de protecție a pielii [2]
După cum puteți vedea, studiile clinice existente despre vitamina E nu se concentrează pe efectul său în tratarea acneei, ci pe alte aspecte. Acestea vorbesc mai degrabă despre cum vitamina E poate ajuta sănătatea pielii.
Bazându-ne pe aceste studii, recomandarea noastră este aceeași ca înainte. Nu folosiți vitamina E ca singurul remediu pentru acnee, pentru că nu este un tratament în adevăratul sens al cuvântului.
Dimpotrivă, este mai degrabă un remediu adjuvant pe care îl puteți folosi pentru hidratarea pielii în general.
PE SCURT
Un ultim dezavantaj al vitaminei E este acela că nu exisă studii clinice care să arate cât de eficientă este aceasta în tratarea acneei. De aceea, nici nu o recomandăm ca tratament pentru acnee.
Verdictul Nostru: Vitamina E Poate Trata Acneea?
Răspuns scurt: Nu, chiar deloc.
Vitamina E nu este un tratament specific pentru acnee.
Într-adevăr, se folosește în diverse forme pentru a beneficiile asupra pielii, dar nu este folositoare când vine vorba de coșuri. De aceea, nici nu vă sfătuim să folosiți produsele pe bază de vitamina E dacă tot ce vă doriți este să scăpați de acnee.
Totuși, e că vitamina E are avantajele sale, însă are și suficiente dezavantaje:
- Are un efect antiinflamator, care este însă slab (comparativ cu alte remedii)
- Este antioxidant, dar poate provoca reacții alergice.
- Ajută la cicatrizarea pielii, dar poate și să înfunde porii.
- Hidratează pielea, dar cercetătorii nu îi recunosc beneficiile ca fiind real.
Cât de bună este vitamina E pentru acnee? Așa cum puteți vedea, avantajele sale se referă mai degrabă la piele în general (decât la tratarea acneei).
Bineînțeles, produsele cu vitamina E sunt benefice și tenului acneic. Dar dacă vă bazați numai pe ele pentru a scăpa de acnee, cu siguranță nu veți face prea multe...
Așadar, noi vă sfătuim să folosiți produsele ce conțin vitamina E împreună cu un alt sau alte produse pentru acnee.
Dacă aveți nevoie de niște recomandări specifice, vă venim în ajutor!
În opinia noastră, cel mai bun produs pentru acnee de pe piață la ora actuală este ClearPores System. Acesta este un set de 3 produse special concepute pentru a trata acneea.
Spre deosebire de vitamina E, ClearPores System este eficient în mai multe tipuri de acnee, pentru că acționează asupra mai multor cauze ce stau la baza coșurilor. Să nu mai spune că efectul său este unul rapid, ceea ce constituie un avantaj extrem de mare.
Așa că dacă vreți cu adevărat să scăpați de coșuri, cel mai bine ar fi să încercați ClearPores System.
Bineînțeles, și vitamina E poate fi folositoare, dar dacă nu o folosiți alături de un tratament eficient pentru acnee, cu siguranță nu va aduce prea multe schimbări.
Recomandarea noastră #1 pentru Acnee:
ClearPores System
Surse & Referințe Științifice:
[1] Chimia și biologia vitaminei E, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/mnfr.200400049
[2] Vitamina E pentru pielea umană: considerații ale folosirii ei în dermatologie, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17719081/